Studiu de caz organizațional - conflictul în organizație

Cuprins proiect Cum descarc?

Rezumat 3
Introducere 3
Despre metoda observatiei 4
Despre metoda interviului 5
Scop si obiective 6
Fundamentare teoretica 7
• Definitie 7
• Tipuri de conflict 7
• Surse de conflict 9
• Modele de conflict 10
• Modul de manifestare 11
• Etapele parcurse de conflicte 11
• Metode de solutionare 11
Date generale 13
Problematizare 13
Culegerea datelor 14
• Grila de observatie 14
• Interviul nondirectiv 15
Aspecte critice ale conflictului 16
Prezentarea posibilitatilor de schimbare in comportamentul organizational 16
Concluzii personale 17
Bibliografie 18


Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat
Lucrarea de fata isi propune, cu ajutorul grilei de observatie si cu ajutorul interviului non- directiv sa arate faptul ca nu exista un grup social organizationa care sa nu intampine dificultati, nu exista grup social (organizational sau nu) care sa nu aiba parte de conflicte, fie ele benefice sau distructive.
Conflictul face parte din banalitate, din viata coditiana, indiferent de religie, cultura, etnie sau sex. Conflictul poate aparea usor, insa la fel de repede se poate aplana. Insa nu intotdeauna se aplaneaza intr-un timp scurt, caz in care sunt necesare diverse compromisuri.
Organizatia in care are loc acest conflict, este o organizatie mica, care are 7 angajati si un leader formal.
Introducere
In urmatoarele randuri am incercat sa expun riscurile, dar si cum a fost acesta perceput si la ce intensitate de membrii organizatiei.
Motivul pentru care am ales acest caz este banal: am ales “conflictul in organizatii” deoarece reprezinta o problema des intalnita, care, daca nu este “tratata” corespunzator poate avea defecte distructive asupra organizatiei.
Despre metoda observaţiei
Observaţia naturală este o metodă eligibilă în cercetare, în care cercetătorul înregistrează comportamentul participanţilor fără ştirea acestora în mediul lor de viaţă. Dacă acest tip de observaţie se desfăşoară “ca la carte” comportamentul indivizilor observaţi nu este afectat de procesul observaţional (Evans, 1985). În practică, situaţia este mai complicată şi apar o serie de procese interacţionale între observator şi observat pe care nu întotdeauna le putem controla (Mucchieli, 1974).
Pentru ca observaţia în mediul natural să aibă succes trebuie să avem în vedere o serie de aspecte precum:
• Decizia referitoare la variabilele ce vor fi studiate şi comportamentele ce vor fi înregistrate
• Dezvoltarea unor tehnici de înregistrare şi grile de observaţie
• Planificarea eşantionării
• Antrenarea observatorilor
De asemenea înainte de începere unei cercetari trebuie să ne asigurăm că observatorii au cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru efectuarea studiului. Trebuie să ne punem această întrebare chiar daca noi cercetătorii suntem singurii observatori. Există multe lucruri care pot să invalideze rezultatele observaţiei naturale. Sunt observatorii constienţi că nu trebuie să influenţeze comportamentul subiecţilor într¬¬ o manieră nefirească, artificială? Este posibilă observarea comportamentului subiecţilor fără a intra în mediul în care aceştia acţionează?
Tehnicile observaţiei naturale
Observaţia este naturală doar în măsura în care observatorul şi procesul obsrvaţiei nu determină devierea comportamentului subiecţilor de la ceea ce este obişnuit, normal în mediul în care sunt studiaţi.Această condiţie este îndeplinită doar în măsura în care:
a)indivizii observaţi uită sau nu sunt conştienţi de rolul lor de subiecţi într o cercetare ştiinţifică.
b)procesul observativ nu creează situaţii sau evenimente care să fie percepute de subiecţi ca neobişnuite, neaşteptate sau noi.
Psihologii şi alţi specialişti în domeniul comportamentului utilizează o serie de tehnici pentru a realiza o observaţie cu adevărat naturală, nederanjantă pentru cei observaţi.Între acestea amintim: tehnica observatorului vizibil,dar ignorant, tehnica observatorului ascuns, utilizarea unor dispozitive de supraveghere şi înregistrare, crearea unor medii facsimil.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu de Caz Organizational - Conflictul in Organizatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!