Caderea in Pacat

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 1
I. Starea primordiala a omului 2
II. Referatul biblic despre pacatul stramosesc 5
II.1. Cauzele caderii in pacat 5
II.2. Sfintii Parinti despre caderea omului 7
II.3. Urmarile pacatului stramosesc 14
III. Pacatul stramosesc din punct de vedere interconfesional 21
IV. Restaurarea omului prin Isus Hristos 22
Concluzii 25
Note bibliografice 27
Bibliografie 30


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Episodul caderii primilor oameni in pacat reprezinta cu siguranta cel mai dramatic moment al istoriei intregii omeniri. Nici una din nenumaratele faradelegi savarsite de om de-a lungul miilor de ani nu a putut ajunge la efectele atat de dezastruoase pe care le-a avut pacatul originar. Pentru a putea surprinde intreg acest dramatism al caderii omului in pacat am structurat lucrarea de fata pornind de la o scurta privire asupra starii primordiale a omului creat de Dumnezeu in vederea unui destin hristologic in care si-ar fi gasit implinirea desavarsita. Omul a fost facut pentru a fi ,,asemenea cu Dumnezeu", avand in sine toate cele necesare pentru a ajunge acest scop suprem al intregii sale existente, dar aceste puteri sadite in el vor fi cu adevarat roditoare numai atata timp cat va ramane ,,mladita in vie", atata timp cat nu se va desparti de Dumnezeu intr-o cautare triumfala a indumnezeirii pe cont propriu. 
Creat cu o desavarsita grija, ce tradeaza inca din acest punct ,,iubirea nebuna" cu care va fi iubit de catre Dumnezeu pana in adancul caderii sale si chiar dincolo de aceasta, omul va fi asezat in mijlocul raiului, ca stapan al intregii fapturi si ca inel de legatura intre material si spiritual, intre vazut si nevazut, intre Dumnezeu si creatia sa. Dar pentru a-si putea implini menirea inalta pentru care a fost creat, Dumnezeu i-a incredintat si o lucrare spirituala: pazirea unei porunci. Prin aceasta insa Dumnezeu nu i-a ingradit libertatea, ci i-a oferit posibilitatea de a castiga adevarata libertate si nepatimire prin cresterea sa treptata spre ,,asemanare". Capitolul al doilea cuprinde exegeza referatului biblic despre caderea in pacat dupa Sfintii Parinti, insotita de o explicare a simbolurilor care apar in acest text si de o analiza dogmatica a cauzelor care au contribuit la caderea in pacat si a consecintelor acesteia atat asupra persoanelor implicate direct, cat si asupra intregii omeniri.
Capitolul al treilea al lucrarii realizeaza o analiza a caderii in pacat si a consecintelor acesteia din punct de vedere interconfesional, accentuand asupra diferentelor din cadrul cultelor catolic si protestant. 
Caderea a fost cel mai trist moment din indelungata istorie a omenirii si daca l-am privi separat de biruitoarea restaurare a omului realizata prin Mantuitorul Iisus Hristos dramatismul sau ne-ar amuti glasurile si inimile. Adam a cazut, si prin el intreg neamul omenesc, dar Dumnezeu ne-a iubit prea mult pentru a lasa cea mai de pret faptura a sa in aceasta cumplita cadere. Ultimul capitol al lucrarii trateaza tema restaurarii omului prin Iisus Hristos - ,,Noul Adam", Care a readus omului posibilitatea implinirii sale desavarsite - indumnezeirea umanului prin comuniune cu Mantuitorul Hristos. Prin jertfa si invierea Fiului lui Dumnezeu omul primeste nu numai ceea ce a pierdut prin caderea lui Adam, ci inca mult mai mult, iar viata in Hristos si in trupul Sau care este Biserica ii ofera puterea harica de transfigurare a chipului in asemanare prin Duh si libertate, caci spune Dumnezeu: ,,Iata, toate le fac noi" (Apoc. 21,5).
I. Starea primordiala a omului
Persoana umana este expresia cea mai sublima a activitatii creatoare a lui Dumnezeu. Adam si Eva, barbat si femeie, sunt creati dupa ,,chipul si asemanarea lui Dumnezeu"(Facere 1,26), Care este in acelasi timp si izvorul, si destinul vietii umane create. Omul are o pozitie unica in lume: el sta chiar la mijloc intre lumea spirituala a ingerilor si cea materiala a naturii si le inglobeaza pe amandoua in constitutia sa, fapt despre care Sf. Grigorie Palama atrage atentia in mod deosebit. Un inger este o lumina secundara, un pur reflex, el este mesagerul si slujitorul valorilor spirituale, in timp ce omului, chip al creatorului, ii este dat sa faca sa rasara aceste valori din materia acestei lumi, sa creeze sfintenia si sa fie izvorul acestei sfintenii. Omul nu reflecta lumina, ci devine lumina, ajunge valoare spirituala, de aceea ii slujesc ingerii. 
Asa cum arata Sf. Ioan Damaschin, "Dumnezeu l-a facut pe om inocent, drept, virtuos, lipsit de suparare, fara de grija, luminat cu toata virtutea, incarcat cu toate bunatatile, ca o a doua lume, un microcosm in macrocosm, un alt inger inchinator, compus, observatorul lumii vazute, initiat in lumea spirituala, imparatul celor de pe pamant, condus de sus, pamantesc si ceresc, vremelnic si nemuritor, vazut si spiritual, la mijloc intre maretie si smerenie, acelasi si duh si trup; duh, din pricina harului, iar trup din pricina mandriei; duh, ca sa ramana si sa laude pe binefacator, trup ca sa sufere si prin suferinta sa-si aminteasca si sa se instruiasca cand se mandreste cu maretia."


Fisiere in arhiva (1):

  • Caderea in Pacat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!