Ion Luca Caragiale - Universul Comic

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 
Epoca marilor clasici 3
CAPITOLUL 1.
1.1Viata si activitatea literara a lui Ion Luca Caragiale 6
CAPITOLUL 2.
Universul operei 14
2.1 Comediile 21
2.2 Schitele 44
CAPITOLUL 3.
3.1.Limbajul 54
BIBLIOGRAFIE 61


Extras din proiect Cum descarc?

MOTTO:
"Poporul roman are un mod de gandire deosebit al lui, o comoara nepretuita de filozofie, morala de umor si de poezie- cu atat mai originala avutie cu cat este un amestec de mosteniri si de dobandiri antice, grecesti, slave, orientale si altele, pecetluite toate cu netagaduita lui nobila pecetie romanica, latina, care-l arata bun si netagaduit stapan al lor. Din aceasta stapanire seculara a lui rezulta si putera nebanuita de asimilare a acestui popor, ce inca d-abia pe departe incepe a-si simti importanta lui in lumea europeana."
Ion Luca Caragiale
INTRODUCERE
Epoca marilor clasici
Fara o delimitare rigida, lipsita de relevanta pentru istoria literaturii, epoca marilor clasici cuprinde cateva decenii in care s-au format si au creat cei patru scriitori de exceptie, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ioan Slavici si Ion Luca Caragiale, perioada intinsa aproximativ de la 1810 pana in primul deceniu al secolului al XX- lea.
Termenul de mari clasici, folosit de majoritate istoriilor literare, este o sintagma precis delimitata din punct de vedere istoric si ca valoare artistica, cu un continut clar, diferit de notiunile de clasic si clasicism, in sensul de curent artistic, sau, in cel mai bun caz, apropiat de ele prin inductie si contaminare, prin cultul valorii unor opere constituite in modele cu insusiri artistice universal recunoscute.
Epoca marilor clasici reprezinta etapa de maturitate deplina a literaturii romane, una dintre cele mai stralucite din intreaga noastra cultura nationala.Terenul pregatit indelung si cu eforturi uneori dramatice a facut posibila aparitia dupa 1870 a patru scriitori de exceptie, care prin valoarea creatiei si prin repercursiunile asupra intregii miscari literare ulterioare si-au depasit epoca si au devenit repere de valoare si de constiinta artistica pentru generatiile care au urmat.
Constituirea unei epoci unitare, definita mai mult valoric, decat istoric, a fost posibila prin spiritul genial de sinteza al celor patru scriitori, apartinand acestei generatii, care au valorificat cu atentie si piosenie eforturile unor generatii
precedente si, in special, ale scriitorilor care au urmat fluxului Revolutiei de la 1848, V.Alecsandri, N.Filimon, Al.Odobescu si B.P.Hasdeu.
Marii clasici au intrerupt momentul de stagnare a literaturii romane si de imitatie servila a unor creatii literare europene, de multe ori submediocre, au rupt ritmul lent de dezvoltare a genurilor artistice si au impus definitiv structura literaturii nationale si evolutia ei ulterioara, au stabilit locul acesteia in asamblul vietii artistice, in functie de valoarea estetica si au aruncat la arhiva literaturii puzderia de scriitori de a doua chiar de a treia mana.
Marii clasici au cuprins in creatia lor toate genurile literare, poezie, proza si dramaturgie si au impus o directie noua in cultura, caracterizata prin spiritul critic si sentimentul valorii.
Ca oameni ai vremii lor, ei au acumulat experienta generatiilor care au trudit de secole pentru edificarea culturii nationale si au trasat printr-o intuitie si un talent genial, directiile si structura estetica a unei literaturi sincronizata ca valoare cu marile literaturi europene.
Fiecare dintre marii clasici a realizat opere de referinta in genuri si structuri diferite. Astfel, Eminescu a fost un romantic care a asezat la baza creatiei poetice o gandire filozofica profunda, eliberand-o de marginirea evenimentelor contemporane; I.L.Caragiale a folosit in comedii unele elemente clasice, in special, in arhitectura personajelor, iar in proza a incercat sa surprinda, dincolo de realitatea exterioara, universul sufletesc al personajelor.
O personalitate distincta s-a dovedit a fi si Ion Creanga, care a folosit intelepciunea poporului nostru pentru a imprima creatiei o proiectie evocativa moderna cu ajutorul careia sa sondeze nu numai in universul copilariei, ci in istoria apropiata si mai departata a satului romanesc.
Ioan Slavici, primul prozator din seria scriitorilor ardeleni, a adus in opera sa elementele unui realism psihologic si tendinta de nuantare a existentei eroilor in functie de viata lor sufleteasca.
Odata cu Eminescu, Creanga, Caragiale si Slavici, literatura romana intra intr-o faza noua a autonomiei si a suveranitatii estetice, fara a renunta sau a minimaiza marile probleme sociale si economice a secolului XX-lea.
Scriitori reprezentativi pentru reperele viitoare ale literaturii romane, marii clasici au raspuns unui destin care se cerea implinit, punand bazele moderne poezei (M.Eminescu), prozei (Ion Creanga si Ioan Slavici) si teatrului national (I.L.Caragiale).
Ei au fost intr-un anume fel, pioneri ai unui stil national, care a devenit punctul de plecare pentru literatura marilor care vor urma.
CAPITOLUL 1
1.VIATA SI ACTIVITATEA LITERARA A LUI ION LUCA CARAGIALE
Ion Luca Caragiale,(30 ianuarie 1852-1 februarie 1912) s-a nascut in comuna Haimanale din judetul Prahova, ca fiu al lui Luca, unul dintre feciorii lui Stefan Caragiale, frate mai mare al celebrilor actori Costache si Iorgu.
Bunicul sau din partea tatalui, Stefan, a fost adus in tara de domnitorul Caragea pentru a-l servi la curte ca bucatar. Era grec arvenit si se pare un om umblat si stiutor de carte. Fiii acestuia, Luca, Costache si Iorgu au fost oameni de vaza, actori si scriitori dramatici, iar Luca, dupa o perioada in teatru, va deneni secretar la manastirea Margineni(Prahova) si apoi avocat.
I.L. Caragiale este fiul lui Luca din a doua casatorie, se pare nelegitima, cu Ecaterina Caraboa. A facut scoala primara si gimnaziul la Ploiesti, fara a termina liceul. Caragiale a urmat cursurile celor cinci clase primare de la scoala Domneasca pana in 1864, cand i s-a eliberat atestatul corespunzator. In primii ani de studiu, materiile de studiu erau citirea si caligrafia, istoria si geografia Principatelor, aritmetica si asa numitul ,,catechism" moral implicand derivarea normelor de comportament din canoanele bisericesti .


Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!