Cultura organizațională

Extras din proiect Cum descarc?

1. CADRUL TEORETIC
Cultura organizationala face referire la acele seturi de valori, filozofii, ideologii, credinte, reguli informale si ritualuri, ce unesc mebrii organizatiei intr-un grup coeziv (Pfeffer, 1981; Cooke and Rousseau, 1988; Schein, 1990). Studiile recente sustin ca o potrivire cat mai ridicata a valorilor dintre organizatie si angajatii sai rezulta intr-o experienta subiectiva pozitiva pentru acestia si o mai buna performanta pentru organizatie (Kristof, 1996). 
,,Definesc cultura ca un set de asumptii/presupuneri date ale unui grup, dezvoltate pe masura ce si-a rezolvat problemele de adaptare externa si integrare interna si care au functionat suficient de bine pentru a fi considerate valide si, deci, pentru a fi invatate de noii membrii ca modalitati corecte de a percepe, gandi si simti, in relatie cu aceste probleme"(Schein, 2010).
Cultura organizationala este alcatuita din mai multe componente: presupuneri (teorii, stereotipii, generalizari neconstientizate despre lume), credinte (idei constientizate despre lume) si valori (credinte stabile in timp ce stabilesc ce este/ce nu este acceptat, ce este/ce nu este bine, ce este/ ce nu este important pentru companie), povesti si legende, ritualuri si ceremoni, limbaj (jargon profesional), structuri fizice, arhitectura, simblouri, eroi.
Literatura de specialitate populara sustine ideea ca nucleul culturii corporatiste este reprezentat de un set de valori impartasite intre mebrii sai, cu toate acestea, cercetatorul Hofstedte a descopreit ca adevaratul nucleu consta in perceptia impartasita asupra sarcinilor zilnice. Edward B. Taylor, a stabilit ca ,,practicile" unei culturi organizationale pot fi categorizate in: ,,conventii", ,,obiceiuri", ,,traditii, ..rutine", ,,morale" sau,, obisnuinte"(Taylor, 1924:1).
Conform lui Hofstedte, componentele/ dimensiunile culturii organizationale sunt:
- Eroii: persoane reale sau imaginate care reprezinta idealul organizatiei
- Simbolurile: obiecte, cuvinte, imagini, gesturi ce au o incarcatura culturala, avand semnificatii specifice pentru organizatie
- Ritualurile: evenimente de natura colectiva ce sunt importante pentru membrii organizatiei
Cultura organizationala intruneste anumite caracteristici precum natura rigida (este greu de schimbat), natura ,,soft", este un produs social si determinat istoric, are un caracter holist si un continut imprumutat din antropologie. Schein a stabilit patru trasaturi generale ale culturii organizationale: caracter integrat (cultura integreaza toate elementele sale intr-o paradigma mai mare), caracter amplu (cultura cuprinde si influenteaza toate aspectele ce tin de functionarea, relationarea si procesele organizatiei), caracter profund (cultura este o componenta ce tine de subconstient este necunoscuta membrilor sai dar ii influenteaza foarte mult), caracter stabil structural (este fixa, de durata si rigida, aproape de neschimbat).
C. Handy (1976) a clasificat tipurile de cultura organizationala, astfel el a stabilit patru tipologii, fiecare avand trasaturi specifice lor:
Cultura de tip putere: este specifica organizatiilor mici, are la baza un centru de putere, un grad de birocratie scazut, controlul este exercitat prin intermediul unor angajati cheie, special selectati, viziunea sa depinde de cel ce se afla in postura de centru al puterii si au un caracter flexibil.
Cultura de tip rol: are un grad de birocratie ridicat, functioneaza pe baza procedurilor, regulilor, rolurilor si specializarilor, individul este dezumanizat (postul si functiile sale conteaza mai mult decat angajtul ce ocupa postul in sine), nu pune accent pe o performanta ridicata, aceasta putand fi chiar sanctionata daca apare atunci cand nu este solicitata si depaseste atributiile postului, eficienta depinde de distribuirea rationala a muncii si responsabilitatile asociate mai mult decat aptitudinile angajatilor si flexibilitatea este mai putin importanta fata de economia de scala.
Cultura de tip sarcina: orientarea este catre sarcina/ procedura, scopul este realizarea target-ului, de aceea sunt mobilizate toate resursele necesare provenite din diferite zone ale organizatiei, este promovata o cultura a echipei/colectiva, expertiza are cea mai mare putere in procesul de influentare a organizatiei, are un caracter foarte adaptabil si functionarea ei se bazeaza foarte mult pe ractii rapide si pe o capacitate mare de creativitate din partea membrilor sai.
Ashkanasy, Wilderom si Peterson au reusit sa ralizeze o ampla analiza a componentelor unei culturi organizationale. Astfel, prima componenta stabilita de acestia sunt valorile. Acestea sunt constructe sociale, de aceea ajuta la intelegerea istoriei experientelor si credintelor ce caracterizeaza si definesc un grup si societatea din care acestia provin. (Ashkanasy, Wilderom si Peterson, 2011)


Fisiere în arhivă (1):

  • Cultura organizationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Ashkanasy, N., Wilderom, C. si Peterson, M. (2011). The Handbook of Organizational Culture and Climate, [online] ReasearchGate, disponibil: https://www.researchgate.net/publication/49515105_The_Handbook_of_Organizational_Culture_and_Climate [Accesat la data de 9 mai 2020].
Kristof, A. (1996). Person-Organisaton Fit: An Integrative Review Of Its Conceptualisations, Measurement, And Implications [online] Onlinelibrary.Wiley.com, disponibil: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-6570.1996.tb01790.x [Accesat la data de 9 mai 2020].
Rokeach, M. (1969). Beliefs, Attitude and Values: A Theory of Organization and Change [online] academic.oup.com, disponibil: https://academic.oup.com/sw/article-abstract/14/4/115/1892004?redirectedFrom=fulltext [Accesat la data de 9 mai 2020].
Schein, E. (2010). Organisational Culture and Leadership, [online] Books.Google.ro, disponibil:https://books.google.ro/books?hl=ro&lr=&id=Mnres2PlFLMC&oi=fnd&pg=PR9&dq=(Schein,+2010).+pdf&ots=oojxKg5sMj&sig=s2NVQ2nYmuWfsC4uz53ia65QQNk&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false [Accesat la data de 9 mai 2020].
SITE-UL ONG-ULUI GREENPEACE: https://www.greenpeace.org/romania/
SITE-UL ONG-ULUI AGENTGREEN: https://www.agentgreen.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!