Buddhismul Tibetan - Cadrul Mahayanic

Cuprins proiect Cum descarc?

I. INTRODUCERE 
II. CADRUL MAHAYANIC 
II.1 CALEA LUI BODHISATTVA 
II.2 NAGARJUNA SI TEORIA VIDULUI 
III. VAJRAYANA 
III.1 DE LA "MANI" LA "VAJRA" 
III.2 SCOLILE TIBETANE 
III.3 TEOLOGIA TIBETANA 
IV. DESPRE MANDALA 
V. NOTE 
VI. BIBLIOGRAFIEI. INTRODUCERE 
II. CADRUL MAHAYANIC 
II.1 CALEA LUI BODHISATTVA 
II.2 NAGARJUNA SI TEORIA VIDULUI 
III. VAJRAYANA 
III.1 DE LA "MANI" LA "VAJRA" 
III.2 SCOLILE TIBETANE 
III.3 TEOLOGIA TIBETANA 
IV. DESPRE MANDALA 
V. NOTE 
VI. BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Buddhismul a fost singurul mesaj religios si filosofic al Indiei care s-a raspandit mult dincolo de hotarele patriei sale de origine. Cucerind Asia spre nord si spre est, el a devenit in acele vaste regiuni crezul maselor si le-a modelat vreme de veacuri civilizatia. "Fenomenul acesta tinde sa ascunda faptul ca in esenta buddhismul este destinat numai celor putini fericiti"1.
Doctrina filosofica aflata la radacina numeroaselor trasaturi populare fascinante nu este tipul de invatatura care poate deveni accesibila tuturora. Se considera ca dintre toate numeroasele raspunsuri oferite de-a lungul mileniilor in toate cele patru colturi ale lumii ca solutie la enigmele vietii, aceasta poate fi situata printre cele mai intransigente, obscure si paradoxale.
Se consemneaza faptul ca intr-o zi a fost adusa la cunostinta lui Buddha urmatoarea relatare complicata:
"Un anumit calugar, Stapane, savarsise o greseala pe care el o considera ca fiind o greseala, pe cand ceilalti calugari considerau acea greseala ca nefiind o greseala. Ulterior, el a inceput sa considere acea greseala ca nefiind o greseala, iar ceilalti calugari au inceput sa considere acea greseala ca fiind o greseala Atunci calugarii aceia au hotarat sa-l alunge pe calugarul respectiv din pricina refuzului sau de a-si recunoaste acea greseala Atunci calugarul si-a strans tovarasii si prietenii dintre calugari de partea sa si a trimis un mesager tovarasilor si prietenilor sai aflati printre calugarii din toata tara Iar partizanii calugarului alungat au ramas de partea acelui calugar alungat si l-au urmat pe dansul".
Budddha, atunci, a exclamat cu glas jalnic: "Ordinul este scindat! Ordinul este scindat!"2 , formula ce va rezuma la modul esential dezvoltarea ulterioara a buddhismului. Buddha nu putea sa aiba succesor. El revelase Legea (dharma) si intemeiase comunitatea (samgha): trebuia acum sa se codifice Legea, adica sa se culeaga predicile Preafericitului si sa se fixeze canonul. Marii discipoli, Sariputra si Mandgalyayana, murisera. Cat despre Ananda a fost timp de 25 de ani servitorul credincios al Maestrului, el nu era arhat: nu avusese timpul de a-si insusi tehnicile de meditatie.
Initiativa de a tine un conciliu de 500 de arhati i-a apartinut lui Mahakasyapa, si el profund pretuit de Buddha, dar avand un caracter rigid si intolerant, opus binevoitorului Ananda. Dupa traditia comuna, Conciliul a avut loc intr-o vasta pestera pe langa Rajagrha, in timpul anotimpului ploios de dupa moartea Maestrului, si a tinut sapte luni. Majoritatea izvoarelor citeaza o grava tensiune intre Mahakasyapa si Ananda. Nefiind arhat acesta din urma isi vede refuzat dreptul de a participa la Conciliu Ananda se retrage in solitudine si ajunge foarte repede la sfintenie. El este atunci admis sau, dupa alte versiuni, patrunde in mod miraculos in pestera, demonstrandu-si astfel virtutile yogice. Prezenta sa era de altfel indispensabila, caci Ananda era singurul care auzise si invatase pe de rost predicile Preafericitului. Raspunzand intrebarilor lui Mahakasyapa, Ananda a recitat predicile. Raspunsurile constituie ansamblul textelor sutra. Textele care formeaza "cosul" (pitaka) Disciplinei, vinaya, au fost comunicate de un alt discipol, Upali. La putin timp dupa asta, Mahakasyapa, l-ar fi acuzat pe Ananda de mai multe erori (cinci sau zece) comise in timp ce-l slujea pe Preafericitul. Cele mai grave erau acelea de a sustinut admiterea calugaritelor si de a fi scapat prilejul de a-i cere Fericitului sa-si continue viata pana la sfarsitul actualei perioade cosmice. Ananda a trebuit sa-si marturiseasca greselile in public, dar el triumfa in cele din urma si devine personajul principal al samgha. El ar fi trait restul vietii urmand exemplul maestrului sau, adica calatorind si predicand Calea.
Acesta ar fi unul din evenimentele esentiale ale disensiunilor care au continuat, agravandu-se, si pare sigur ca diversele "secte" existau deja spre mijlocul sec. IV i.e.n. in conciliul de la Vaisali s-a condamnat practica unor calugari care acceptau aur si argint, fiind obligati sa admita verdictul. La putini ani dupa conciliul de la Vaisali, un calugar, Mahadeva, a proclamat la Pataliputra cinci teze destul de insolite privind conditia de arhat. El afirma ca: 1) un arhat poate fi sedus in vis; 2) ca el mai este supus ignorantei; 3) si greselilor; 4) ca poate progresa pe Cale cu ajutorul altuia; 5) ca poate dobandi concentrarea pronuntand anumite cuvinte. O atare diminuare a conditiei de arhat oglindeste reactia impotriva autopretuirii exagerate a celor care se considerau "eliberati in viata". Foarte curand comunitatile s-au divizat in partizane si adversare ale lui Mahadeva. Aceste evenimente care stau sub semnul schimbarii, al disensiunii, nu vor impiedica difuziunea buddhismului, ajutata de evenimentele istorice importante care au avut loc in acele perioade.
"Primul a fost invazia lui Alexandru cel Mare care a avut consecinte decisive pentru India, de aici inainte deschisa influentelor elenistice"3, rezultatele acestei prime adevarate intalniri cu Occidentul n-au intarziat sa se faca simtite in cultura si politica indiana.


Fisiere in arhiva (3):

  • Buddhismul Tibetan - Cadrul Mahayanic
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Lucrare de diploma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!