Casa de Copii de Tip Familial - Forma de Protectie a Copilului Aflat in Dificultate

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1: Aspecte generale ale plasamentului familial 6
? I. Delimitari conceptuale a notiunii de plasament familial, tipuri de plasament 6
? II. Evolutia istorica a caselor de copii de tip familial 11
? III. Cadrul legislativ cu privire la plasamentul copiilor aflati in dificultate 16
Capitolul 2: Rolul asistentului social in constituirea caselor de copii de tip familial 21
? I. Rolul asistentului social in evaluarea, selectarea si pregatirea parintilor-educatori 21
? II. Rolul asistentului social in lucrul cu copiii din casele de copii de tip familial 28
Bibliografie
Anexe


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Aspecte generale ale plasamentului familial
? I. Delimitari conceptuale a notiunii de plasament familial, tipuri de plasament.
,,Faptul ca aveti un copil, nu va face parinte, 
precum faptul ca aveti un pian, nu va face pianist."
(Mihail Levin)
Indepartarea de obligatiile parintesti si abandonul copiilor duc in sine la traumatizarea copilariei, iar pentru cunoasterea suficienta a drepturilor copiilor, a necesitatii unei educatii si protectii adecvate a copilului este importanta delimitarea si concretizarea notiunilor care se refera la ingrijirea oferita copilului din partea altor institutii decat cea a familiei.
Fie ca s-au transmis de-a lungul timpului sau au capatat noi aspecte, diversele forme de ingrijire si educare a copiilor constituie obiectul de studiu al specialistilor in dezvoltarea psihica si fizica a copilului, a diferitor organe de stat si, nu in ultimul rand, cad sub incidenta asistentei sociale, careia ii revine rolul principal in depistarea cazurilor de neglijare, abuz, abandon si contribuirea la ameliorarea calitatii vietii copiilor aflati in dificultate.
Daca in trecut copiii lipsiti de ingrijirea parinteasca sau abandonati erau crescuti in institutii rezidentiale de tipul orfelinatelor, majoritatea deoarece nu li se gasea o familie care sa-i adopte, s-a ajuns la concluzia ca institutionalizarea copiilor prezinta mai mult efecte negative si nu reuseste sa ofere o initiere corecta pentru viata de adult a copilului. De aceea specialistii au propus metode alternative institutionalizarii ca fiind un surogat al familiei biologice.
In primul rand vom mentiona ca dezinstitutionalizarea este procesul de departare de un sistem de ingijire bazat pe institutii mari. In sens general, se considera ca acest proces consta in trei componente:
- Prevenirea intrarilor si a plasamentelor care nu sunt necesare in sistem;
- Depistarea si dezvoltarea in comunitate a unor alternative adecvate pentru gazduirea, tratarea, pregatirea, educarea si reabilitarea copiilor care nu au nevoie sa fie plasati in ingrijire rezidentiala;
- Imbunatatirea conditiilor, ingrijirii si tratamentului copiilor care au nevoie de ingrijirea oferita de stat. 
Aceasta abordare se bazeaza pe principiul simplu conform caruia copiii au dreptul de a trai in cel mai putin restrictiv mediu si de a duce o viata cat se poate de normala si de independenta. In acelasi timp, se afla in stransa legatura cu dezvoltarea unor politici sociale, precum ingrijirea comunitara, drepturile civile si planificarea strategica. 
Astfel, dezinstitutionalizarea se afla in centrul dezvoltarii unor servicii moderne si eficiente pentru copii si familii. Daca sunt bine coordonate, ele pot deveni atat catalizatorul, cat si sursa de finantare pentru imbunatatirea serviciilor sociale si pot conduce la o situatie in care majoritatea problemelor legate de copii si familii sa poata fi rezolvate in cadrul comunitatii, cu un numar redus de copii care sa aiba nevoie de ingrijire substitutiva si un numar mai mic de copii care sa aiba nevoie de ingrijire intr-un mediu rezidential, asa cum este ilustrat in diagrama de mai jos. Acesta ar trebui sa fie obiectivul tuturor tarilor care se bazeaza pe institutionalizare ca forma principala de ingrijire substitutiva oferita copiilor.


Fisiere in arhiva (2):

  • Casa de Copii de Tip Familial - Forma de Protectie a Copilului Aflat in Dificultate.doc
  • Casa de Copii de Tip Familial - Forma de Protectie a Copilului Aflat in Dificultate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!