Chipuri de Preoti si Calugari Misionari

Extras din proiect Cum descarc?

Teologia ortodoxa foloseste cu precautie si rezerva terminologia misionara care s-a impus in crestinismul occidental in cursul secolelor trecute. Notiunea de "misiune" are, din Rasarit o rezonanta istorica prozelitista si de aceea exista inca o mare suspiciune in ceea ce o priveste 
Misiune (de la verbul latinesc "mitto-ere") inseamna trimiterea Bisericii in lume, intemeiata prin cuvintele lui Hristos catre Apostolii Sai: "Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" (Matei 28,19), dar mai ales pe trimiterea vazuta a Fiului si a Duhului Sfant, initiata de Tatal: "Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si eu pe voi" (Ioan 20,21). Asadar, misiunea Bisericii isi are originea in Insasi Fiinta Divina, in chiar viata Sfintei Treimi, a iubirii transmise de Tatal prin Fiul in intreaga lume. Ea nu se margineste doar sa propovaduiasca Evanghelia, ci include iertarea pacatelor prin botez (Fapte 2,38), vindecarea celor bolnavi (Luca 9,1-2) 
In comparatie cu Occidentul, unde "misiunea" evoca spatiul, teritoriul, contextul, extinderea vizibila a Bisericii prin infiintarea de comunitati crestine, in Orient, "misiunea" se identifica cu traditia si evoca istoria, continuitatea Bisericii in timp, tinerea poporului credincios intr-o continuitate fizica si istorica a credintei.
Pentru preotul ortodox si pentru credinciosii sai, misiunea cea adevarata, in vederea desavarsirii sufletului si iubirii aproapelui isi are sorgintea in cele trei demnitati (slujiri) ale Mantuitorului Iisus Hristos: slujirea de a propavadui, slujirea de sfinti si slujirea de a conduce turma incredintata prin hirotonie pe calea mantuirii.
Adevaratul slujitor trebuie sa fie traitor in Hristos: "Cel ce vrea sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa ia crucea si sa-Mi urmeze"(Marcu8,34).
Misiunea, pe langa vocatie, este si o insusire morala "Cel ce va invata si va face, acela mare se va chema"(Matei 5,13). Insusirile morale ale slujitorului reprezinta exemplu de urmat pentru credinciosi si in acelasi timp au puterea de a modela si de a atragepe cei care au atitudini anarhice si sunt rau influientati.
Misiunea de a invata, de a sfinti si de a fi conducator de comunitate are si o responsabilitate umanista: "Voi sunteti lumina lumii si sarea pamantului "(Matei 5,13). Credinciosii trebuie feriti de sminteala si preveniti asupra pericolului gruparilor anarhice care cauta dezbinarea, tulburarea credinciosilor, abaterea lor de la conditiile de viata ale vremii in care traim, negarea traditiilor stravechi, denigrarea spiritualitatii noastre 
Puterea exemplului personal este foarte important in propovaduirea Cuvantului. Viata preotului trebuie sa fie o viata de rugaciune si de evlavie. Numai prin rugaciune necontenita si staruitoare, cuvantul sau se poate concretiza in fapta si sustine caracterul sacerdotal al preotiei, ferindu-l pe preot de a se indeparta de viata crestina si ajutandu-l sa se ridice deasupra preocuparilor si grijilor pamantesti, pentru a ramane un adevarat indrumator spiritual al credinciosilor sai prin viata si existenta sa crestina


Fisiere in arhiva (1):

  • Chipuri de Preoti si Calugari Misionari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!