Situatia Tinerilor pe Piata Muncii

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
- De multe ori multi tineri isi pun intrebare: De ce este asa de greu de gasit un loc de munca, de ce chiar daca si gasesc ceva sunt priviti cu neincredere de angajatori, au cerinte mari ca de exemplu: stagiu de lucru, practica s.a. Dar cum poti sa corespunzi acestor cerinte daca nu demult a absolvit facultatea, de ce este asa de greu de oferit o sansa pentru a vedea daca se ispraveste sau nu cu postul oferit- Iata asa intrebari persista la fiecare tinar in gind. Tinerii se confrunta nu numai cu un risc mai mare de a deveni someri, comparativ cu alte grupuri ocupationale de pe piata muncii, dar si cu alte probleme ce tin de: plasarea in cimpul muncii, formarea profesionala neadecvata exigentelor pitei muncii, salarizarea indecenta, oportunitatile de angajare neatractiva, migratia internationala de munca in masa. Acestea sunt motivele din care tinerii sunt considerati un grup social-vulnerabili pe piata muncii care necesita masuri suplimentare de protectia sociala. De aceea aceasta problema este actuala pentru ca tinerii sunt viitorul tarii, ei sunt urmasii parintilor si pentru a avea o viata mai buna de pe acum trebuie formate niste conditii bune pentru tineri.
- Modul in care alegem cariera si cum ne stabilim scopurile profesionale este extrem de important. "Motorul" alegerilor pe care le facem, motivatia, este un mecanism complex si nu este usor de pornit, si nici de oprit. De asemenea, consilierea absolventilor cu privire la profesia pe care o aleg este extrem de importanta, in special in conditii de criza economica, atunci cand asteptarile lor trebuie corelate cu ceea ce se intampla pe piata munci. Daca nu sunt consiliati si isi aleg prost cariera, multi absolventi se pot trezi ca nu gasesc un loc de munca sau ca au un loc de munca ce nu ii multumeste. Majoritatea oamenilor nu renunta usor la visurile lor. Trebuie sa li se explice clar ce se va intampla in cazul unui esec. Rezultatele pun in evidenta importanta vitala a consilierii profesionale a educabililor, mai ales in conditiile in care, cel putin la noi, un studiu recent a aratat ca cei mai multi absolventi de facultate nu sunt multumiti de locurile de munca pe de o parte si pe alta parte sunt multi absolventi care nu se gindesc la viitor ei traiesc cu ziua de azi din motiv ca parintii sunt plecati peste hotare si ei nu au nici o grija de a invata, de a ajunge la alt nivel fata de parinti, de a se zbate sa gaseasca aici un loc de munca si de a nu pleca peste hotare. 
- La momentul actual cresterea somajului in Republica Moldova este cauzata intr-adevar de criza economica, deoarece pana in 2009 somajul in Republica Moldova a avut un nivel destul de jos in comparatie cu alte tari, insa de la inceputul acestui an noi vedem o crestere a acestuia datorata atat reintoarcerii emigrantilor - spre exemplu in trimestrul I al anului 2009 din Republica Moldova au plecat peste hotare in cautarea unui loc de munca cu aproximativ 13 la suta mai putin persoane decat in trimestrul I al anului 2008, ceea ce respectiv s-a rasfrant asupra numarului somerilor, care sunt deobicei barbati in cautarea unui loc de munca. De asemenea, am observat in cadrul unor sondaje efectuate pentru unele proiecte ca astazi si unele persoane care inainte erau persoane inactive si se bazau pe remitentele trimise de catre alti membri ai familiei deja au inceput sa-si caute locuri de munca. Dar aceasta este o problema care a fost creata pe parcursul mai multor ani din cauza lipsei locurilor de munca si insuficientei crearii noilor locuri de in Republica Moldova, care la moment a fost agravata. Problemele pe piata muncii sunt determinate de un sir de factori ce se influenteaza reciproc, cum ar fi dezvoltarea economica precara a tarii, saracia, salariile mici etc., care la randul lor alimenteaza migratia excesiva a fortei de munca peste hotare perceputa de populatie drept singura optiune de mentinere a unui trai decent, iar, uneori, si de supravietuire. 
- Data find situatia din tara obiectul este studentul dupa care cercetarea se face pe baza adaptarii studentului in cimpul muncii, cu angajatorii. 
- Scopul studiului este de a oferi informatia de baza de la prima sursa privind situatia pietei muncii in Republica Moldova. Scopul strategiei este de a solutiona problemele cu care se confrunta tinerii din Moldova in ziua de azi. Aceasta strategie le va permite tinerilor sa se implice plenar in activitati in folosul societatii, ii va pregati pentru viitor. In ciuda dificultatilor, tinerii reprezinta o resursa pentru prezentul si viitorul tarii. Pentru ca Moldova sa prospere, urmeaza sa fie mobilizate aceste resurse. Astfel, statul califica drept o investitie orice fel de sustinere acordata tinerilor. O societate care nu este in stare sa-si trateze tinerii ca pe o resursa nu va avea multe sanse de a concura in cadrul economiei globale. Acesta este motivul pentru care plasam aceasta resursa unica, tinerii, in centrul atentiei. Strategia pentru tineret face parte din Strategia de Crestere Economica si Reducere a Saraciei. Constienti de importanta rolului tinerilor in destinul tarii, Guvernul considera elaborarea si implementarea Strategiei pentru tineret drept o prioritate a politicilor de stat. Responsabilitatea pentru realizarea ei revine Departamentului Tineret si Sport, care va antrena toate institutiile ce lucreaza cu tinerii. Contribuirea la sustinerea unui proces de dezvoltare socio-economica, care asigura integrarea categoriilor sociale actualmente marginalizate prin sustinerea unor activitati si procese sociale si economice, care sa permita dezvoltarea armonioasa a intregii societati. 
- Daca studentul ar sti exact ce doreste de la viata si de la sine insasi, ar invata sa tinda cu orice pret spre ceea ce doreste, dar nu se vor lasa pe spatele parintilor, atunci poate si conditiile pentru ei ar fi altele. 
- Prin urmare, in scopul depasirii situatiei create privind integrarea studentilor in campul muncii se impun o multitudine de obiective:
O1- implicarea mai activa a statului, prin oferirea diverselor facilitati agentilor economici, privind angajarea studentilor si crearea conditiilor favorabile acestora;
O2 - asigurarea unui suport informational adecvat in care studentii ar putea lua cunostinta de eventualele locuri de munca vacante in care ar putea sa se angajeze
O3 - elaborarea unei politici guvernamentale in vederea facilitarii integrarii studentilor in campul muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia Tinerilor pe Piata Muncii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!