Deficiența de auz

Extras din proiect Cum descarc?

,,A fi invalid nu ar trebui sa insemne a fi descalificat de la a avea acces la fiecare aspect al vietii."-Emma Thompson
Ce este deficienta de auz?
Deficienta de auz face parte din categoria deficientelor senzoriale. Termenii folositi pentru desemnarea deficientei de auz sunt: surditate, disfunctie auditiva, hipoacuzie. 
Disfunctiile auditive se manifesta ca urmare a aparitiei unei boli sau datorita prezentei unei anormalitati intr-unul dintre compartimentele urechii: externe, medii sau interne sau la oricare dintre nivelurile analizatorului auditiv.
Aspecte ale dezvoltarii psihice ale deficientilor de auz
-Consecintele surditatii asupra personalitatii si comportamentului
depind de tipul si gradul deficientei, de ingradirile pe care le creeaza
pentru educatie si instructie.
-Surzenia din nastere ii priveaza pe copii de a-si insusi experienta
de tip auditiv si simboluri verbale. Are influenta asupra dezvoltarii
mentale, mai ales asupra capacitatii intelectuale. Ca urmare a
specificului dezvoltarii psihice, copiii surzi dovedesc posibilitati
limitate in insusirea cunostintelor care se predau in scoala.
-Prin cercetarile sale asupra memoriei, M. Hiskey i-a gasit pe surzi inferiori auzitorilor.Posibilitatile de memorare si actualizare sunt in general mai scazute la surzi decat la auzitori.
-Comparativ cu gandirea auzitorului, gandirea surdomutului are un continut concret neevoluat. Abstractiile sunt prea putin accesibile acestor forme de gandire. Ele vor deveni treptat accesibile in procesul gandirii notional-verbale, care evolueaza odata cu demutizarea.
-Se sustine ideea ca nu handicapul organic sau infirmitatea senzoriala este cauza comportamentului deficitar (al dezvoltarii culturale), ci ,,caile indirecte ale dezvoltarii limbajului sau incapacitatea de a accede la limbaj" (Vigotski, Oleron).
-Hipoacuzia poate produce stagnari sau chiar regrese in dezvoltarea psihica daca mediul nu este stimulativ si nu consolideaza comunicarea; reiese faptul ca surditatea, prin ea insasi, nu are efecte negative asupra dezvoltarii psihice, dar, generand mutitatea, stopeaza evolutia limbajului si a comunicarii si implicit a progreselor pe planul cunoasterii intelective.
-Dezvoltarea gandirii si a limbajului - in unitatea lor armonios necesara - influenteaza procesul de structurare a personalitatii si manifestarile comportamentale, mai ales la varstele mici, marcand insa intreaga axa a dezvoltarii.
-Comunicarea verbala este fragila, anosta, incoerenta, fara forta, laconica, uneori cu elemente argotice sau de violenta verbala,dezorganizata, insotita de gestica si mimica ample, dar neadecvate la continut.
-Parametrii limbajului verbal (ritm, intonatie, timbru, fluenta verbala, expresivitate) sunt in masura foarte mica expresia unor trasaturi de personalitate (introversie / extraversie, agresivitate/timiditate, euforie/depresie, masculinitate/feminitate).
-Limbajul mimico-gestual reprezinta pentru surdomuti forma de baza a comunicarii (a intelegerii si exprimarii), avand insa, ca si la subiectii normali, si un rol de sustinere, suplinire si completare a limbajului verbal.
-Comunicarea comportamentala si actionala este insotita de elemente cognitive si afective (,,stilul comunicarii" dupa G. Bateson), care asigura relationarea psihosociala deoarece, ca si
gestica, acestea sunt ,,expresii ale trairii".
-Unii autori recomanda ca limbajul mimico-gestual si limbajul verbal sa fie introduse paralel in educatia precoce a copilului deficient de auz spre a-si putea exercita functia de stimulare a operativitatii gandirii si a celorlalte procese psihice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Deficienta de auz.pptx

Bibliografie

Emil Verza- Psihopedagogie speciala
https://www.giftedforyou.eu/ro/ghid-auz.html
http://www.licdefauzcluj.ro/PDTK/cap02/2.%20Ce%20este%20deficienta%20de%20auz.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!