Excluziunea Sociala a Rromilor

Extras din proiect Cum descarc?

Lipsa educatiei ca sursa de excluziune la populatia de rromi
-In 1992 C. Zamfir si E. Zamfir constatau ca doar 51% dintre copiii de rromi din tara noastra avand varsta de 10 ani frecventau regulat cursurile scoalare
- Alti 14% intrerupsesera scoala, 16% o frecventau “cand si cand”, iar 19% nici nu se inscrisesera vreodata.
Situatia era alarmanta, dar s-a considerat ca introducerea conditiei de a frecventa scoala pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copii o va rezolva. Dupa sase ani, in urma cercetarii din 1998, situatia este, intr-adevar, putin mai buna.
Atitudinea rromilor fata de educatie este insa in continuare negativa
Importanta pe care scoala o are pentru copii rromi este extrem de mare. Practic este, in multe cazuri, singurul mod prin care ei pot scapa din cercul vicios al excluziunii sociale: saracie – dezinteres pentru scoala – analfabetism – lipsa unei profesii si a salariului – saracie.
Trebuie luate in considerare si niste sanctiuni pentru parintii care nu isi trimit copii la scoala, mergand pana la decaderea din drepturile parintesti si prealuarea copilului de catre serviciile sociale.
Problema excluziunii sociale este diferită de problema sărăciei. A fi exclus din societate poate avea diverse înţelesuri relative, dar excluziunea socială este de obicei definită ca fiind mai mult decât un simplu fenomen economic : ea are de asemenea, consecinţe în câmpul social şi simbolic. Fiind prea vulnerabili pentru a rezista pe piaţa muncii, prea mulţi pentru a putea fi protejaţi de un stat aşa de lipsit de resurse, mulţi dintre rromi rămân cu singura alternativă posibilă pentru a-şi satisface nevoile de bază : familia şi comunitatea.
Netrimiterea copilului la scoala este, de fapt, o grava violare a interesului si dreptului acestuia de a invata, pentru care cei care il incalca ar trebui sa fie sanctionati. 
Alti factori bine cunoscuti si foarte dezbatuti sunt distanta pana la institutiile de invatamant si lipsa mijloacelor de transport public in multe asezari rurale.


Fisiere în arhivă (1):

  • O Ipostaza a Culturii Saraciei in Romania - Excluziunea Sociala la Populatia de Rromi.ppt

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!