Aspiratiile si Idealurile de Viata ale Tinerilor in Societatea Actuala

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere. 5
Capitolul I: Formarea si rolul aspiratiilor; nevoile sociale
1. Delimitarea conceptelor de valoare, aspiratii, interese, idealuri
si norme sociale. 6
2. Nevoile.10
3. Interactiunea dintre aspiratii si nevoi.11
Structura relatiilor dintre valori, atitudini si comportamente.17
4. Piramida nevoilor in conceptia lui Abraham Maslow.18
Capitolul II: Formarea atitudinilor si comportamentelor
1. Formarea atitudinilor sociale.21
2. Interactiuni si comparatii sociale.22
3. Relatia dintre atitudine si comportament.25
4. Atitudini si opinii.26
Atitudinile si intentia.27
5. Persuasiunea si efectele ei .28
6. Rezistenta la schimbare.29
Schimbari de atitudine spontane.31
7. Imitatia ca sursa a schimbarii comportamentale.32
Capitolul III: Crearea si utilizarea simbolurilor si miturilor. Influenta mediului social asupra aspiratiilor
1. Simboluri, valori si mituri.34
Mituri ale tranzitiei.35
Mituri ale modernizarii.37
2. Influenta mediului social asupra aspiratiilor.37
3. Dorinte si interese.39
4. Motivatii si modele de reusita sociala.40
5. Aspiratii, individ si societate.43
Capitolul IV: Aspiratii, cultura si dezvoltare
1. Definitia culturii.46
2. Sisteme de valori si aspiratii culturale.47
3. Modificarea nevoilor si transformarea culturala.49
Capitolul V: Aspiratii, relatii sociale si orientari valorice ale tineretului din 
Craiova
Metodologia cercetarii.52
Chestionar privind aspiratiile si idealurile de viata ale tineretului in societatea actuala .86
Concluzii.91


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Studiul aspiratiilor este una dintre caile de cercetare cele mai interesante pentru a intelege raporturile dintre individ si societate, pornind de la observatia ca aspiratiile unui individ si acelea ale unor grupuri din care face parte sunt legate, intr-un fel sau altul, intre ele.
Tinerii alcatuiesc pentru orice societate resursele umane esentiale pentru dezvoltarea sociala si reprezinta, totodata, motorul schimbarii sociale, evolutia lor sociala reflectandu-se in special in derularea activitatilor economice si in inovatiile tehnologice. Aspiratiile, idealurile si conceptiile lor cuprind si sintetizeaza ideile care vor genera numeroase initiative sociale, cunoasterea acestora permitand evaluarea tendintelor de dezvoltare a societatii in care traiesc. 
Pentru a putea anticipa felul in care o sa arate societatea noastra in viitor este important sa cunoastem problemele cu care se confrunta tinerii, dar si conceptiile si aspiratiile acestora. Tinerii reprezinta agentii, beneficiarii si victimele schimbarilor majore din cadrul societatii si se confrunta in general cu o situatie paradoxala: sa incerce sa se integreze intr-un sistem deja existent sau sa incerce sa schimbe acest sistem. 
De asemenea, tinerii reprezinta un procent important din numarul populatiei. Ei se constituie astfel intr-o comunitate de larg interes ale carei nevoi si aspiratii cer o atentie deosebita. Tinerii au nevoie de sprijin si de un mediu informativ care sa fie alaturi de ei pentru a putea trece cu succes de la dependenta in copilarie la autonomia si responsabilitatile adultilor. Tinerii contribuie in mod unic la dezvoltarea unei societati, datorita energiei lor, a entuziasmului, a agerimii si a capacitatii de a inspira o putere de concentrare proaspata. Pe de alta parte, tineretul reprezinta gruparea sociala cu cel mai mare factor de risc din punct de vedere socio-economic. Mai ales in contextul tranzitiei prelungite a societatii romanesti care a afectat, intr-un fel sau altul, toate categoriile de populatie. Amprenta asupra tinerilor este insa mai puternica pentru ca ei au avut parte, pana la aceasta varsta, de prea putina experienta in viata si de cele mai multe ori au fost foarte putin expusi la informare, la resurse. In plus, faptul de a nu avea dreptul de a decide asupra vietii lor, ca si oamenii mai in varsta, a facut ca ei sa fie mai vulnerabili, mai neglijati si exploatati de multe ori.
Mobilizarea activitatii si a pasiunii tinerilor si recunoasterea perspectivei unice a lor asupra nevoilor actuale si a celor viitoare, au devenit deja prioritati pentru societatea romaneasca.
Tineretul alcatuieste o grupare unica in cadrul societatii. Desi tineretul este considerat cateodata ca fiind una dintre cele mai vulnerabile grupari din cadrul structurii sociale, este totusi privita ca fiind sursa cea mai importanta din punct de vedere al sperantei pentru viitorul unei tari. 
Fata de textele didactice curente de psihosociologie, un loc aparte le este destinat in lucrare efectelor mutatiilor macrosociale asupra restructurarilor in imaginea de sine, in raporturile dintre sinele actual si cel dorit, ale omului contemporan. Traind intr-o lume postmoderna care prin tenta ei planetar-globalizatoare, pe de o parte, il indeamna la consum si comportament standardizat, pe de alta parte, ii ofera o multitudine de modele de viata, optiuni si mijloace de realizare necunoscute lor pana acum, tineretul zilelor noastre este prins intr-o serie de dileme cu potential pulverizator pentru integritatea sinelui, dar paradoxal, tocmai de aceea mobilizatoare pentru unitatea identitatii de sine. 
In spatele datelor teoretice se ascunde un complex set de valori pe care incercam sa le surprindem in studiul de fata cat mai comprehensiv, pe baza datelor statistice, a prelucrarilor si interpretarilor.
Capitolul I:
FORMAREA SI ROLUL ASPIRATIILOR
SI NEVOILOR SOCIALE
1. Delimitarea conceptelor de valoare, aspiratii, 
interese, idealuri si norme sociale
Intre termenii aspiratii, idealuri, valori, atitudini, norme, interese sunt multe suprapuneri semantice, iar in numeroasele contexte lingvistice ei sunt echivalenti. In psihologia sociala si in sociologie conceptul de valoare a fost in larga masura diluat in cei de norma si atitudine, dar folosindu-le pe acestea din urma se pierde sau se neglijeaza un continut psihosocial specific si relevant in explicatia si predictia mentalitatilor si conduitelor individuale si grupale. De aceea, nu poate fi ignorat conceptul de valoare in cunoasterea marilor colectivitati de oameni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspiratiile si Idealurile de Viata ale Tinerilor in Societatea Actuala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!