Cuprins
- INTRODUCERE 2
- CAPITOLUL I ... 3
- UTILAJE DE SPĂLARE A AMBALAJELOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ ..
- 3
- 1.1. Clasificarea mașinilor de spălat ambalaje ... 4
- 1.1.1. După modul cum se efectuează spălarea .. 4
- 1.1.2. După construcția dispozitivului de deplasare sau amabalajului în mașină .
- 4
- 1.2. Utilaje de spălat recipientele metalice .. 5
- 1.2.1. Mașină rotativă de spălat cutii 5
- 1.2.2. Mașină de spălat butoaie 5
- 1.2.3. Mașină de spălat cu bandă . 6
- 1.2.4. Mașini de spălat sticle . 8
- 1.2.5. Mașini rotative . 10
- 1.2.6. Mașini longitudinale de spălat sticle .. 11
- 1.2.7. Dispozitive pentru spălarea rezervoarelor și conductelor ..
- 14
- CAPITOLUL II .. 16
- ELEMENTE DE CALCUL LA MAȘINILE DE SPĂLAT AMBALAJE ..
- 16
- 2.1. Calculul necesarului de apă, energie termică și electrică la mașinile de spălat produse și ambalaje .
- 16
- CAPITOLUL III 20
- SCHEME TEHNOLOGICE CARE CONȚIN OPERAȚIA DE SPĂLARE A AMBALAJELOR ..
- 20
- 3.1. Schema tehnologică a conservelor sterilizate din legume ..
- 20
- 3.2. Schema tehnologică de preparare a conservelor din carne ..
- 30
- 3.3. Schema tehnologică de fabricare a semiconservelor de șuncă ..
- 32
- CONCLUZII ... 34
- BIBLIOGRAFIE 35
Extras din proiect
INTRODUCERE
Mașinile și utilajele din industria alimentară sunt mașini de lucru destinate pentru operații diversificate în cadrul proceselor de producție, în conformitate cu cerințele tehnico-economice impuse fiecărei lucrări în parte. Prin folosirea mașinilor în executarea diverselor lucrări din cadrul proceselor de producție din industria alimentară, se asigură:
- mărirea productivității muncii
-realizarea unor lucrări în termene optime și de o calitate superioară
-reducerea costurilor pe tona de produs
-înlocuirea muncii manuale cu munca de dirijare a utilajului,respectiv reducerea efortului fizic
În industria alimentară ambalajele sunt create pentru a conține un produs, pentru a-l ține în sigurantă, a-l transporta, manipula și a-l pune pe raft în așa fel încât să atragă cumpărătorii. Ambalajele pot constitui o sursă de agenți patogeni pentru alimente, motiv pentru care se acordă o atenție deosebită ambalării produselor. Ambalarea trebuie să se facă la cele mai înalte standarde de igienă. Să ofere informații utile consumatorului, într-un format ușor de citit. Materiile prime pot conține impurități cum ar fi pământ, pesticide sau resturi de vegetale, pietre, un număr considerabil de microorganisme.
Ambalajele recuperabile necesită înainte de folosre o spălare și dezinfectare cât mai perfectă. Operația de spălare se realizează cu ajutorul mașinilor de spălat.
Fig. 1. Alimente ambalate (www.totb.ro)
CAPITOLUL I
UTILAJE DE SPĂLARE A AMBALAJELOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ
Marea varietate a ambalajelor destinate păstrării produ selor alimentare impune o pregătire atentă a acestora, pentru asigurarea condițiilor igienico-sanitare și de calitate a produselor finite, în aproape toate ramurile industriei alimentare.
Operația de spălare se face, atât în cazul ambalajelor noi, cât mai ales la ambalajele recuperate.
Alegerea procedeului de spălare, a soluției de detergenți, precum ți a temperaturii de spălare se face în funcție de:
- felul ambalajelor
- de natura depunerilor și a resturilor de substanțe și etichete
- gradul de murdărire al ambalajelor
- de capacitatea de curățire a mașinii
Ambalajele au adesea un grad mare de murdărire, în special cele recuperate, prezentând la interior un strat de sedi ment solid, grăsimi și coloranți. Pe acest strat, se dezvoltă microor ganisme. La exterior ambalajele sunt acoperite cu etichetă și impurități mecanice - praf. În funcție de gradul de murdărire și de natura și caracte risticile stratului de impurități dominant, se va folosi mediul de spălare cel mai indicat.
Ambalajele cele mai des folosite sunt:
- cutii și bidoane metalice, utilizate în industria conser velor, produselor lactate, berii, vinului, peștelui etc.;
- butelii din sticlă, utilizate în industria conservelor, băuturilor, vinului, uleiului, laptelui etc.;
- butoaie și recipiente, lădițe din lemn sau material plastic utilizate în industria conservelor, vinului, bău turilor etc.;
- navete din material plastic sau lemn, utilizate la trans portul produselor alimentare gata ambalate.
Procesul de spălare indiferent de mediul de spălare folosit poate fi divizat în două etape:
- în prima etapă: stratul de impurități se umflă datorită îmbibării stratului de sediment cu soluția de spălare
- în a doua etapă: stratul de sediment se desprinde de pe suprafața ambalajului, după care este necesară o limpezire și uscare a ambalajului
Bibliografie
1. BANU, Constantin (coord.). Exploatarea, întreținerea și repararea utilajelor din industria cărnii. București: Editura Tehnică, 1990.
2. BANU, Constantin (coord.). Manualul inginerului de industrie alimentară: Vol. 1. București: Editura Tehnică, 1998.
3. BANU, Constantin (coord.). Manualul inginerului de industrie alimentară: Vol. 2. București: Editura Tehnică, 1998-1999.
4. BANU, Constantin (coord.). Manualul inginerului de industrie alimentară: Vol. 3. București: Editura Tehnică, 1998-1999.
5. BIBIRE, Luminița. Operații și aparate:industria alimentară. Chișinău: Tehnica-Info, 2004.
6. LECA, Petre. Sisteme de mașini și utilaje pentru păstrarea legumelor și fructelor. București: Redacția Revistelor Agricole, 1973.
7. PASAT, Gh. D. Echipamente, tehnologii de sudare și de control. Note de curs. București: Editura IPB, 1996.
8. RĂȘENESCU, Ioan. Operații și utilaje în industria alimentară. Vol. 1 și 2. București: Editura Tehnică, 1971-1972.
9. RĂȘENESCU, Ioan. Lexicon-îndrumător pentru industria alimentară: tehnologii, operații, procese și produse. Vol. 1:A-L. București: Editura Tehnică, 1987.
10. RĂȘENESCU, Ioan. Lexicon-îndrumător pentru industria alimentară: tehnologii, operații, procese și produse. Vol. 2:M-Z. București: Editura Tehnică, 1988.
Articole din periodice
11. ALLINE, A. L. TRIBST; PEDRO, E. D. AUGUSTO. The effect of the hight pressure homogenization on the activity and stability of a commercial neutral protease. In: Journal of Food Engeneering, 2012, vol. 47, no. 3, 700-716.
12. CARBONEL, J. V.; NAVARRO, J.; IZQUIERDO, L; SENTANDREU, E. Application of a multi-pass high-presure for the pasteurization. In: Journal of Food Engeneering, 2011, vol. 104, no. 3, p. 696-700.
Resurse electronice
13. http://www.sciencedirect.com Accesat 30.05.2017
14. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/merceologie/TEHNOLOGIA-DE-OBTINERE-A-CONSE74.php
Preview document
Conținut arhivă zip
- Utilaje de spalare a ambalajelor.docx