Educatia Moral - Civica in Gradinita de Copii

Extras din proiect Cum descarc?

Pentru realizarea idealului propus - dezvoltarea integrala, armonioasa, libera, autonoma si creativa a personalitatii - activitatea educativa se diversifica in raport si cu componentele individualitatii, rezultand continuturi, obiective, metodologii diferite.
Astfel, latura bio-fizioogica a personalitatii devine obiectiv general pentru educatia fizica, iar dimensiunea psiho-socio-culturala pentru educatia intelectuala ( cunoasterea realitatii in mod stiintific), educatia morala (cunoasterea si aplicarea valorilor, normelor realitatii sociale), educatia profesionala, tehnologica (cunoasterea si formarea pentru armonia, frumusetea realitatii inconjuratoare).
Acestor continuturi, forme clasice ale educatiei li se adauga noi dimensiuni, derivate din problematica lumii contemporane si surprinse in numeroase studii actuale: educatia civica, educatia religioasa, educatia pentru viata de familie, educatia juridica, educatia economica, politica, sexuala, pentru timpul liber si altele , in curs de conturare.
EDUCATIA MORALA completeaza cu formarea profilului moral - formarea constiintei morale, formarea conduitei morale (ca obiectivare a constiintei in actiuni concrete).
O coordonata importanta a formarii personalitatii o constituie educatia moral-civica care se manifesta printr-un anume fel de a actiona, de a gandi, de a se comporta. Educatia morala este un proces complex si neintrerupt care trebuie inceput de la cea mai frageda varsta, cand copilul, imitand, isi formeaza deprinderi de comportare civilizata.
Succesul educatiei morale la varsta prescolara nu vine de la sine, ci este rezultatul unei munci staruitoare, migaloase, desfasurate cu pasiune si responsabilitate de educatore. Copiii vor fi mai intai invatati sa actioneze in concordanta cu cerintele adultilor. Mai tarziu, educatoarele ii vor ajuta sa inteleaga de ce este bun un anumit comportament si nu altul, iar ei vor fi capabili sa discearna.
Din experienta acumulata am constatat ca fiecare activitate sau joc dispune de multiple valente specifice pentru educarea morala a prescolarilor. In acest fel copiilor li se formeaza reprezentari simple despre bine si rau, despre cinste si necinste, despre adevar si minciuna, despre munca si lenevie, despre disciplina si indisciplina, despre constiinciozitate, li se transmit emotii si sentimente, devin sensibili la actiunile morale.
In acest sens poate fi folosita incarcatura educativa a lecturilor istorice ori geografice, dar mai ales a celor religioase.
Cunoasterea unor elementelor locale specifice, a unor personaje istorice, culturale, a faptelor si realizarilor lor ii ajuta pe copii sa inteleaga si sa pretuiasca infaptuirile de seama ale neamului si sa capete sentimentul apartenentei nationale.
Voi prezenta in cele ce urmeaza, modul in care se pot realiza obiectivele educatiei moral-civice prin valorificarea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului roman.
Educatia moral-civica, in gradinita, se concretizeaza in activitatile de educatie pentru societate, categorie de activitate ale carei obiective prevad formarea unei conduite morale a copiilor, dar acestea nu sunt exclusive. Educatia moral-civica se realizeaza si in cadrul celorlalte categorii de activitati educative din gradinita, ele fiind complementare in realizarea obiectivelor educatiei morale.
Astfel, obiectivele cadru pentru categoria de activitate ,,Educatie pentru societate" sunt:
I. Cunoasterea si respectarea normelor de comportare in societate; educarea abilitatii de a intra in relatiile cu ceilalti.
II. Educarea trasaturilor pozitive de vointa si caracter si formarea unei atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti.
III. Cunoasterea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului roman.
Observam ca putem operationaliza aceste obiective si folosind continuturile altor categorii de activitati specifice gradinitei: educarea limbajului, activitati matematice, educatie artistico-plastica etc.
In derularea tuturor proiectelor tematice din anul scolar se regasesc teme de o mare valoare morala;exemple:


Fisiere in arhiva (2):

  • Educatia Moral - Civica in Gradinita de Copii.doc
  • Educatia Moral - Civica in Gradinita de Copii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!