Sfanta Taina a Preotiei

Extras din proiect Cum descarc?

In toate religile au existat si exista persoane anume oranduite pentru indeplinirea obligatiilor rituale, adica slujitori ai cultului. De altfel, functia primordiala si principala a clerului sau a preotilor tuturor religiilor, orice nume ar fi purtat ei (arhierei, preoti, si leviti in iudaism, magi la vechii persani si chaldeeni, lama la tibetanii budisti, catisti si politisti la vechii geto-daci, druizi la celto-galli etc.), era aceea care ii leaga de altarele de jertfa. Preotia a fost instituita adica, la inceput, tocmai pentru indeplinrea actelor si a ceremoniilor cultului public, preotul fiind considerat in general ca un mijlocitor intre om si divinitate, prin ceremoniile sacrificiilor religioase. "Orice arhiereu , fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele catre Dumnezeu ca sa aduca daruri si jertfe pentru pacate ", spune Sfantul Apostol Pavel (Evrei 5,1), definind astfel misiunea religioasa de capetenie a preotiei. Chiar daca preotii anumitor religii si popoare Indeplineau si alte rosturi, cu caracter, social sau cultural (ca la vechii egipteni, evreii si celti ), menirea lor esentiala era sacramentala, adica aceea de a face legatura Intre om si divinitate, indiferent de modul cum a fost conceputa aceasta.
Alegandu-i pe cei doisprazece Apostoli si pe cei saptezeci de ucenici, Mantuitorul i-a pregatit pe acestia pentru a exercita Intreita slujire in Biserica, in calitate de urmasi ai Sai: vestirea cuvantului Evangheliei, savarsirea lucrarilor sfinte si conducerea credinciosilor la mantuire. Iar dupa Pogorarea Duhului Sfant, cand a fost inaugurate Biserica, Apostolii fiind constienti de misiunea lor, pentru a satisface nevoile celor ce se botezau si intrau astfel in Biserica, al caror numar sporea continuu, au imprastiat puterea preoteasca si altora, hirotonind episcopi, preoti si diaconi, spre a-i lasa pe acestia ca urmasi in slujirea apostoleasca Astfel in Biserica dintru inceput au existat doua categorii de membrii: clerul si poporul, ierarhia bisericeasca si laici sau mireni.
Sfanta Taina a Preotiei
Spre deosebire de celelalte, in care harul dumnezeiesc se impartaseste credinciosilor prin preot in calitate de savarsitor a acestora, Preotia sau Hiretonia este Taina prin care o persoana e consacrata in scopul de a savarsi toate celelalte Taine, ca reprezentant vazut al lui Hristos, adevaratul savarsitor al tuturor Tainelor. Asadar, Preotia sau Hirotonia este Taina in care, prin punerea mainilor episcopului si prin rugaciune, harul divin se pogoara asupra unui candidat anume pregatit, sfintindu-l si asezandu-l in intr-o treapta a ierarhiei bisericesti, Impartasindu-i acestuia puterea de a invata cuvantul lui Dumnezeu, de a savarsi lucrarile sfinte si de a-i conduce pe credinciosi pe calea mantuiri. Precum se poate vedea, hirotonia e Taine sunt urmatoarele: impartasirea celui hirotonia harul si puterea de a Indeplini toate cele se tin de treapta in care a fost sfintit (I Timotei 4, 14), imprima asupra celui hirotonit un caracter nesters, facandu-l membrul al dogmei sau cinului preotesc. Izvorul preotiei vazute in Biserica este preotia nevazuta a Mantuitorul Iisus Hristos, de aceea, preotul savarseste lucrarile sfinte in Biserica in numele lui Iisus Hristos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfanta Taina a Preotiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!