Rezistența la schimbare în organizațiile românești-factori generatori

Extras din proiect Cum descarc?

REZUMAT
Ipotezele de lucru si experimentarea acestora ca previziuni ale cercetarii experimentale
In vederea rezolvarii sarcinilor acestei cercetari s-a pornit de la urmatoarele ipoteze de lucru:
Ipoteza 1. Cu cat siguranta de sine a participantilor este mai mare atunci creste si deschiderea acestora spre schimbare
Ipoteza 2.Daca participantii sunt mai tineri atunci ei sunt mai deschisi spre schimbare decat cei mai varstnici. Presupunem ca tinerii sunt mai deschisi spre schimbare fata de varstnici.
Ipoteza 3. Daca participantii sunt de gen feminin atunci deschiderea acestora spre schimbare va fi mai des intalnita decat a celor de gen masculin. Presupunem ca persoanele de gen feminin sunt mai deschise fata de schimbare fata de persoanele de gen masculin
Ipoteza 4.Cu cat nivelul multumirii si al entuziasmului participantilor creste cu atat creste si nivelul deschiderii acestora catre experiente noi.
Intstrumentele folosite in lucrarea de fata au fost: Scala de masurare a sigurantei de sine (Goldberg et al., 2006),Scala de masurare a deschiderii catre experiente (Goldberg et al., 2006) si Scala de evaluare a anxietatii-multumirii si depresiei-entuziasmului la locul de munca Warr, P.(1990)
Studiul a fost realizat pe un grup de 32 de participanti, 18 femei si 14 barbati, cu varste cuprinse intre 20 si 51 de ani; media de varsta a grupului este de 26,5 ani. Din punct de vedere al studiilor universitare, 26 participanti au terminat prima facultate iar 6 au terminat liceul dar sunt studenti.
Esantionarea a fost non-probalistica de tip haphazard. Participantii nu au fost motivati in nici un fel pentru a raspunde la chestionar. Participarea a fost voluntara, fara limita de timp, asigurandu-se confidentialitatea datelor si a raspunsurilor.
Concluzia 
Rezistenta angajatilor fata de schimbare poate fi generata de cauze interne sau de cauze externe ale organizatiei si se poate manifesta deschis (explicit) sau inchis (implicit). Printre cauzele rezistentei individuale la schimbare se numara: atentia si memoria selective, obiceiurile existente, dependenta fata de opiniile altor persoane, frica de necunoscut, ratiunile economice, lipsa de siguranta etc.
Aceste dimensiuni au fost alese pe baza teoriilor prezente in literatura de specialitate la ora actuala, teorii care postuleaza existenta unei relatii clare intre aceste caracteristici organizationale si fenomenul rezistentei la schimbare. Altfel spus, rezistenta la schimbare este amplificata sau redusa, cauzele sale sunt favorizate sau defavorizate, modurile sale de manifestare sunt potentate sau restranse de aceste dimensiuni organizationale. Ceea ce a urmarit cercetarea noastra, pe organizatia analizata,este sa identifice daca exista relatii statistice semnificative intre elementele modelului nostru teoretic si rezistenta la schimbare sau nu.
Rezultatele cercetarii arata ca siguranta de sine crescuta influenteaza pozitiv rezistenta la schimbare a indivizilor. De asemenea, nivelul sporit al multumirii si al entuziasmului participantilor are o rata favorizanta de rezistenta la schimbare.
Cuprins
In partea introductiva a acestei cercetari, vom descrie succint, pe rand, cele trei concepte centrale pentru acest studiu, iar apoi ne vom centra pe a descrie criteriile de eligibilitate utilizate pentru selectarea studiilor in aceasta cercetare.
Lucrarea de fata respecta caracteristicile unei cercetari experimental- aplicative, prin eligibilitate si originalitate. 
Scopul general al lucrarii este acela de a analiza rezistenta la schimbare in organizatiile romanesti si de a analiza diferenta dintre nivelul de activitate si optimismul participantilor in functie de studiile terminate si varsta
Premise ale cercetarii experimentale
Premisa de la care s-a pornit lucrarea este aceea ca fiecare individ reactioneaza in mod diferit la schimbarile de la locul de munca.
Avand in vedere rata ridicata de esec a initiativelor de schimbare, aproximativ 70%, conform literaturii de specialitate, sunt identificate si prezentate cauzele principale ale rezistentei la schimbare, nivelurile de rezistenta, precum si cateva strategii de gestionare a rezistentei la schimbare.
Schimbarea organizationala a fost asociata in mod repetat cu efecte adverse asupra sanatatii angajatilor. Schimbarile organizationale la scara larga, precum restructurarea, reducerea dimensiunii si externalizarea companiei au fost legate de reclamatii ce privesc sanatatea mintala, somatica si concedii medicale de lunga durata. Cu toate acestea, o intelegere completa a motivului pentru care schimbarile organizationale sunt asociate cu efecte adverse asupra sanatatii este inca in curs. Clarificarea repercusiunilor schimbarilor organizationale pentru locurile de munca si angajati este un prim pas esential pentru prevenirea efectelor adverse asupra sanatatii si facilitarea schimbarilor sanatoase si de succes. Studiile meta-analitice anterioare au aratat o gama larga de factori psihologici si de munca sociala, cum ar fi leadershipul, conflictul de roluri si ambiguitatea, cererile de locuri de munca, controlul si insecuritatea locului de munca pentru a prezice bunastarea angajatilor, sanatatea si concediul medical, precum si procesul de schimbare si rezultatul final. Pentru a elucida daca schimbarea extinsa a companiei influenteaza aspecte centrale ale mediului psihosocial de lucru, studiul de fata a avut ca scop clarificarea efectelor diferitelor tipuri de schimbari organizationale, separat si co-aparute, precum si repetate in timp.


Fisiere în arhivă (1):

  • Rezistenta la schimbare in organizatiile romanesti-factori generatori..docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!