Rolul Familiei in Viata unui Copil cu Handicap

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Rolul familiei in viata unui copil cu handicap
,,Copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai." (art. 30.1)
Familia naturala trebuie sa reprezinte pentru copil mediul firesc si sigur care sa ii asigure cresterea si dezvoltarea. 
Relatia dintre mama si copil este una dintre cele mai rezistente, privita din punct de vedere biologic si social. Se bazeaza pe sentimentul matern, la care se adauga interferente sociale, psihologice, educationale, culturale, traditionale. In sistemul social al familiei moderne, ambii parinti sunt implicati in cresterea si educarea copilului, dar mama ramane factorul determinant, care supravegheaza si indruma implinirea sociala si biologica a fiintei umane.
Prima treapta in formarea copilului este familia. Necesitatea educarii familiei pentru a-si cunoaste si intelege mai bine copii este sustinuta cu solide argumente stiintifice. Orice fenomen aparent nesemnificativ, poate schimba cursul evolutiei copilului: de la faza preconceptiei la sfarsitulul ciclui primar de invatamant. In acelasi timp, educarea familiei este si o problema de cultura. O buna asezare a omului in orizontul valorilor este conditia sine qua non a atingerii scopului educatiei: autonomia individului care il face pe acesta sa fie stapan pe propriul destin si pe propria personalitate.
" Dragostea fata de copil este foarte importanta pentru dezvoltarea acestuia. O dezvoltare sanatoasa se bazeaza pe stimulare si siguranta oferite de mediul familial si de mediul sau inconjurator, de comunitatea in care traieste Intre copil si parintii sai se stabilesc interactiuni subtile ce joaca un rol deosebit in dezvoltare. Legatura intre mama, tata si copil se face prin toate simturile. Ei il privesc, il asculta, il ating, il imbratiseaza, il poarta in brate percepandu-i toate actiunile si reactiile." 
Legaturile de atasament se stabilesc inca din primele momente de viata si sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Importanta acestor legaturi (cu parintii, bunicii sau alte persoane semnificative din viata copilului) pentru dezvoltarea copilului si formarea lui ca adult este recunoscuta de lege, care exprima in mod clar dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, cu rudele, dar si cu alte persoane fata de care a dezvoltat legaturi de atasament.
Conform preambulului Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, acesta ,,trebuie sa creasca intr-un mediu familial, intr-o atmosfera de fericire, dragoste si intelegere" pentru a-si dezvolta complet si armonios personalitatea. Este recunoscut faptul ca in cadrul familiei copilul isi dezvolta simtul identitatii. O relatie pozitiva si consistenta cu parintii, in care acestia reusesc sa vina in intampinarea nevoilor copilului, il ajuta sa capete siguranta interioara, sa-si cunoasca si sa-si inteleaga propriul trecut, sa devina autonom. Familia este primul mediu in care copilul experimenteaza relatii si el va dezvolta relatii in afara acestui mediu pornind de la modelele pe care le-a preluat de aici. De aceea, un copil are nevoie de legaturi emotionale stabile, de sentimentul apartenentei neconditionate la un grup de persoane (in esenta, familia sa), de un mediu securizant care sa-i permita experiente normale de viata.
Cand vorbim de familie, ne referim in primul rand la parinti, dar un loc foarte important il are in viata copilului familia extinsa, formata in mod traditional din bunici si rude pana la gradul al IV-lea. Familia extinsa il ajuta pe copil sa-si cunoasca radacinile, sa-si intregeasca experientele de viata de familie, sa dezvolte relatii personale multiple si complexe. De aceea este foarte important pentru fiecare copil sa isi cunoasca rudele si sa se bucure de relatii personale cu acestea. In plus, familia extinsa este principala retea de suport pentru parinti. In special bunicii pot fi un sprijin real pentru parinti si, de multe ori, reprezinta principala resursa pentru prevenirea separarii.
Toti copiii au nevoia si dreptul de a fi ingrijiti si crescuti de parintii lor intr-o maniera competenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Familiei in Viata unui Copil cu Handicap.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!