Situatia Psiho-Sociala a Pacientilor Psihiatrici

Extras din proiect Cum descarc?

SITUATIA PSIHO-SOCIALA A PACIENTILOR PSIHIATRICI 
1. Introducere
2. Prezentarea institutiei - Spitalul psihiatric Voila
2.1. Atributiile cadrului medical
2.2. Perceptia asupra persoanelor cu tulburari psihice
3. Notiunea de boala psihica/sanatate
3.1. Clasificarea bolilor psihice si implicatiile lor
4. Activitatea desfasurata. Studii de caz. Impresii generale
In lucrarea de fata, mi-am propus sa realizez o imagine obiectiva a realitatii existente legate de situatia sociala, cat si de cea psihologica a persoanelor cu disfunctii psihice; sociala- intrucat aceasta reprezinta unul din importantele aspecte fara de care nu am putea explica anumite comportamente ale acestor pacienti si nu numai. Aceste doua componente: psihologica si sociala, sunt indiscutabil legate una de cealalta, mereu in relatie de interdependenta. Fac aceasta afirmatie, deoarece acesti doi vectori m-au ghidat in analiza acestei problematici: ceea ce putem numi suferinta nu numai in sfera interioara a omului cu probleme psihice, psihologice, ci si o suferinta care se proiecteaza in exteriorul acestuia: familie, relatii interpersonale, adaptare in societate dupa debutul bolii.
De asemenea, un alt obiectiv este acela de a relata informatii cat mai exacte despre activitatea depusa in timpului stagiului efectuat in aceasta institutie pentru asimilarea de cunostinte si chiar deprinderea de abilitati : comunicare cu pacientii, rezolvarea unor cazuri considerate problematice, analiza psihologica, analizarea coportamentelor, a personalitatii, cunoasterea si diagnosticarea tulburarilor psihice.
Pentru acestea erau necesare contactele si interviurile cu pacientii, studierea dosarelor pacientilor, informatiile furnizate de catre personal, pacienti si familia acestora, toate acestea o sa le detaliez pe parcursul lucrarii.
Un alt fapt pe care vreau sa-l mentionez este acela ca fara studiul aprofundat al tulburarilor intalnite nu ar fi fost posibila recunoasterea lor, deoarece, in unele cazuri este dificila diagnosticarea pacientului. Primele contacte cu pacientii se afla sub semnul subiectivitatii practicantului, un produs empiric al convorbirilor intre cel care intervieveaza si persoana cu probleme. Din experienta avuta pot conchide ca in urma diverselor discutii pe care le-am avut cu pacientii, am tras concluzii eronate: multi dintre acestia prezentau un comportament violent inafara institutiei, cu familia, sau in diferitele lor grupuri; desi, in timpul interviului atitudinea lor nu parea ostila sau nu se manifestau agresiv, imi ofereau informatii false despre situatia lor familiala, relatiile cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate; toate acestea urma sa le aflu abia dupa studierea dosarului, dupa intalnirile cu familia in cabinetul asistentei sociale- informatiile pe care aici le-am numit false ar fi fost probabil rezultatul lipsei de discernamant a pacientului ( majoritatea celor care sustineau anumite lucruri se aflau sub tratament, ori sufereau de schizofrenie).
Studierea pacientilor in timpul interviului se realiza in directia unei mentalitati conform careia persoanele cu tulburari psihice sunt considerate persoane vulnerabile, victime ale unor imprejurari nefericite si in consecinta, o regula indispensabila ar fi aceea de a asculta activ problemele lor; insa ce se intampla atunci cand toate informatiile date de ei nu sunt valide?O sursa sigura de afla este o intalnire cu familia,trecerea in revista a dosarului- numarul de internari, diagnosticul(care este confidential persoanelor dinafara institutiei).
O alta sursa folosita pentru implementarea unor cunostinte este studiul individual- materiale, documentare livresca: manuale, carti care pun in discutie problemele si tulburarile psihologice.
Deasemenea, acestea au fost surse de inspiratie si suport teoretic in realizarea acestui proiect.
PREZENTAREA INSTITUTIEI.
Spitalul psihiatric Voila- Campina este un spital pentru bolnavii aflati in stare acuta, numarul zilelor de internare fiind limitat la 21 de zile. Pentru bolnavii care recidiveaza este necesara internarea lor in centrele pentru boli cronice.
Institutia este constituita din 9 sectii, care contin atat sectiile pentru copii si adolescenti, cat si pentru adulti, 9 pavilioane si o camera de garda.
Cadru medical este format din 10 medici psihiatri dintre care 2 directori:
- directorul general
- directorul general adjunct
Personalul:
- un psiholog care are in atributie atat copiii cat si adultii
- un asistent social care are in atributie rezolvarea cazurilor sociale( multi dintre cei internati cu probleme psihice prezinta si situatii de dificultate: sunt oameni ai strazii, adusi de organele de politie, prezinta dificultati de integrare in familie, sunt bolnavi cronici care trebuiesc internati in spitale de specialitate, aziluri pentru ingrijiri.
Personalul ingrijitor:
- asistente medicale
- infirmiere
ATRIBUTIILE CADRULUI MEDICAL IN LUCRUL CU PACIENTII
Pe parcursul ingrijirilor si activitatilor desfasurate cu pacientii, indiferent de statutul personalului, cadrul medical trebuie sa puna in prim plan interesele pacientului- art.21- Codul muncii, Ingrijire medicala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia Psiho-Sociala a Pacientilor Psihiatrici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!