Discriminarea dependenților de droguri

Extras din proiect

Introducere
Discriminarea a fost prezenta in intreaga lume de la inceputul vremurilor si a ramas adanc inradacinata in felul omului de a privi ordinea lucrurilor. Oamenii au fost discriminati pentru culoarea pielii, credinte, nationalitate, sex, opinii, etc. Si oamenii au suferit fie pentru ca au fost discriminati, fie pentru ca au discriminat. Credinta comuna ca razbunarea te face sa te simti mai bine este atat de gresita... Am fost discriminati si am invatat sa discriminam.
Discriminarea este: tratament diferit care dezavantajează o persoană/un grup în comparaţie cu altele aflate în situaţii similare/comparabile. Motivul care stă la baza discriminării: rasă, categorie socială, vârstă, etnie, naţionalitate, convingeri, limbă, religie, infectare hiv, sex, apartenenţă la o categorie defavorizată, boală cronică ,necontagioasă, handicap, orientare sexuala.discriminarea este determinata de lipsa de cunostinte, intoleranta, prejudecati si este strans legata de stigmatizarea, etichetarea persoanelor.
Efectele discriminarii sunt dramatice, atat pentru grupurile care sunt discriminate, cat si pentru cele care discrimineaza. Astfel, intr-o societate in care exista stigmatizare si discriminare pe criteriul dependentei de droguri, oamenii nu vor dori sa afle cum pot scapa de acest viciu, nu vor accesa serviciile medicale sau sociale, nu vor avea curaj sa caute informatii care sa ii ajute in prevenire. Discriminarea persoanelor vulnerabile social (din cauza varstei, comportamentelor, situatiei sociale, situatiei legale, orientarii sexuale etc.) Duce la lipsa accesului acestora la informatii si servicii, expunandu-le riscului de infectare cu hiv sau in cel mai rau caz la moarte.
Discriminarea se poate regasi la multe niveluri: politici sociale, legislativ, comunitar, institutional, interpersonal sau chiar intrapersonal (autodiscriminarea) – toate fiind strans legate intre ele si influentandu-se reciproc. In plus, de multe ori, discriminarea este subtila, mascata, greu de demonstrat si de recunoscut, unori fiind considerata chiar de persoanele discriminate ca masura sau atitudine justificata.
Stigmatizarea si discriminarea sunt injuste, atat in cazul persoanelor care sunt dependente, cat si in cazul celor care au consumat si au reusit sa renunte si sa revina la o viata normala. Legislatia internationala si nationala protejeaza persoanele impotriva discriminarii si incearca, prin masuri afirmative, sa asigure sanse egale tuturor persoanelor.
de ce consumă tinerii droguri? 
De obicei, tinerii iesind cu ,,prietenii’’incep să fumeze si să bea, urmand ca în timp, tot datorita acestor ,,prieteni’’sa guste si din ,,placerile’’ oferite de alte substante mai ,,tari’’. El ajunge să incerce substantele prezentate intro forma angelica de prieteni ,,binevoitori’’, substante care ii vor deschide ochii oferindu-i noi orizonturi, dar aceste orizonturi pe care tanarul le visa largi şi pline de speranţă, se vor transforma în niste panorame înguste, dominate de deziluzii şi decepţii. Aceşti ,,prieteni’’ care la început îi oferă gratuit drogurile- deal-erii, il vor supune pe tanar la eforturi financiare serioase şi vor exploata această naivitate şi curiozitate în scopuri personale ducând la degradarea psihica şi sociala a individului. 
Asa se naşte ,, iluzia libertătii’’, numita dependenta
Definitii ale dependentei
Din punct de vedere al modelului medical:
dependenta = consumul compulsiv, obsesiv de droguri inclusiv alcool, care modifica dispozitia: dependenta este o boala primara progresiva, cronica si fatala caracterizata prin preocuparea privind alcoolul /drogurile, pierderea controlului, toleranta sporita, consecinte daunatoare într-unul sau mai multe domenii de viata, negare si iluzie.
Modelul moral crestin priveste dependenta ca o forma negativa de comportament invatat iar dependentul este considerat nu victima a naturii sale biologice, ci persoana direct raspunzatoare de comportamentul sau. Stoparea dependentei conform acestui model presupune dezobisnuirea de comportamentul negativ si distructiv si insusirea unui comportament sanatos si responsabil. Intoarcerea la dumnezeu.
Definitia de lucru a dependentei: în cazul în care consumul de alcool sau alte droguri este cauza unei continue distrugeri în viata personala a unui individ, distrugeri fizice, emotionale, spirituale sau economice, iar acest individ nu înceteaza consumul de substante, atunci el sau ea este dependent(a).
Dependenta fizica: se manifesta sub forma unor stari patologice care constau in necesitatea organica de a folosi alcoolul / droguri pentru a evita tulburarile ce apar la incetarea utilizarii.
Nu apare la toate tipurile droguri, dar apare mai frecvent la alcool si foarte repede la consumul de heroina si morfina.
Dependenta psihica: se manifesta prin modificari comportamentale si o stare mentala particulara insotita de dorinta psihica imperioasa de a consuma alcool (sau de a-si administra droguri) periodic sau continuu pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic. Aceasta dependenta apare la consumul tuturor tipurilor de droguri, inclusiv de alcool.


Fisiere în arhivă (1):

  • Discriminarea Dependentilor de Droguri.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!