Stresul Generat de Dezastre

Extras din proiect Cum descarc?

Impactul psihologic generat de dezastre asupra populatiei.
Stresul cauzat de dezastre.
Capitolul I. Nota introductiva
Istoria civilizatiei umane a cunoscut in dezvoltarea sa in timp, perioade care au fost caracterizate ca bune daca acestea au condus la progres si ocuparea unor trepte benefice superioare celor de la care au pornit si proaste, care au determinat nu un regres, ci stagnarea evolutiei spre bine. Cel mai adesea stagnarile in evolutia societatii umane s-au datorat hazardelor naturale aparute intr-o regiune si intr-o perioada anumita, soldate cu efecte distructive. 
Fiind vorba de fenomene aleatorii de o mai mare anvergura, imprevizibile si nedeterminate in timp si spatiu, au fost considerate ca salturi calitative, trepte sau praguri, in evolutia sistemelor din care faceau parte comunitatile umane. Aceste fenomene genereaza descarcari de energii imense si determina dezordine, dezechilibru pe scara evolutiei de care am vorbit, pana la stabilirea unui nou echilibru. In asemenea situatii societatile umane, indiferent de spatiul si timpul in care au trait, au fost nevoite sa-si creeze si structurile de protectie, protejare, de aparare a membrilor comunitatilor pentru depasirea fara prea multe efecte negative a momentelor de criza provocate de evenimentele aleatorii inevitabile de altfel, in totalitate, pe scara evolutiei umane.
Modul cum se comporta fiecare cetatean sau fiecare colectivitate omeneasca, depinde in cea mai mare masura de apararea si salvarea oamenilor. Din aceasta trebuie inteles ca in orice situatie sau imprejurare s-ar afla afla cetatenii, impuse de urmarile unei calamitati si catastrofe, nu trebuie uitat niciodata ca stapanirea de sine, calmul, spiritul de solidaritate si intrajutorare, ordinea si disciplina, constituie cel mai solid fundament pe care se pot realiza toate masurile de prevenire, protectie si salvare. Informarea cetatenilor trebuie sa se desfasoare systematic prin indicatii si indrumari transmise permanent populatiei aflate atat in zonele calamitate sau in afara acestora, prin comunicate, ordonante,stiri, etc. difuzate prin toate mijloacele de propaganda existente pe plan national si local.
Comportamentul populatiei este foarte important ca factor primordial in depasirea momentelor de criza si revenirea la normalitate - posteveniment - in cel mai scurt timp si cu pierderi umane si materiale minime.
S-a subliniat, de asemenea, importanta deosebita pentru reusita actiunilor de salvare, deblocare, dezafecte in zonele afectate de producerea unui eveniment pe care o are comportamentul populatiei in astfel de momente, de modul in care aceasta se incadreaza in regulile si procedurile initiate de managerii de criza si nu in ultimul rand de capacitatea de mobilizare a celor valizi si mai putin afectati, in efortul comun al autoritatilor publice si voluntare de protectie si aparare in situatii de urgenta.
Impactul maselor psihologice, deriva, dezorientarea, inconstienta ce o caracterizeaza urmarea unui dezastru fac ca operatiunile de cautare - salvare sa fie imposibile, numarul de victime imens, refacerea, restabilirea cursului normal al vietii sau a starii de normalitate ingreunandu-se simtitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stresul Generat de Dezastre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!