Alegerea Partenerului Conjugal

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 REPERE TEORETICE 4
1.1 Obiectul si problematica sociologiei familie 
4 1.2 Principalele functii sociale ale familiei 7 
1.3 Familia ca microgrup social 8 1.4 Logodna 9 
1.5 Casatoria - Definire 10 1.6 Istoricul formelor de organizare a familiei 11 
1.7. Casatoria - Fenomen social si juridic 13 1.8 Alegerea partenerului conjugal 17 
1.9 Principii in alegerea partenerului 19 
CAPITOLUL 2 SOCIAL SI PSIHOSOCIAL IN ALEGEREA PARTENERULUI 22 
2.1. Dragostea 22 
2.2. Tipuri de dragoste 25 
2.3. Determinatiile socio-demografice ale alegerii partenerului 27 
2.4. Mecanisme psihosociale in alegerea partenerului 29
2.5. Piata maritala. Mariajul " ca afacere " (schimb) 31
CAPITOLUL 3 - ARIA SI METODOLOGIA CERCETARII 33 
3.1. Aria cercetarii 33
3.2. Metodologia cercetarii 36
CAPITOLUL 4 ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR 37
4.1. Alegerea partenerului de viata dupa anumite reguli si principii 37
4.2. Importanta sentimentelor dincolo de reguli si principii in alegerea
partenerului de viata 46
CONCLUZII 54
BIBLIOGRAFIE 55 
ANEXE Anexa 1 - Chestionarul 56 
Anexa 2 - Tabele de frecventa 60
Anexa 3 - Tabele de corelatie 66


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Decizia de a alege partenerul cu care sa formeze un cuplu este sustinuta de motivatii constiente si inconstiente ale individului. Sociologii si psihologii sunt de parere ca alegerea partenerului este motivata atat de similaritatile dintre noi doi cat si de complementaritatile acestora. Oamenii sunt atrasi de cei care le sunt asemanatori din punct de vedere al valorilor si normelor socio-culturale sau al statutului profesional, dar si de cei care le sunt diferiti.
Partenerii apreciaza in mod paradoxal si diferentele sau ceea ce nu regasesc in ei insisi, dar descopera in ceilalti. Studiile au relevat faptul ca, desi similaritatile joaca un rol esential in alegerea maritala, complementaritatile socio-culturale si ale trasaturilor de personalitate devin esentiale pentru mentinerea coeziunii cuplului. Spre exemplu, experientele similare impartasite initial pot constitui un punct de atractie reciproca insa maniera in care fiecare a rezolvat situatia poate fi dificila si completeaza strategia proprie.
Tema cercetarii noastre este de mare intindere, cuplul conjugal fiind studiat din mai multe puncte de vedere de catre multi cercetatori, pe categorii diferite de varsta si categorii sociale.
Titlul cercetarii care urmeaza a fi prezentata este: "Alegerea partenerului conjugal", aceasta fiind o tema de larg interes. La baza alegerii unei astfel de teme a stat dorinta de a afla mai multe despre modul de alegerea a partenerului conjugal, in consolidarea relatiei lor, cum ajung sa devina o familie.
Ipotezele care stau la baza cercetarii noastre sunt urmatoarele:
1. Daca alegerea partenerului de viata se va face dupa anumite reguli si principii si bazata pe iubirea reciproca a celor doi parteneri atunci sansele de reusita a relatiei sunt mari. 
2. Daca dragostea este singurul lucru care ne face sa fim fericiti, atunci inseamna ca avem nevoie de o persoana ( un partener ) care sa ne ofere iubire
Si pentru ca nu s-a gandit niciodata s-o caute in el insusi, a gasit o compensatie in sublimarea instinctului ancestral, transformand forta irationala, ilogica si inconstienta a instinctului intr-un sentiment care a contribuit mai mult decat orice la iluminarea drumului care duce la adevarata fericire: dragostea." 
CAPITOLUL 1
REPERE TEORETICE
1.1. Obiectul si problematica sociologiei in familie 
Oamenii nu au trait niciodata izolati, solitari, in singuratate (decat in conditii cu totul exceptionale si de scurta durata), ci numai impreuna cu altii, " starea lor normala fiind aceea de colectivitate sau grupala, de la unitati foarte restranse de cateva persoane: diade, triade etc. - pana la republici sau imperii ".
Unitatea biologica de baza nu numai ontogenica, dar si filogenica a omenirii nu este individul,ci perechea unor indivizi de sex opus, capabila sa dea nastere altor fiinte umane, deci mai mult decat perechea ca atare (care poate fi si sterila), perechea fecunda si progeniturile ei, adica familia naturala (mama, tatal si copii). 
Aparitia si evolutia speciei umane se datoreaza existentei celei mai vechi forme de comunitate umana - familia - care a cunoscut transformari esentiale de-a lungul istoriei societatii umane, determinate de evolutia acesteia, dar, care a provocat la randul ei serioase mutatii in evolutia si structura societatii.
De aici parcurge rolul primordial, universal si permanent al familiei ca si numeroase consecinte in cele mai variate domenii socio-culturale. Fenomenul imperecherii, desi de natura si de origine biologica, nu diminueaza cu nimic aspectele lui sociale, psihologice si cultura. 
In mod obisnuit, in sens larg, spune N. Mitrofan familia este definita ca " un grup social ai careia membrii sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptiune si care traiesc impreuna, coopereaza sub raport economic si au grija de copil/copii " sau in sens restrans ca "un grup social format dintr-un cuplu casatorit si copii acestuia ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Alegerea Partenerului Conjugal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!