Criticismul Junimist

Extras din proiect Cum descarc?

Un curent literar este adeseori o simpla constructie istorica, rezultatul insumarii mai multor opere si figuri. Multa vreme dupa ce oamenii si creatiilor lor au incetat sa ocupe scena epocii lor si rasunetul lor s-a stins, istoricii descopera filiatii si afinitati, grupand in interiorul aceluiasi curent opere create in neatarnare si personalitati care nu s-au cunoscut sau care s-au putut opune. Fara indoiala ca nu acesta este cazul ,,Junimii". Sarcina istoricului care isi propune sa studieze dezvoltarea acestui important curent este usurata de faptul ca inca de la inceput el se sprijina pe consensul mai multor vointe si ca tot timpul o puternica personalitate il domina. In afara de aceasta, ,,Junimea" nu este numai un curent cultural si literar, dar si o asociatie. Ea insa nu a luat nastere printr-un act formal (asemeni Academiei Romane, intemeiata cam in aceeasi vreme in Bucuresti) si nu s-a mentinut dupa legile exterioare, dar acceptate ale tuturor corpurilor constituite. ,,Junimea" n-a fost atat o societate, cat o comunitate. Aparitia ei se datoreste afinitatii viu resimtite dintre personalitatile intemeietorilor. Ea se mentine apoi o perioada indelungata prin functiunea atractiilor si respingerilor care alcatuiesc caracteristica modului de a trai si a se dezvolta. Veche deviza frantuzeasca potrivit careia ,,Intra cine vrea, ramane cine poate" este si aceea pe care asociatia ieseana o adopta pentru sine. Desigur, nu numai instinctul vietii mentine unitatea ,,Junimii" in decursul existentei ei. Asociatia doreste sa-si dea o oarecare baza materiala si o anumita ordine sistematica a lucrarilor, castiga noi aderenti, ingrijeste formarea noilor generatii si poarta polemici colective. Dar peste tot ce constituie in viata ,,Junimea" produsul deliberat al vointei de a se organiza pluteste duhul unei intelegeri comune a societatii, a culturii, a literaturii, pe care este cea dintai sarcina a istoricului sa-l extraga si sa-l arate lucrand in opere si oameni.
Societatea literara "Junimea" incepe sa se organizeze in 1863 cand o serie de tineri intorsi de curand din Occident de la studii vazand starea jalnica in care era tara si-au propus modernizarea ei, dar nu prin schimbari revolutionare, ci prin schimbarea moravurilor. Patru dintre ei apartin boierimii moldovenesti. Din mijlocul acestei aristocratii locale se ridica Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti si Iacob Negruzzi. Al cincilea membru al grupului si acela care trebuia sa devina conducatorul lui, Titu Maiorescu, se inapoia ca fost student al universitatilor germane si franceze si apartinea prin nastere ramurii ardelenesti care, in ultima jumatate de veac, trimisese principatelor romane pe atati din indrumatorii lor, in scoala si in literatura. Tinerii respectivi aveau licente la Berlin, Paris, unii aveau chiar doctoratul, fii de mari boieri cu vederi conservatoare. Pentru ei, progresul in societate nu se putea decat in mod lent, prin cultura. 
Dupa realizarea unirii principatelor, o serie de politicieni din Moldova se aratau acum nemultumiti, nedreptatiti, deoarece Iasul fusese lezat de dreptul de a fi capitala tarii. Moldova dorise poate mai mult aceasta unire, ea a dat un domnitor, pe Alexandru Ioan Cuza, dar prin mutarea lui Cuza la Bucuresti, Iasul ramasese in urma. Titu Maiorescu preia o idee a lui Alexandru Odobescu, considerand ca Bucurestiul ar trebui sa ramana capitala politica a tarii, iar Iasul ar recapata stralucire daca si-ar pastra rolul de capitala a culturii romanesti.
Chiar inainte de intalnirea care a stabilit programul prelectiunilor, a avut loc si prima reuniune asa-zicand literara a societatii inca neconstituita. E vorba de reuniunea convocata de Maiorescu la locuinta sa pentru a audia traducerea lui Carp dupa Macbeth. Au fost prezenti: Maiorescu, Carp, Negruzzi, Rosetti si N. Burghele. Pogor, invitat si el, nu a putut veni. Negruzzi are dreptate sa considere ca aceasta reuniune ,,a fost intaia sedinta a Junimii, fara ca cei prezenti sa se fi gindit inca la infiintarea unei societati literare". Se pare ca in etapa aceasta din preistoria Junimii s-a inaugurat si o alta manifestare devenita apoi traditionala: banchetul anual. Negruzzi isi aminteste ca ,,din timpul cind societatea nu exista inca in forma actuala si cu numele de azi, Maiorescu a introdus obiceiul banchetelor". Primul banchet ar fi avut loc in locuinta lui Maiorescu de la Trei Ierarhi la care au luat parte si cativa universitari ieseni.
In iarna si primavara anului 1864 devenise un obicei ca duminica, dupa prelegerea publica, organizatorii sa se intalneasca la unul dintre ei (la Pogor sau la Maiorescu) pentru a discuta. Discutiile erau animate si degajate, abordandu-se cu indrazneala juvenila inalte si complicate chestiuni filozofice si literare. Politica nu era cu totul exclusa din aceste conversatii. Dar refuzau sa o considere cu seriozitate, de teama, probabil, de a nu se trezi antrenati in pragmatica ei, mereu tulbure si patimasa. Preferau sa se mentina in sfere socotite ideale. La una dintre aceste reuniuni fara program, desfasurate intr-o atmosfera relaxata, s-a ivit ideea organizarii unei societati literare. Era, in fond, institutionalizarea unei stari de fapt, intrucat, practic, societatea literara functiona de cateva luni bune. Mult timp s-au angajat controverse in jurul denumirii cu care societatea trebuia sa se infatiseze lumii. Cum nu veneau multe propuneri, putin a lipsit sa se fi adoptat denumirea pompoasa ,,Ulpia", rectificata repede cu o alta mai completa, ,,Ulpia traiana". Theodor Rosetti a salvat hotarator situatia. Propune ,,un nume fara pretentie, care sa va placa la toti, fiindca nu zice mare lucru". ,,Junimea" paru tuturor celor prezenti o alegere fericita. Prelegerile populare vor fi despre limba, scrierea limbii romane, dar si pe teme de cultura generala: "Cartile omenirii", "Elemente de viata ale popoarelor".


Fisiere in arhiva (2):

  • Criticismul Junimist.doc
  • Criticismul Junimist.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!