Conflictul de Rol la Studentul Militar

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 34516
Mărime: 803.13KB (arhivat)
Publicat de: Cosmin C.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Introducere 02
  2. 1. Rol versus status – formarea identităţii personale 03
  3. 1.1. Delimitări conceptuale 03
  4. 1.1.1.Statusul social 03
  5. 1.1.2 Rolul social 11
  6. 1.2. Conflictul de rol - factor destabilizator al identităţii personale 18
  7. 1.2.1. Conflictul de rol – delimitări conceptuale 18
  8. 1.2.2. Relaţia identitate personală – conflict de rol 24
  9. 2. Socializarea în cazul studenţilor militari 29
  10. 2.1. Procesul de socializare în mediul civil 29
  11. 2.2. Procesul de socializare în mediul militar 32
  12. 2.3. Conflicte în procesul de socializare a studenţilor militari 36
  13. 3. Grupul militar ca factor de modelare al identităţii personale 41
  14. 3.1. Grupul militar - note specifice 41
  15. 3.1.1. Grupul – caracterizare generală 41
  16. 3.1.2. Particularităţi ale grupului militar 45
  17. 3.2. Grupa de studenţi - de la microgrup social la echipă 49
  18. 3.2.1. Grupa de studenţi - microgrup social 49
  19. 3.2.2. Relaţii interpersonale în grupa de studenţi 52
  20. 3.3. Identitatea personală şi grupul de apartenenţă la studenţii militari 55
  21. 3.3.1. Influenţa grupului cu specific militar asupra identităţii personale 56
  22. 3.3.2. Influenţele particulare ale mediului de invăţământ militar asupra studentului 60
  23. 4. Studiu asupra dinamicii identităţii studenţilor militari sub impactul conflictului de rol 62
  24. Concluzii 78
  25. Bibliografie 80
  26. Anexe 82
  27. 1. Anexa 1 Modele chestionar pentru investigarea conflictului de rol 82
  28. 2. Anexa 2 Model chestionar pentru identificarea valorilor profesionale 84
  29. 3. Anexa 3 Model chestionar standard OCQ 87

Extras din proiect

INTRODUCERE

Structura tradiţională a organizaţiei militare presupune prin însăşi natura sa, o scindare a comunităţii academice în două tabere: cadrele militare şi profesorii, pe de-o parte, şi contrapuşii acestora, studenţii militari. Aceste tabere nu sunt neapărat opuse, însă sunt cu certitudine diferite, înglobând două universuri sociale aproape de a fi paralele prin diferenţele de scopuri, mijloace, tradiţii şi concepţii. Distincţia se estompează uneori, alteori devine mai accentuată, depinzând de o multitudine de factori subiectivi specifici fie studenţilor, fie cadrelor militar şi profesorilor, de caracteristicile colectivului academic şi chiar de schimbările petrecute în societatea contemporană, care au ecou în organizarea şi desfăşurarea procesului educativ. Acest mediu deja tensionat, completat prin acţiunea normelor şi rigorilor militare şi a constrângerilor generate de viaţa militară, preia aliura unui mediu tarat, spaţiu nepropice pentru educarea şi formarea socială şi profesională a viitoarelor elite ale societăţii. Aceste tensiuni se vor manifesta în cele din urmă, prin intermediul generării unor sitaţii conflictuale, la nivel itrasubiectiv, cât şi intersubiectiv, situaţii manifestate de obicei prin incidenţa unei multitudini de factori contradictorii asupra aceleiaşi persoane, respectiv asupra studentului militar ca individ sau parte integrantă a grupului. În acest moment apare conflictul de rol, conceptul amintit reprezentând dealtfel, pe lângă cel de identitate şi grup social unul dintre conceptele cheie ale lucrării de faţă.

Tema pe care am ales-o se intitulează “Conflictul de rol la studentul militar” şi reprezintă calea prin care voi încerca, pe parcursul celor patru capitole ale lucrării de faţă, să evidenţiez efectele conflictului de rol asupra procesului de definire a identităţii personale, implicit a personalităţii studentului militar. Lucrarea este structurată în 4 capitole, fiecare având mai multe subcapitole în care este tratat în mod succint subiectul vizat în titlul capitolului. Primele trei capitole ale lucrării sunt mai bogate în informaţii de natură teoretică, având rolul de a delimita clar accepţiunile celor trei termeni cheie: conflict de rol, identitate personală şi grup social. Asttfel în primul capitol am încercat să explic conform mai multor abordări, noţiunile de status şi rol social, pentru ca ulterior clarificării sensurilor acestora să pot explica noţiunea de conflict de rol. În cel de-al doilea capitol am prezentat particularităţile procesului de socializare, ca sursă a conflictelor de rol şi deasemenea ca premisă a formării identităţii sociale a individului, urmând ca pe parcursul capitolului trei să tratez problematica grupului social ca factor în dinamica identităţii personale a individului, iniţial la modul general, urmând apoi o caracterizare clară şi specifică microgrupului educaţional militar ca factor activ în modelarea identităţii studentului militar. În paginile ultimului capitol am urmărit, prin aplicarea unor metode sociometrice, să identific cauzalitatea apariţiei conflictului de rol, precum şi evidenţierea conexiunii dintre acesta şi modificările ce survin la nivelul identităţii în condiţiile în care acesta se manifestă. Scopul cercetării constă totodată în încercarea de a trage un semnal de alarmă în legătură cu favorizarea apariţiei acestor conflicte.

1. ROL VERSUS STATUS – FORMAREA IDENTITĂŢII PERSONALE

1.1 . Delimitări conceptuale

1.1.1. Statusul social

Conform Grand Dictionnaire de la Psychologie , statusul reprezintă situaţia unei persoane într-un grup social. Explicaţiile adiacente acestei definiţii lămuresc probleme referitoare la modul în care statusul condiţionează raporturile care se stabilesc între oameni, fiecare persoană aşteptându-se la o anumită conduită a celorlalţi faţă de sine, potrivit poziţiei pe care o ocupă în grup, şi conformându-se rolului care se aşteaptă de la el, la incluziunea drepturilor şi datoriilor persoanei în definiţia conceptului şi nu în ultimul rând la calitatea statusului ca element al conştiinţei de sine. Cu toate că în mod curent, definiţia statusului face referire efectiv la poziţia cuiva în societate, acesta are însă, un înţeles cu conotaţie legică, şi anume, determinarea drepturilor şi responsabilităţilor ce rezultă din deţinerea unei poziţii specifice în societate. Conform celor mai mulţi psihologi sociali şi sociologi, statusul reprezintă poziţia individului în societate, şi ajută la crearea legăturii între social şi individual. Statusurile, din punctul de vedere al sociologiei aparţin structurii sociale, iar indivizii aderă la ele, însuşindu-şi-le mai mult sau mai puţin.

Abordări ale problematicii statusului social

Problematica teoretică privitoare la noţiunea de status social, precum şi asupra conceptului de rol social a reprezentat obiectul de studiu al mai multor figuri ilustre ce au activat în domenii stiinţifice precum sociologia, psihologia socială, stiinţele organizaţiilor, în domenii ce surprind corelaţia dintre persoană şi societate, dintre individ şi grup, reprezentând chiar temele unor noi teorii sociologice elaborate în încercarea de a explica modul în care individul afectează grupul şi prin extrapolare, societatea în sine. Astfel, pentru o înţelegere cât mai aprofundată a acestor noţiuni-cheie ce constituie esenţa lucrării de faţă, voi expune într-o manieră filtrată principalele tendinţe de abordare ale conceptelor mai sus menţionate.

Printre primii teoreticieni ai fenomenului stratificării sociale, implicit cel care a folosit iniţial termenul de status social, a fost Max Weber Sociologul german a dezvoltat o teorie ce propunea ideea că stratificarea socială are la bază trei piloni principali, acest cumul de factori sociali devenind cunoscut sub numele de ierarhia celor trei p: proprietatea, prestigiul şi puterea. Astfel, stratificarea socială devine rezultatul interacţiunii dintre bunăstare, renume şi putere. Max Weber identifică, pornind de la această teorie, mai multe mărci teoretice ale ierarhizării societăţilor prin influenţa puterii. Acestea sunt statusul social, puterea de clasă şi puterea politică. Realizând diferenţierea între situaţia statutară şi situaţia de clasa, Max Weber dă în primă fază termenului de status o tentă pur psihologică, sinonimă termenului prestigiu. Această semnificaţie se păstrează în sociologia şi psihologia nemarxistă contemporană, însă prin estomparea legaturii dintre poziţia de clasă şi status, ultimul termen este folosit adesea în concepţiile nemarxiste pentru a desemna doar distribuţia prestigiului.

Preview document

Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 1
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 2
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 3
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 4
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 5
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 6
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 7
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 8
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 9
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 10
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 11
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 12
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 13
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 14
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 15
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 16
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 17
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 18
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 19
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 20
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 21
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 22
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 23
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 24
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 25
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 26
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 27
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 28
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 29
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 30
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 31
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 32
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 33
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 34
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 35
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 36
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 37
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 38
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 39
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 40
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 41
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 42
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 43
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 44
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 45
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 46
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 47
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 48
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 49
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 50
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 51
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 52
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 53
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 54
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 55
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 56
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 57
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 58
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 59
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 60
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 61
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 62
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 63
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 64
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 65
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 66
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 67
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 68
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 69
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 70
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 71
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 72
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 73
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 74
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 75
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 76
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 77
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 78
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 79
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 80
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 81
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 82
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 83
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 84
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 85
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 86
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 87
Conflictul de Rol la Studentul Militar - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Conflictul de Rol la Studentul Militar.doc
  • Conflictul de Rol la Studentul Militar.ppt

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Abordări sociologice ale valorilor și securității naționale

Pagină albă INTRODUCERE Interesul pentru valori, pentru modul în care acestea sunt transmise prin intermediul proceselor de socializare, s-a...

Procedură de Evaluare a Unei Organizații Folosind Reperele Teoriei procesual-organice

INTRODUCERE Organizaţiile sunt organizări sociale care sunt constituite din oameni pentru a satisface necesităţi ale oamenilor Dacă organizaţiile...

Războiul rece

INTRODUCERE Expresia "razboi rece" apare pentru prima data dupa al doilea razboi mondial si e necesar a-I cunoaste intelesul. Pornind de la...

Politici de bloc în perioada războiului rece - contextul geopolitic al războiului rece

1. INTRODUCERE La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial ramasesera, aparent, cinci mari puteri: Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea...

Sociologie

Capitolul I SOCIOLOGIA  TEORIA GENERALA A VIETII SOCIALE, STIINTA DESPRE SOCIETATE SI OM Sociologia, mai mult decât alte domenii de cunoastere...

Marketingul Serviciilor în Agricultură

2.1. NATURA ŞI CARACTERISTICILE SERVICIILOR Un aspect deosebit de important asupra căruia majoritatea specialiştilor au stăruit în lucrările lor...

Ai nevoie de altceva?