Extras din proiect
Școala:
Data:
Ora:
Clasele: a. IX - a
Profesor consilier școlar:
Aria curriculară: Consiliere și orientare
Disciplina: Consiliere și orientare
Tema: Importanța alimentației și factorii de risc la preadolescenți și adolescenți
Subiectul: Mănânc sănătos! Cresc frumos!
Argument
În ultimii ani factorii care ne influențează sănătatea sunt din ce în ce mai nocivi și mai agresivi. Dacă poluarea ne afectează sănătatea cu sau fără voia noastră, alimentația nesănătoasă, indiferența față de artă, sedentarismul țin de noi înșine, de educația primită.
Am propus acest proiect, deoarece elevii vor părăsi băncile școlii și vor fi puși în situația de a se descurca singuri, de a-și procura bunurile de consum, inclusiv alimentele; de aceea am considerat că este absolut necesar ca ei să cunoască criteriile de selectare a unui produs alimentar, și de a adoptă un comportament sănătos privind mișcarea zilnică susținută.
Competențe generale
- Exersarea abilității de management al unui stil de viață de calitate.
Competențe specifice
- Componentele calității vieții.
Obiective operaționale
A. Înțelegerea importanței unei alimentații sănătoase
B. Clarificarea noțiunilor de: aditivi alimentari, OMG - uri, piramida nutrițională;
C. Să examineze propriile obiceiuri alimentare în funcție de vârstă, starea de sănătate si activitatea fizică;
D. Formarea unui stil de viață sănătos prin comportamentul alimentar sănătos, participarea regulată la exercițiul fizic, vizite medicale periodice, somn-relaxare etc.
E. Responsabilizarea elevilor față de propria lor sănătate
F. Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă
Categoria de lecție: formare de priceperi și deprinderi (abilități) intelectuale
Strategia didactică:
Sistemul metodologic (resurse procedurale):
- De comunicare: conversația, brainstorming individual și de grup;
- De acțiune: exercițiul;
- De evaluare: aprecierea verbală, autoevaluarea.
Sistemul mijloacelor de învățământ (resurse materiale):
- Prezentare Power Point;
- Fișe de lucru.
Forma de organizare a activității elevilor (resurse organizatorice):
- Frontal;
- Independent;
- În grupe de 4 elevi.
Bibliografie
- Băban A., Consiliere educațională - Ghid metodologic pentru orele de dirigenție și consiliere, S.C. PSINET SRL, Cluj - Napoca, 2003;
- Ministerul Sănătății Publice: http://www.ms.ro/
- Schoolfood trust: www.schoolfoodtrust.org.uk
- European Association for the Study of Obesity:
http://www.easoobesity.org/working_groups_childhood_3.htm
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiect de activitate - Comportamentul alimentar.docx