Renasterea si Influenta Sa Asupra Culturii Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Renasterea este denumirea curentului de innoire sociala si culturala, care a aparut in Europa,la sfarsitul Evului Mediu, in secolele al XV-lea si al XVI-lea, caracterizata prin redescoperirea interesului pentru cultura si arta antichitatii clasice.
A inceput in Italia si s-a raspandit in Europa occidentala. In aceastaperioada s-au produs profunde transformari sociale, politice, economice, culturale si religioase, care au marcat tranzitia de lasocietatea medievala catre societatea moderna. Societatea feudalaa Evului Mediu, cu structura sa ierarhica rigida, dominata deeconomia agrara si sub puternica influenta a Bisericii Catolice, a inceput sa se destrame. In decursul Renasterii, un rol determinant l-au avut oamenii de cultura si artistii, inclinati spre clasicismul greco-roman.
Notiunea de"Renastere"(in franceza:Renaissance) a fost folosita pentru prima data la inceputul secolului al XIX-lea, mai intai de catre istoricul francez Jules Michelet, de la care a fost preluata de istoricul elvetian Jacob Burckhardt, in lucrarea sa fundamentala"Die Kultur der Renaissance in Italien" ("Cultura Renasterii in Italia", 1860). Acesta din urma a definit Renasterea (in italiana: Rinascimento), perioada cuprinsa intre pictorii Giotto si Michelangelo. In acest timp, omul recapata constiinta de sine ca individ, dupa o lunga perioada de anihilare filozofica a personalitatii.
Renasterea carolingiana, dupa numele lui Carol cel Mare, a reprezentat trezirea la viata a antichitatii si, in parte, a culturii bizantine in cultura si arta imperiului franc. In secolele al VIII-lea si al IX-lea, imparatul Carol cel Mare incearca sa continue si sa innoiasca traditiile Imperiului roman.
Printre cele mai insemnate realizari ale Renasterii carolingiene se numara ilustratiile de carte din "Evangheliarul lui Carol cel Mare", pastrat la Viena, sau Capella Palatina din Aachen, care amintestede "Bazilica San Vitale" (sec. al VI-lea) din Ravenna, precum siCapella Sankt Michael din Fulda, in stilul bisericii "Santo Stefano Rotondo" (sec. al V-lea) din Roma.
Prezenta invatatului Alcuin (lat.: Alcuinus ) la curtea imperiala a stimulat transcrierea textelor vechi si introducerea limbii latine ca limba literara, fapt determinant pentru evolutia ulterioara in istoriaculturala a lumii apusene.
Aceasta se refera la caracteristicile de stil in arta si arhitectura din timpul imparatului Otto III (983-1002), sub influenta antichitatii si a Bizantului, pentru obtinerea unei "Renovatio imperii Romanorum". Aceste influente s-au exercitat mai ales in ilustratiile de carti, artizanat si in arhitectura (Capella Sf. Bartolomeu din Padeborn ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Renasterea si Influenta Sa Asupra Culturii Europene.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!