Civilizația și istoria creștinismului - Mănăstirea Doamna Chiajna

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 27 în total
Mărime: 1.15MB (arhivat)
Publicat de: Raluca T.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Comuna este situata in apropierea unor cai de comunicatie nationala si internationala, atat rutiere cat si feroviale, invecinandu-se astfel :

la nord: orasul Chitila si Municipiul Bucuresti-cartierul Crangasi.

la vest exista magistralele feroviale Bucuresti Giurgiu(construita in 1869) si Bucuresti-Timisoara(1944) precum si cu Comuna Dragomiresti Vale.

la sud se invecineaza cu autostrada Bucuresti-Pitesti prima cale de comunicatie care face legatura intre sudul si vestul tarii, construita in jurul anulor 1970.

Se afirma, fara atestari stiintifice, ca localitatea este legata de faimoasa Doamna Chiajna, fiica, sotie si mama de dominitori romani.

Data precisa a intemeierii satului Chiajna nu este cunoscuta, dar se stie ca in anul 1787, cand a ars palatul lui Constantin Voda Ipsilanti, de pe mosia Cotroceanca, satul Chiajna era deja injghebat.

Din cronica orala si din cele povestite de unii batrani ai satului, aflam ca inceputurile sunt legate de cele 17 familii-7 din Cernavoda si 10 din satul Strecleni, care au fost aduse de catre imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei si asezate pe mosia Boja(actualmente denumita Prelungirea Ghencea)

Un incendiu devastator i-a silit pe bulgarii de acolo sa se mute la Chiajna, in jurul anilor 1787

Ei veneau dintr-un sat bulgaresc numit Cernavoda si unul sarbesc numit Strecleni

Cert este ca numele lor sunt bogat raspandite in Chiajna si astazi:Tone, Velicu, Slave, Nenciu, Pipercu, Mihnea, Cherciu etc.

Exista insa si nume cu rezonanta turceasca:Popazu, Earamazu, Uzum si foarte raspandit Soglu

Comuna Chiajna este alcatuita din trei sate:Chiajna(satul de resedinta), Dudu si Rosu

In legatura cu existenta satului Dudu se presupune ca este mai vechi decat Chiajna, datand din anul 1725

In ceea ce priveste denumirea, s-a pastrat o legenda potrivit careia ar fi existat un dud batran la radacina caruia s-a plantat o vita care cuprindea cu mladitele ei intreaga coroana a dudului

Nici despre satul Rosu nu s-a gasit un document scris

Din amintirile unora rezulta ca satul a luat fiinta pe la anul 1700

Primii locuitorii fiind tigani robi impartiti in doua categorii: de laie si de vatra asezati pe mosia boierului Rosianu, de la care se presupune ca satul a primit numele.

Conținut arhivă zip

  • Civilizatia si Istoria Crestinismului - Manastirea Doamna Chiajna.pptx

Ai nevoie de altceva?