Educația Moral - Civică în Gradinița de Copii

Extras din proiect Cum descarc?

Pentru realizarea idealului propus – dezvoltarea integrala, armonioasa, libera, autonoma si creativa a personalitatii – activitatea educativa se diversifica în raport si cu componentele individualitatii, rezultând continuturi, obiective, metodologii diferite.
Astfel, latura bio-fizioogica a personalitatii devine obiectiv general pentru educatia fizica, iar dimensiunea psiho-socio-culturala pentru educatia intelectuala ( cunoasterea realitatii în mod stiintific), educatia morala (cunoasterea si aplicarea valorilor, normelor realitatii sociale), educatia profesionala, tehnologica (cunoasterea si formarea pentru armonia, frumusetea realitatii înconjuratoare).
Acestor continuturi, forme clasice ale educatiei li se adauga noi dimensiuni, derivate din problematica lumii contemporane si surprinse în numeroase studii actuale: educatia civica, educatia religioasa, educatia pentru viata de familie, educatia juridica, educatia economica, politica, sexuala, pentru timpul liber si altele , în curs de conturare.
EDUCATIA MORALA completeaza cu formarea profilului moral – formarea constiintei morale, formarea conduitei morale (ca obiectivare a constiintei în actiuni concrete).
O coordonata importanta a formarii personalitatii o constituie educatia moral-civica care se manifesta printr-un anume fel de a actiona, de a gândi, de a se comporta. Educatia morala este un proces complex si neîntrerupt care trebuie început de la cea mai frageda vârsta, când copilul, imitând, îsi formeaza deprinderi de comportare civilizata.
Succesul educatiei morale la vârsta prescolara nu vine de la sine, ci este rezultatul unei munci staruitoare, migaloase, desfasurate cu pasiune si responsabilitate de educatore. Copiii vor fi mai întâi învatati sa actioneze în concordanta cu cerintele adultilor. Mai târziu, educatoarele îi vor ajuta sa înteleaga de ce este bun un anumit comportament si nu altul, iar ei vor fi capabili sa discearna.
Din experienta acumulata am constatat ca fiecare activitate sau joc dispune de multiple valente specifice pentru educarea morala a prescolarilor. În acest fel copiilor li se formeaza reprezentari simple despre bine si rau, despre cinste si necinste, despre adevar si minciuna, despre munca si lenevie, despre disciplina si indisciplina, despre constiinciozitate, li se transmit emotii si sentimente, devin sensibili la actiunile morale.
În acest sens poate fi folosita încarcatura educativa a lecturilor istorice ori geografice, dar mai ales a celor religioase.
Cunoasterea unor elementelor locale specifice, a unor personaje istorice, culturale, a faptelor si realizarilor lor îi ajuta pe copii sa înteleaga si sa pretuiasca înfaptuirile de seama ale neamului si sa capete sentimentul apartenentei nationale.
Voi prezenta în cele ce urmeaza, modul în care se pot realiza obiectivele educatiei moral-civice prin valorificarea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului român.
Educatia moral-civica, în gradinita, se concretizeaza în activitatile de educatie pentru societate, categorie de activitate ale carei obiective prevad formarea unei conduite morale a copiilor, dar acestea nu sunt exclusive. Educatia moral-civica se realizeaza si în cadrul celorlalte categorii de activitati educative din gradinita, ele fiind complementare în realizarea obiectivelor educatiei morale.
Astfel, obiectivele cadru pentru categoria de activitate „Educatie pentru societate” sunt:
I. Cunoasterea si respectarea normelor de comportare în societate; educarea abilitatii de a intra în relatiile cu ceilalti.
II. Educarea trasaturilor pozitive de vointa si caracter si formarea unei atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti.
III. Cunoasterea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului român.
Observam ca putem operationaliza aceste obiective si folosind continuturile altor categorii de activitati specifice gradinitei: educarea limbajului, activitati matematice, educatie artistico-plastica etc.
În derularea tuturor proiectelor tematice din anul scolar se regasesc teme de o mare valoare morala;exemple:


Fisiere în arhivă (2):

  • Educatia Moral - Civica in Gradinita de Copii.doc
  • Educatia Moral - Civica in Gradinita de Copii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!