Utilaje de spălare a ambalajelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 8131
Mărime: 658.83KB (arhivat)
Publicat de: Marusia Niculae
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Șef. Lucr. Dr. Letiția Purdoiu
Facultatea de Medicina Veterinara
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti
Specializare: controlul si expertiza produselor alimentare

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I ... 3
  3. UTILAJE DE SPĂLARE A AMBALAJELOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ ..
  4. 3
  5. 1.1. Clasificarea mașinilor de spălat ambalaje ... 4
  6. 1.1.1. După modul cum se efectuează spălarea .. 4
  7. 1.1.2. După construcția dispozitivului de deplasare sau amabalajului în mașină .
  8. 4
  9. 1.2. Utilaje de spălat recipientele metalice .. 5
  10. 1.2.1. Mașină rotativă de spălat cutii 5
  11. 1.2.2. Mașină de spălat butoaie 5
  12. 1.2.3. Mașină de spălat cu bandă . 6
  13. 1.2.4. Mașini de spălat sticle . 8
  14. 1.2.5. Mașini rotative . 10
  15. 1.2.6. Mașini longitudinale de spălat sticle .. 11
  16. 1.2.7. Dispozitive pentru spălarea rezervoarelor și conductelor ..
  17. 14
  18. CAPITOLUL II .. 16
  19. ELEMENTE DE CALCUL LA MAȘINILE DE SPĂLAT AMBALAJE ..
  20. 16
  21. 2.1. Calculul necesarului de apă, energie termică și electrică la mașinile de spălat produse și ambalaje .
  22. 16
  23. CAPITOLUL III 20
  24. SCHEME TEHNOLOGICE CARE CONȚIN OPERAȚIA DE SPĂLARE A AMBALAJELOR ..
  25. 20
  26. 3.1. Schema tehnologică a conservelor sterilizate din legume ..
  27. 20
  28. 3.2. Schema tehnologică de preparare a conservelor din carne ..
  29. 30
  30. 3.3. Schema tehnologică de fabricare a semiconservelor de șuncă ..
  31. 32
  32. CONCLUZII ... 34
  33. BIBLIOGRAFIE 35

Extras din proiect

INTRODUCERE

Mașinile și utilajele din industria alimentară sunt mașini de lucru destinate pentru operații diversificate în cadrul proceselor de producție, în conformitate cu cerințele tehnico-economice impuse fiecărei lucrări în parte. Prin folosirea mașinilor în executarea diverselor lucrări din cadrul proceselor de producție din industria alimentară, se asigură:

- mărirea productivității muncii

-realizarea unor lucrări în termene optime și de o calitate superioară

-reducerea costurilor pe tona de produs

-înlocuirea muncii manuale cu munca de dirijare a utilajului,respectiv reducerea efortului fizic

În industria alimentară ambalajele sunt create pentru a conține un produs, pentru a-l ține în sigurantă, a-l transporta, manipula și a-l pune pe raft în așa fel încât să atragă cumpărătorii. Ambalajele pot constitui o sursă de agenți patogeni pentru alimente, motiv pentru care se acordă o atenție deosebită ambalării produselor. Ambalarea trebuie să se facă la cele mai înalte standarde de igienă. Să ofere informații utile consumatorului, într-un format ușor de citit. Materiile prime pot conține impurități cum ar fi pământ, pesticide sau resturi de vegetale, pietre, un număr considerabil de microorganisme.

Ambalajele recuperabile necesită înainte de folosre o spălare și dezinfectare cât mai perfectă. Operația de spălare se realizează cu ajutorul mașinilor de spălat.

Fig. 1. Alimente ambalate (www.totb.ro)

CAPITOLUL I

UTILAJE DE SPĂLARE A AMBALAJELOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ

Marea varietate a ambalajelor destinate păstrării produ selor alimentare impune o pregătire atentă a acestora, pentru asigurarea condițiilor igienico-sanitare și de calitate a produselor finite, în aproape toate ramurile industriei alimentare.

Operația de spălare se face, atât în cazul ambalajelor noi, cât mai ales la ambalajele recuperate.

Alegerea procedeului de spălare, a soluției de detergenți, precum ți a temperaturii de spălare se face în funcție de:

- felul ambalajelor

- de natura depunerilor și a resturilor de substanțe și etichete

- gradul de murdărire al ambalajelor

- de capacitatea de curățire a mașinii

Ambalajele au adesea un grad mare de murdărire, în special cele recuperate, prezentând la interior un strat de sedi ment solid, grăsimi și coloranți. Pe acest strat, se dezvoltă microor ganisme. La exterior ambalajele sunt acoperite cu etichetă și impurități mecanice - praf. În funcție de gradul de murdărire și de natura și caracte risticile stratului de impurități dominant, se va folosi mediul de spălare cel mai indicat.

Ambalajele cele mai des folosite sunt:

- cutii și bidoane metalice, utilizate în industria conser velor, produselor lactate, berii, vinului, peștelui etc.;

- butelii din sticlă, utilizate în industria conservelor, băuturilor, vinului, uleiului, laptelui etc.;

- butoaie și recipiente, lădițe din lemn sau material plastic utilizate în industria conservelor, vinului, bău turilor etc.;

- navete din material plastic sau lemn, utilizate la trans portul produselor alimentare gata ambalate.

Procesul de spălare indiferent de mediul de spălare folosit poate fi divizat în două etape:

- în prima etapă: stratul de impurități se umflă datorită îmbibării stratului de sediment cu soluția de spălare

- în a doua etapă: stratul de sediment se desprinde de pe suprafața ambalajului, după care este necesară o limpezire și uscare a ambalajului

Bibliografie

1. BANU, Constantin (coord.). Exploatarea, întreținerea și repararea utilajelor din industria cărnii. București: Editura Tehnică, 1990.

2. BANU, Constantin (coord.). Manualul inginerului de industrie alimentară: Vol. 1. București: Editura Tehnică, 1998.

3. BANU, Constantin (coord.). Manualul inginerului de industrie alimentară: Vol. 2. București: Editura Tehnică, 1998-1999.

4. BANU, Constantin (coord.). Manualul inginerului de industrie alimentară: Vol. 3. București: Editura Tehnică, 1998-1999.

5. BIBIRE, Luminița. Operații și aparate:industria alimentară. Chișinău: Tehnica-Info, 2004.

6. LECA, Petre. Sisteme de mașini și utilaje pentru păstrarea legumelor și fructelor. București: Redacția Revistelor Agricole, 1973.

7. PASAT, Gh. D. Echipamente, tehnologii de sudare și de control. Note de curs. București: Editura IPB, 1996.

8. RĂȘENESCU, Ioan. Operații și utilaje în industria alimentară. Vol. 1 și 2. București: Editura Tehnică, 1971-1972.

9. RĂȘENESCU, Ioan. Lexicon-îndrumător pentru industria alimentară: tehnologii, operații, procese și produse. Vol. 1:A-L. București: Editura Tehnică, 1987.

10. RĂȘENESCU, Ioan. Lexicon-îndrumător pentru industria alimentară: tehnologii, operații, procese și produse. Vol. 2:M-Z. București: Editura Tehnică, 1988.

Articole din periodice

11. ALLINE, A. L. TRIBST; PEDRO, E. D. AUGUSTO. The effect of the hight pressure homogenization on the activity and stability of a commercial neutral protease. In: Journal of Food Engeneering, 2012, vol. 47, no. 3, 700-716.

12. CARBONEL, J. V.; NAVARRO, J.; IZQUIERDO, L; SENTANDREU, E. Application of a multi-pass high-presure for the pasteurization. In: Journal of Food Engeneering, 2011, vol. 104, no. 3, p. 696-700.

Resurse electronice

13. http://www.sciencedirect.com Accesat 30.05.2017

14. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/merceologie/TEHNOLOGIA-DE-OBTINERE-A-CONSE74.php

Preview document

Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 1
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 2
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 3
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 4
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 5
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 6
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 7
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 8
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 9
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 10
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 11
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 12
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 13
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 14
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 15
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 16
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 17
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 18
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 19
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 20
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 21
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 22
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 23
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 24
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 25
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 26
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 27
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 28
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 29
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 30
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 31
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 32
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 33
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 34
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 35
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 36
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 37
Utilaje de spălare a ambalajelor - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Utilaje de spalare a ambalajelor.docx

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unui sector de finisare

Proiectarea unui sector de finisare pentru articolul cu compozitia fibroasa 65% Bbc si 35 % PES destinat pentru confectionarea perdelelor, cu o...

Compozite

CAPITOLUL 1 GENERALITĂȚI 1.1.Introducere Prin definiție ,conceptul de compozit este atribuit unui sistem complex alcătuit din mai multe...

Echipamente pentru agitarea soluțiilor și suspensiilor

I. Soluții și suspensii 1. Soluții O soluție (Fig.1.1.) este un amestec omogen format din doi sau mai mulți componenți. Soluțiile pot fi saturate...

Pulberi de titan

Pulberi de titan Pulberea reprezintă principala componentă din materia primă folosită la elaborarea pieselor prin tehnologia M.P. (alături de...

Te-ar putea interesa și

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Controlul menținerii calității materiei prime într-o unitate de tip supermarket, privind activitatea de valorificare a produselor prin vitrină asistată

SELGROS este o companie de autoservire a comerțului cu ridicata ( „Cash & Carry“), care oferă clienților produse comerciale alimentare și...

Să se proiecteze o secție de obținere a brânzei topite cu o capacitate de 20 T pe lună

MEMORIU TEHNIC În prima parte a lucrării de faţă s-a realizat o caracterizare detailată a materiilor şi a cerinţelor calitative impuse acestora,...

Fabricarea și Controlul Calității Brânzeturilor Semitari

CAPITOLUL I. 1.DIN ISTORIA BRÂNZETURILOR Brânzeturile sunt produse naturale sau proaspete, care se obtin prin eliminarea zerului din coagulul...

Lapte cu Ciocolată

Având în vedere că secţia de obţinere a laptelui cu cacao este proiectata în oraşul Târgovişte sursele de aprovizionare cu materie primă existente...

Raportul de practică la JLC

Industria de fabricare a produselor lactate este unul din sectoarele prioritare ale Republicii Moldova, catorită importanţei sale pentru...

Caiet de practică - industria produselor lactate

Norme de protectia muncii in sectoarele si sectiile de activitate specifice industriei laptelui 1.1. Masuri generale Protectia muncii cuprinde...

Consumul Laptelui și Produselor Lactate și Implicațiile în Alimentația Omului

INTRODUCERE Etimologic denumirea igienei deriva de la numele zeitei Hygeia, care în mitologia greaca simboliza divinitatea protectoare a...

Ai nevoie de altceva?