Modalitati de Manifestare, Prevenire si Combatere a Agresivitatii la Varsta Adolescentei

Cuprins proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE.pag. 1
2. FORME ALE AGRESIVITATII.pag. 3
2.1. Teorii ale agresivitatii.pag. 3
2.2. Surse ale agresivitatii
3. PREVENIREA SI COMBATEREA VIOLENTEI.pag. 5
3.1. Modalitati de rezolvare a problemelor de comportament.pag. 6
3.2. Prevenirea si stapanirea violentei in mediul scolar.pag. 9
4. COMPORTAMNETUL DEVIANT LA ADOLESCENTI.pag. 12
5. ETIOLOGIA COMPORTAMENTULUI DELINCVENT LA ADOLESCDENTI.pag. 13
5.1. Disociatia familiala.pag. 13
5.2. Absenta mediului familial.pag. 14
5.3. Situatia economico-sociala a familiei.pag. 15
5.4. Carentele de ordin educativ.pag. 15
5.5. Influentele nefaste ale unor grupuri de tineri.pag. 16
6. VIOLENTA SCOLARA.pag. 18
7. VIOLENTA IN FAMILIE.pag. 21
7.1. Abandonul.pag. 23
8. CONCLUZII.pag. 24
9. REGULI EDUCATIVE IN FAMILIE.pag. 26
10. ANEXE.pag. 27
11.BIBLIOGRAFIE.pag. 30


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Problematica agresivitatii, fie ca imbraca forma actiunilor individuale,fie a celor colective, cunoaste numeroase fatete, fiind un important factor al comportamentului uman.La nivel scolar, elevul, marea necunoscuta, nu de putine ori est impins la acte necugetate, care nu-si au o explicatie rationala a actelor comportamentale respective. Constatarile foarte interesante ale specialistilor in psihologia sociala arata ca nu mumai elevii au inclinatii si chiar trasaturi patologice tind sa aiba aceleasi reactii intr-o situatie de criza scolara sau extrascolara.
Agresivitatea se face simtita la om de la cea mai frageda varsta.
"Agresivitatea este o forma de conduita orientata cu intentie catre obiecte,persoane sau spre sine,cu scopul de produce prejudicii,raniri,distrugeri si daune" .
Violenta este o forma de manifestare a agresivitatii ce propune utilizarea fortei pentru a manifesta superioritatea.Este o conduita agresiva acuta cu finalitate distructiva, pozitiva sau transformativa.
In general, cercetarile identifica mai multe tipuri de violenta:
- violenta fizica (este nucleul dur al violentei in care sunt incluse:omorurile, tentativele de omor, violurile, loviturile voluntare grave,furturile, talharii);
- violenta economica(se refera la distrugri si degradari de bunuri);
- violenta morala sau simbolica(determinata de modurile de exercitare a autoritatii,de dominatie).
Adolescenta-perioada in existenta omului si a evolutiei personalitatii sale, este varsta care a socat in toate timpurile creand uneori conflicte si anxietati sociale. Socrate(sec.V i.e.n.)sublinia faptul ca:''Tineretul nostru iubeste luxul.El are purtari rele, sfidare pentru autoritati.Ei arata dispret pentu varstnici si iubesc flacareala in locul actiunii.Copii sunt astazi tiranii si nu servantii familiilor lor.Ei nu se mai ridica atunci cand un varstnic intra in casa.Ei isi contrazic parintii, flecaresc fata de musafiri, infuleca pe nerasuflate macarea si isi tiranizeaza profesorii'' . Piaget afirma ca adolescentul este introdus in viata si astfel, in maturitate prin munca. Exista societati si diferite medii social in care copiii se ingrijesc si castiga existenta de la varste fragede.
Adolescenta este considerata totodata ca o perioada in care se manifesta fenomene de revolta, adolescentul avand un caracter neconformist.Fata de normele sociale adolescentul poate avea o identificare negativa sau pozitiva si acest lucru poate crea senzatia unei instabilitati a personalitatii sale.Fixarea nivelului de aspiratie a capacitatii de separare de parinti si de altii sunt factori decisivi in procesul de identificare.
Aceasta este deci etapa in care copilul, pe baza achizitiilor deja realizate, sub influenta exercitata de factorii mediului ambiant si datorita propriei activitati, ajunge treptat sa isi cunoasca viata sufleteasca, sa se descifreze pe sine ca om si ca membru al societatii.Acest salt in planul vietii psihice are efecte deosebite, asupra echilibrului psihic si social al adolescentului. Pe de o parte intelegandu-se pe sine co o fiinta, adolescentul reuseste sa-si integreze viata sufleteasca intr-un tot unitar, raporat la trecut si proiectat pe viitor. Pe de alta parte el reuseste sa se diferentieze de semenii sai, sa-si stabileasca in mod clar locul sau in mijlocul oamenilor printre care traieste si sa-si prefigureze un nou loc, in viitor, printre acestia. Toate aceste schimbari care vin sa imbogatesca sau nu''criza adolescentei'' sunt importante si determinate, in primul rand determinate de accelerarea procesului constiintei de sine.
In realitate, dorinta afirmarii de sine este'' expresia crizei de constiinta pe care adolescentul o are asupra dezvoltarii sale pe plan biologic, psihologic si social, statutul social, care nu reflecta din toate unghiurile aceasta dezvoltare'' . Deci, dorinta afirmarii de sine este un fenomen normal care se manifesta la adolescent ca efect al maturizarii psihice, a consolidarii personalitatii.
2. FORME ALE AGRESIVITATII
Forme ale agresivitatii fizice:
1. Privirea dura, fixa, amenintatoare;
2. Amenintarea indirecta sau directa;
3. Lovitul cu piciorul;
4. Aruncarea cu obiecte;
5. Impingerea cu umarul pentru dezechilibrare;
6. Ciupit, zgariat, tras de par;
7. Bataie.
Forme ale agresivitatii verbale:
1. Batjocura;
2. Jignirea;
3. Cuvinte grosolane;
4. Ironia;
5. Barfa, intriga, calomnia, ponegrirea;
6. Intinderea de capcane;
7. Maimutareala;
8. Refuzul contactului social, al ajutorului, al discutiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Manifestare, Prevenire si Combatere a Agresivitatii la Varsta Adolescentei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!