Studiu de Caz - Literatura Aservita Ideologiei Comuniste

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Definirea conceptului de communism 3
1. Comunismul si aspecte ale acestuia in intreaga lume
2. Iosif Visarionovici Stalin 
3. Comunismul in Romania
4. Nicolae Ceausescu
II. Cultura romana dupa instaurarea comunismului 33
1. Etapa stalinismului integral (1948-1953)
2. Etapa destilizarii formale (1953-1964)
3. Etapa relativei liberalizari (1964-1971)
4. Etapa nationalismului communist (1971-1989)
III. Cultura romana intre comunism si nationalism 38
1. Aparitia protocronismului sau protocronismului ca atitudine culturala
2. Dezvoltarea protocronismului sau protocronismului ca atitudine politica
3. Protocronism versus modernism
IV. Poezia 48
1. Generatia razboiului: Mihai Beniuc, Nina Cassian, Maria Banus, Eugen Jebeleau;
2. Generatia anilor `60: Nechita Stanescu, Marin Sorescu, Nicolae Labis, Ana Blandiana;
3. Generatia anilor `70: Mircea Dinescu, Leonid Dimov, Ileana Malancioiu, Emil Brumaru, Mircea Ivonescu.
4. Generatia anilor `80 (postmodernismul): Mircea Carturescu, Alexandru Musina, Simona Popescu;
V. Proza 88
VI. Dramaturgia 110
VII. Anexe 122
VIII. Bibliografie 160


Extras din proiect Cum descarc?

I. Definirea conceptului de comunism 
1.Comunismul in general 
Dupa consumarea parteneriatului strategic necesar invingerii Germaniei si trecerea anilor in care sovieticii afirmau ca nu intentioneaza sa schimbe regimul politic in tarile pe care le va "elibera", lucrurile au inceput sa se schimbe in tarile din Europa centrala si de sud-est. In Asia comunistii dupa ce castiga razboiul civil instaureaza un regim marxist in China.
I. INSTAURAREA "DEMOCRATIEI POPULARE" IN DIFERITE STATE ALE LUMII.
Inceputul razboiului rece a insemnat sfarsitul iluziilor oamenilor politici democrati din tarile eliberate de Armata Rosie de a se instaura un regim democratic dupa incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale. Stalin ajunge la concluzia ca "a sosit momentul sa abandoneze orice retorica linistitoare privind "fronturile populare si coalitiile nationale"ce-au functionat atata timp cat i-au adus un spor de imagine in perioada cand dorea sa dovedeasca partenerilor sai apuseni ca URSS este straina de "exportul de revolutie". 
Pentru Moscova angajamentul anglo-americanilor de a sprijini fortele anticomuniste din Grecia si apoi decizia de refacere economica a intregii Europe prin planul Marshall erau semne clare ca trecuse timpul intelegerii cu fostii aliati burghezi si "caile nationale spre socialism trebuiau definitiv parasite" 
Modelul impus Europei rasaritene si de sud-est a constat intr-o extrem de violenta distrugere, sociala, economica si politica a vechii oranduiri "burgheze", eliminarea tuturor dusmanilor potentiali sau reali si completa inregimentare a culturii. In zona sa de ocupatie diplomatii si militarii sovietici au instaurat guverne total aservite Moscovei. Cucerirea puterii de catre comunisti - principalele instrumente de presiune si control ale Moscovei in sfera sa de influenta - s-a facut cu anumite particularitati de la o tara la alta.
In IUGOSLAVIA partizanii condusi de Tito au iesit din razboiul impotriva Germaniei cu un prestigiu imens in societate. Astfel in alegerile din noiembrie 1945 Frontul national a lui Tito a obtinut 96% din sufragii. Adunarea Constituanta s-a reunit la Belgrad pe data de 29 noiembrie 1945 si a adoptat Decretul privind abolirea monarhiei si proclamarea Republicii Federative Iugoslavia. In ziua de 31 ianuarie 1946 Adunarea Constituanta a adoptat Constitutia prin care Statul Iugoslav era un stat federativ.
In ALBANIA, comunistii s-au folosit cu multa abilitate de infrangerile catastrofale suferite de fortele naziste in Balcani si la 23-24 octombrie 1944 la Barat se hotaraste instaurarea unui guvern condus de liderul lor Enver Hodja. La 1 decembrie 1944 au loc alegeri pentru Adunarea Constituanta, fara adversari, comunistii au obtinut 93,88% din totalul sufragiilor. Noul for a proclamat la 11 februarie 1946 Albania republica populara cu o constitutie imprumutata de la Iugoslavia. 
In toate celelalte tari ale Europei de Est trecerea la o democratie populara s-a facut pe etape si sub presiunea sovieticilor. Intr-o prima faza "partidele comuniste, inca slabe, au trebuit sa accepte sa colaboreze cu celelalte partide si miscari politice a caror influenta diferea de la tara la tara dar care era puternica in Cehoslovacia si Ungaria unde transformarea regimului a fost mai dificila si a avut loc mai tarziu.
In UNGARIA s-a constituit, in decembrie 1944 Frontul National Ungar al independentei in care alaturi de comunisti, au intrat social-democratii, taranistii, micii gospodari si altii care au organizat alegeri. La 21 decembrie 1944 la Debrecen s-a intrunit Adunarea Nationala Provizorie in care comunistii detineau majoritatea. La 1 februarie 1946, Ungaria a fost proclamata republica avand pe Tildi Zoltan presedinte si pe agrarianul Nagy Ferenc sef al guvernului. La alegerile generale din 31 august 1947, prin falsuri si inselaciuni comunistii grupati in Frontul Independentei au obtinut majoritatea parlamentara. S-a constituit un guvern de coalitie in care comunistii erau predominanti.
In POLONIA, inca din decembrie 1944, activa un guvern democrat-popular adus de tancurile sovietice dar care nu era recunoscut de puterile occidentale. In iunie 1945 a fost alcatuit guvernul de uniune nationala prin intrarea a o parte din guvernul de la Londra. Insa preponderenta au avut-o comunistii. In ianuarie 1947 au avut loc alegeri in care a invins Blocul Partidelor Democratice dominat de comunisti. Presedinte al "noului" parlament (Seimul) a fost ales liderul comunist Boleslaw Beirut, iar guvernul "democrat popular" era condus de Josef Cyrankiewicz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Literatura Aservita Ideologiei Comuniste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!