Predarea Artei Plastice

Extras din proiect Cum descarc?

Actualitatea temei. 
Mai mult decat orice activitati, activitatile incluse in domeniul "educatie estetica" (educatie plastica si educatie muzicala), constituie cadrul si mijlocul cel mai generos de activare si stimulare a potentialului creativ. Arta il pregateste pe copil sa traiasca in frumusete, in armonie, sa respecte frumosul si sa vibreze in fata lui. Cuvintele, sunetele, gesturile, culorile, formele plastice sunt mijloace de exprimare, de exteriorizare a dorintelor, a asteptarilor, relatiilor cu ceilalti, a problemelor. Mijloacele artei devin pentru copil unelte autentice de rezolvare curajoasa si cu stiinta a problemelor de echilibrare, de armonizare, de modelare a spatiului in care traieste si se joaca, de automodelare. Reluand ideea lui Gramsci, ca arta este un educator pentru ca este arta, profesorul I. Neacsu precizeaza: "Prin bucurie si prin traire, elevul va reasimila in adancime si inaltime frumosul si armoniosul, prezente ca paternitate si realitate, ca sensibilitate si rationalitate" [1]
Prin arta se dezvolta sensibilitatea senzoriala, dar si cea artistica si delicateatea comportamentala.Sensibilitatea artistica se construieste pe baza afectivitatii, intuitiei si fanteziei, in functie de maiestria educativa a adultului si de caracteristicile mediului in care se formeaza. Desi, determinata genetic, ea se modeleaza prin educatie, pentru ca "personalitatea copilului este rezultanta actiunii conjugate a factorilor ereditari, de mediu si de educatie, iar ea nu se poate configura adecvat prin considerarea si actiunea lor paralela" [2]
Dintre limbajele artei, limbajul plastic este cel mai apropiat scolarului. Acest limbaj are misiunea de a echilibra si de a armoniza relatiile copilului cu natura, cu sine. Adultul nu va cere copilului sa reproduca, sa execute cu maiestrie asemanarea, pana la identificare, cu infatisarea naturii, care oricum este, in mod permanent, alta. Daca ar actiona asa, ar face din copil un inapt in ceea ce priveste creatia artistica, l-ar indeparta de arta si l-ar instraina de propriile posibilitati creative. 
Educatia artistico-plastica a elevilor din clasele primare ofera elevilor deschidere catre estetic si artistic, le descopera caracterul cromatic al lumii, le dezvolta rafinament in receptarea ei vizuala. Aceasta particularitate a educatiei artistico-plastice impune studiul, cercetarea si organizarea unui sistem de activitati de receptare artistico-plastica, conceptualizat pe o metodologie specifica, care sa contribuie la dezvoltarea sensibilitatii artistico-plastice fata de operele de arta, frumosul uman si cel al naturii.
Actualitatea cercetarii este data si de urmatoarele premise teoretice si praxiologice. Lumea de azi este una a informatizarii. Instrumentele acesteia au instituit un nou tip de invatare si comunicare, care influenteaza esential nu doar cunoasterea umana, dar si comportamentul artistic-estetic al omului. A crescut suprasolicitarea vizualitatii copiilor si elevilor, cauzata de utilizarea masiva a computerului si televizorului, acestea prezentand si riscuri importante, precum scaderea sensibilitatii perceptiei artistico-plastice din cauza suprasolicitarii ei permanente, fara insa a fi ghidata pe anumite principii si reguli. La varsta scolara mica, elevii se confrunta si cu o diferenta de nivel si valoare in receptarea fenomenelor artistico-plastice: nu toti elevii au aceeasi sensibilitate fata de insusirile estetice ale operelor de arta si ale naturii, dar toti pot invata sa le perceapa pe principiile cunoasterii artistic-estetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Predarea Artei Plastice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!