Excluziunea Sociala a Rromilor

Extras din proiect Cum descarc?

Lipsa educatiei ca sursa de excluziune la populatia de rromi
-In 1992 C. Zamfir si E. Zamfir constatau ca doar 51% dintre copiii de rromi din tara noastra avand varsta de 10 ani frecventau regulat cursurile scoalare
- Alti 14% intrerupsesera scoala, 16% o frecventau "cand si cand", iar 19% nici nu se inscrisesera vreodata.
Situatia era alarmanta, dar s-a considerat ca introducerea conditiei de a frecventa scoala pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copii o va rezolva. Dupa sase ani, in urma cercetarii din 1998, situatia este, intr-adevar, putin mai buna.
Atitudinea rromilor fata de educatie este insa in continuare negativa
Importanta pe care scoala o are pentru copii rromi este extrem de mare. Practic este, in multe cazuri, singurul mod prin care ei pot scapa din cercul vicios al excluziunii sociale: saracie - dezinteres pentru scoala - analfabetism - lipsa unei profesii si a salariului - saracie.
Trebuie luate in considerare si niste sanctiuni pentru parintii care nu isi trimit copii la scoala, mergand pana la decaderea din drepturile parintesti si prealuarea copilului de catre serviciile sociale.
Problema excluziunii sociale este diferita de problema saraciei. A fi exclus din societate poate avea diverse intelesuri relative, dar excluziunea sociala este de obicei definita ca fiind mai mult decat un simplu fenomen economic : ea are de asemenea, consecinte in campul social si simbolic. Fiind prea vulnerabili pentru a rezista pe piata muncii, prea multi pentru a putea fi protejati de un stat asa de lipsit de resurse, multi dintre rromi raman cu singura alternativa posibila pentru a-si satisface nevoile de baza : familia si comunitatea.
Netrimiterea copilului la scoala este, de fapt, o grava violare a interesului si dreptului acestuia de a invata, pentru care cei care il incalca ar trebui sa fie sanctionati. 
Alti factori bine cunoscuti si foarte dezbatuti sunt distanta pana la institutiile de invatamant si lipsa mijloacelor de transport public in multe asezari rurale.


Fisiere in arhiva (1):

  • O Ipostaza a Culturii Saraciei in Romania - Excluziunea Sociala la Populatia de Rromi.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!