Parentalitate

Extras din proiect Cum descarc?

Termenul ,,parinte" provine din latinescul ,,parens" care inseamna ,,a da nastere", dar cumuleaza, alaturi de dimensiunea biologica, o dimensiune juridica si una morala; in general, dictionarele indica faptul ca termenul ,,parinte" se utilizeaza pentru a desemna statusul biologic sau juridic de mama sau de tata al unei persoane in raport cu un copil. 
Parentalitatea este dificil de definit, in ciuda prezentei cotidiene a practicilor subintinse de acest concept in viata noastra. Hamner si Turner (2001) comenteaza faptul ca, oricat de superfluu ni s-ar paprea sa ne propunem sa definim parentalitatea, complexitatea vietii familiale, multitudinea si diversitatea formelor familiale, care au atras dupa sine si diversitatea aranjamentelor parentale, este necesar acest lucru. ,,Desi in trecut parentalitatea se refera la faptul ca cineva era responsabil de copiii rezultati in urma reproducerii biologice, astazi foarte multe tipuri de indivizi pot fi numiti parinti." 
Pornind de la tipologia responsabilitatilor parentale elaborata de Alvy, Small si Eastman analizeaza aceste functii si variabilele care contribuie dimensionarea competentelor parentale:
- Asigurarea resurselor de baza 
- Functia protectiva 
- Asigurarea suportului pentru dezvoltarea fizica si psihica 
- Reprezentarea intereselor copiilor in comunitate
Scopurile si valorile parentale au in general, o determinare culturala. Levine propune un set de scopuri parentale ierarhizat astfel: primul nivel este reprezentat de scopurile legate de sanatatea copilului, al doilea legat de securitatea economica a familiei, iar in masura in care primele doua niveluri sunt asigurate, ,,aspiratiile parintilor pentru copil se vor concentra asupra dezvoltarii unor trasaturi personale si sociale, care sa maximizeze functionarea lui sociala ca adult in acea cultura. 
In viata majoritatii adultilor, unul din momentele importante este acela in care ei devin parinti. Conceptul de "parentalitate" tinde sa se substituie notiunilor de "maternitate" si "paternitate" pe care le co-subordoneaza. 
Parentalitatea este o notiune cu o sfera larga de cuprindere, cu un nivel de generalitate mai ridicat decat notiunile de maternitate si paternitate. Ea desemneaza rolurile sociale ale parintilor, responsabilitatile si drepturile lor indiferent de sex, in raport cu proprii copii. A.S. Rossi, 1968 (apud.Turliuc, 2004, p. 226) a identificat patru caracteristici ale parentalitatii:
1) Presiunile culturale asupra persoanelor casatorite - de a exercita acest rol sunt foarte mari in special asupra femeilor;
2) In conditiile dezvoltarii mijloacelor contraceptive si a insamantarii artificiale, parentalitatea a devenit o chestiune voluntara, ea poate sa apara ca o consecinta a unui act sexual intamplator, neprotejat care a fost realizat din alte motive. Astfel, exista un numar mare de casatorii care apar ca efect a sarcinilor nedorite;
3) Statutul parenteral este irevocabil. Din momentul in care dobandim acest statut, suntem legati de el pe viata. Este greu de parasit statutul de parinte, care nu inceteaza dupa divortul sotilor;
4) Exista putine roluri atat de slab definite precum sunt cele parentale. Indivizii sunt extrem de slab pregatiti pentru a le pune in act. Pregatirea pentru rolurile parentale este cel mai adesea formala si sporadica, iar liniile care ghideaza interactiunile dezirabile parinte - copil si conduita a ceea ce constituie un "bun parinte" sunt vagi.
Atitudinile parintilor nu sunt abstractii, ci realitati traite si amintite de copil prin comportarea acestor personaje, mama si tatal, care sunt esentiale pentru el. Aceste atitudini se diversifica si se coloreaza la infinit. Cei doi parinti pot avea aceeasi atitudine fundamentala de acceptare sau de inacceptare si o pot exprima in mod diferit sau asemanator. 
Paternalitatea si maternitatea au luat o noua infatisare; diversele functii legate de ele au ajuns sa fie indeplinite fie de un sot, fie de celalalt, sistemul alternarii sarcinilor practicandu-se pe o scara destul de vasta.
Rolul mamei
Mama indeplineste o functie primordiala si fundamentala, intrucat declanseaza mecanismele cunoasterii si ale invatarii. Mama este prima persoana pe care o va iubi copilul. Ea este prima lui dragoste, absoluta si totala; este prima relatie cu alta persoana. Nu este deloc indiferent daca aceasta relatie este crispata sau relaxata, daca aceasta prima dragoste deceptioneaza sau produce satisfactie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parentalitate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!