Miron Costin

Extras din proiect Cum descarc?

Umanist prin formatie, meditativ prin vocatie, Miron Costin este carturarul care, inainte de Dimitrie Cantemir, a contribuit la diversificarea culturii romanesti din a doua jumatate a secolului al XVII-lea.Istoria, geografia istorica, etnografia, poezia, retorica au cunoscut in el un fondator in scrisul romanesc.In ordine istorica, opera lui cuprinde titlurile:Viata lumii(1673), Letopisetul(1675), Cronica polona(1684), De neamul moldovenilor(1686), discursuri, corespondente diplomatice, traduceri din Laurentiu Toppeltin si Quintus Curtius.
Detinea o vasta informatie in domeniu, framantat sa nu se piarda in negura anilor faptele insemnate ale neamului, pe care incearca sa le recupereze in scrierile sale cele mai importante, "Letopisetul Tarii Moldovei" si "De neamul moldovenilor". Iar daca istoriografii nostri au recunoscut ca anumite perioade din cultura nationala pot fi etichetate dupa numele carturarilor sau scriitorilor care le-au dominat, atunci a doua jumatate a secolului amintit de poate numi "epoca lui Miron Costin".
S-a nascut in 1633 in Moldova si s-a format in climatul unei familii exilate in Polonia, asteptand fara prea multe sperante, momentul prielnic intoarcerii in tara natala.De aceea va fi permanent ingandurat, un anxios, aceasta stare de suflet rasfrangandu-se in paginile operei, indiferent ce continut ar avea.Urmeaza colegiul de la Bar, cu trei clase de gramatica si doua de umanioare in limba latina, dobandind temeinice cunostinte istorice si lingvistice.Trecerea printr-o scoala de limba latina a avut un rol catalizator pentru formarea personalitatii carturalului de profil umanist.
Moartea prin decapitare(1691), grabita de intrigantii straini de tara si de idealurile ei, il aseaza pe Miron Costin in galeria europeana a marilor oameni de cultura sacrificati pentru idelile lor. 
Miron Costin concentreaza teme literare de mare raspandire si rasunet, reluate mai tarziu de poetii romantici romani si indeosebi de Mihai Eminescu in motivul ruinelor si in marea poezie a destramarii domului universal al lumilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Miron Costin.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!