Manastirea Argesului

Extras din proiect Cum descarc?

1.Asezarea geografica
Municipiul Curtea de Arges este asezat la sud de Carpatii Meridionali,mai precis in Subcarpatii Argesului,in zona dealurilor cunocute ca"Muscelele Argesului"si anume intre satele Cerbureni la nord(sat apartinand commune Valea Iasului) si Zigoneni la sud(sat aparninand comunei Baiculesti).
2.Scurt Istoric:
Daca in drumul vostru treceti prin Curtea de Arges, opriti-va pentru cateva minute ca sa vizitati Manastirea Curtea de Arges.
Orasul e mic si dupa cum zice si vorba aceea "esentele tari vin in sticlute mici", orasul este superb. Unde te uiti vezi numai verdeata iar oameni foarte amabili. Preturile sunt mai mici decat in Bucuresti.
Dar parca incepusem acest post despre manastire si m-am cam abatut putin. Haideti sa revenim 
Printre cele mai vechi asezari de care vorbeste istoria noastra se numara si Curtea de Arges cu imprejurimile ei.
Dintre monumentele care au fost faurite de-a lungul veacurilor, din cate au impodobit Argesul voievodal, de buna seama ca biserica inaltata de Neagoe Basarab (1512-1521) este cea mai valoroasa constructie de arta si arhitectura bisericeasca.
Motivele care l-au determinat pe evlaviosul domn sa ridice acest sfant locas sunt marturisite in slovele pisaniei, ce se afla asezata pe fatada de apus in partea dreapta a intrarii in pronaos.
Se spune ca mormantul Anei se afla in peretele sudic al Manastirii. In acel loc puteti sa vedeti o insemnare de culoare rosie.
Cu totii stiti legenda acestei manastiri, dar putini cred ca stiu ca exista 2 legende. Va las sa le cititi in continuare si sa vedeti pozele cu aceasta capodopera.
In apropierea bisericii se afla fantana mesterului Manole, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare.
Balada Monastirea Argesului spune ca mesterul Manole si-a zidit in zidurile acestei magnifice manastiri sotia deoarece tot cea ce era construit in timpul zilei se darama noaptea. Tot legenda ne da o explicatie si pentru fantana mesterului Manole cand domnitorul a vazut aceasta mareata constructie i-a intrebat pe cei zece mesteri daca mai pot construi o manastire mai frumoasa decat aceasta. Se spune ca fetita mergea cu mancare la muncitorii angajati de tatal sau. Intr-o zi, insa, ea a daruit mancarea cersetorilor intalniti pe drum. Atunci tatal a ucis-o cu o lovitura de topor. Corpul fetitei nu a putut fi ridicat de jos decat in momentul in care a fost pomenit numele Manastirii Curtea de Arges. Din acest motiv, preotii au hotarat sa duca moastele ei la aceasta manastire.
Inceputa in 1514 si incheiata trei ani mai tarziu, pe 7 ianuarie 1517, ctitorul putea chiar sa vorbeasca de "manastirea Domniei mele de la Arges" si sa-I harazeasca.
Ascultand nu numai legenda , ci si unele stiri istorice, se pare ca din lipsa de bani, cu toata jertfirea podoabelor Doamnei sale, dar mai ales din lipsa de zile, zugravirea bisericii n-a putut fi ispravita inainte de trecerea intru cele vesnice a lui Neagoe Basarab; adevar care reiese si dintr-o alta pisanie, aflata in biserica pe fata dinspre altar a partii superioare a inchipuitei usi de marmura prin care se intra in naos.
In fata intrarii se afla un aghiasmatar deschis, sprijinit pe patru coloane, lucrat din marmura de felurite tonuri si desene. Precum intreaga biserica, si acesta reprezinta o admirabila opera de arta. Vazut dinspre apus, aghiasmatarul cu invelitoarea din plumb si crucea aurita se proiecteaza pe cele12 trepte care urca spre intrarea in sfantul locas si pe rama care o imbraca.
In ansamblu biserica este asezata pe o puternica temelie: un vast pavaj orizontal din blocuri de piatra, mai larg decat suprafata de baza a bisericii, marginile lui terminandu-se cu un fel de imprejmuire din crini sculptati in piatra. Peretii exteriori sunt impartiti in doua zone suprapuse demarcate printr-un brau, impletit in suvite, care inconjoara biserica. In partea de jos se afla o suita de panouri dreptunghiulare, in care sunt fixate ferestrele. Acestea sunt inramate in chenare cu ornamente dintre cele mai felurite care, ca si cele ale portalului de la intrare, amintesc intretesarea geometrica de la Manastirea Dealu.
De asemenea, in imediata vecinatate a manastirii, susura neintrerupt izvorul basmului, pe care localnicii il numesc ,,Fantana lui Manole". Aceasta denumire poarta peste timpuri povestea mesterului, care, neputand cobora de pe biserica dupa ispravirea ei, -luandu-i-se scarile- si-ar fi facut aripi din sindrila si, ca un alt Icar, sarind din inatimea sfantului locas s-ar fi prabusit in acest loc, sufletul sau preschimbandu-se in cantec limpede de izvor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manastirea Argesului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!