Femeia, Victima a Violentei Domestice

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.1 Introducere
1.1 Abordari cu privire la violenta domestica
1.2. Justificarea alegerii temei
1.3. Mituri despre violenta domestica
CAP. 2. Descrierea fenomenului
2.1. Definitia violentei domestice in literatura de specialitate
2.2. Violenta domestica, o problema de sanatate publica
2.3. Vizibilitatea violentei domestice
2.4. Violenta domestica, perceptii si servicii de suport a victimelor
2.5. Formele violentei domestice
2.5.1. Violenta psihologica
2.5.2. Violenta fizica
2.5.3. Violenta sexuala
2.5.4. Violenta sociala
2.5.5. Violenta economica 
CAP.3. Incidenta si prevalenta violentei
3.1. Conditionari cultural - educationale
3.2. Conditionari de ordin economic
3.3. Conditionari individuale
3.3.1. Portretul victimei
3.3.2. Portretul agresorului
3.4. Efectele violentei domestice
CAP.4. Masuri legislative care urmaresc combaterea violentei domestice
4.1. Masuri legislative pe plan international
4.2. Abordari legislative ale violentei domestice in diferite tari europene
4.3. Norme internationale si prevederi constitutionale in Romania
4.3.1. Prevederi constitutionale
4.3.2. Norme internationale
4.3.3. Prevederile Codului Penal
4.3.5. Violul domestic
4.4. Legea specifica privind combaterea si prevenirea violentei domestice
4.4.1. Aplicabilitatea legii si rezistenta la schimbare
4.4.2. Legea romaneasca privind violenta domestica
CAP.5. Dezvoltarea serviciilor de suport a victimelor
5.1 Institutii implicate in combaterea violentei domestice
5.2 Coalitia Nationala a ONG-urilor implicate in programe cu privire la violenta domestica
5.3 Campanii de succes pentru combaterea si prevenirea violentei domestice
CAP.6. Implicarea comunitatii in reducerea violentei domestice
6.1 Biserica
6.2 Politia
6.3 Autoritatile locale
CAP.7. Studii de caz privind violenta domestica
7.1 Metodologia de cercetare
7.2 Metode si tehnici de cercetare
7.3 Studii de caz
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Cap 1. Introducere
1.1. Abordari cu privire la violenta domestica
Pe parcursul secolului XX, situatia femeilor s-a ameliorat treptat. Acest lucru s-a intamplat prin modificarea constitutiilor nationale si prin elaborarea unor declaratii si documente internationale. In multe tari au fost desfiintate limitarile juridice, astfel incat femeile au capatat acces la educatie, la sistemul sanitar si au putut sa participe si ele la viata politica. In ciuda acestor fapte s-a vazut ca drepturile femeii nu sunt intotdeauna garantate, indiferent de contextul cultural. Actele de incalcare a drepturilor femeii sunt rezultate directe ale uzului de violenta. Cel mai important drept al omului - dreptul la viata si la integritate corporala - este de foarte multe ori refuzat femeilor din intreaga lume. In familie, in societate si din partea statului, femeile fac obiectul violentelor de tot felul. 
Traditia veche de multe secole si prezenta in multe tari ale lumii de incalcare a drepturilor femeii a constituit un obstacol cu care s-a confruntat miscarea de emancipare a femeilor si respectarea drepturilor lor. In momentul in care statele incearca la nivel international sa puna capat acestor traditii, ele se lovesc deseori de rezistenta populatiei. Aceste traditii nu pot fi combatute decat prin introducerea unor masuri de durata care sa vizeze toate sferele vietii umane. Multe guverne ne-occidentale au atras atentia asupra faptului ca drepturile omului au trasaturi pur occidentale si nu pot fi transferate in culturile lor. Astfel, "egalitatea" dintre femeie si barbat nu ar fi compatibila cu multe dintre aceste culturi. Unele state ne-occidentale pledeaza pentru o asa numita "echivalare" la adoptarea diferentelor fundamentale. Aceste argumente sunt deseori tolerate si adesea preluate prin perspectiva "tolerantei" de reprezentantii si organizatiile occidentale. Totusi trebui sa avem in vedere ca astfel de argumente sunt folosite de cele mai multe ori pentru a justifica incalcari de proportii ale drepturilor omului, care nu sunt expresia unor obiceiuri ci consecintele actiunilor unor sisteme statale represive (de ex. in Algeria sau Afganistan). Deseori, acele identitati si traditii folosite drept scut sunt construite in mod artificial, pentru a deturna atentia de la inechitatile socio-economice si de la raporturile asimetrice de putere.
Perceperea superioritatii masculine in societate a devenit o constanta a zilelor noastre. Din nefericire, societatea noastra a format o cultura opresiva asupra femeilor, acestea fiind considerate prea des inferioare, ceea ce are drept consecinta, tratarea lor intr-o maniera dispretuitoare. Oricat de amuzante si inofensive par la prima vedere, bancurile cu, si despre femei, au rolul de a reaminti locul inferior al femeii in societate. Multi barbati sustin faptul ca au fost educati sa trateze respectuos o femeie si ca nu ar ridica niciodata mana impotriva acesteia, dar, paradoxal, abuzul fizic este foarte des intalnit. Agresiunile verbale si non-verbale afecteaza atat fizicul, cat si psihicul femeilor, iar nivelul tolerantei variaza de la o cultura la alta.
In lipsa ajutorului si a suportului violenta va continua si se va inrautati. Cel mai bine este ca victimele violentei domestice sa inteleaga optiunile pe care le au si sa ia masuri cat mai urgent, deoarece nici o persoana nu merita sa fie abuzata.
Cu toate ca nu exista nici un tipar pentru victimele violentei domestice, relatiile abuzive au caracteristici similare. In majoritatea cazurilor partenerul pretinde putere si control absolut asupra celeilalte persoane.
In unele cazuri abuzul nu este usor de identificat. O relatie abuziva poate avea un inceput extrem de subtil. Agresorul poate arunca intamplator remarci nepotrivite sau poate manifesta o gelozie absurda, lipsita de motivatie. Gradual, formele abuzive isi maresc aparitia si intensitatea. Este extrem de important sa stim ca aceste abuzuri nu apar subit, peste noapte, ele implica un proces treptat care urmareste dezintegrarea persoanei agresate.
Statutul femeii in societatea romaneasca nu are cum sa se imbunatateasca atata timp cat tinerelor le este inoculata, inca de mici, ideea ca merita sa fie pedepsite pentru nesupunere si ca intr-o relatie atitudinea umila fata de partener este litera de lege. Grav este ca doar 66 % dintre femei considera ca anumite comportamente precum controlul economic al femeilor in cadrul familiei si abuzurile verbale sau emotionale reprezinta violenta domestica, mai ales ca de la abuzul psihologic la cel fizic si sexual este numai un pas.


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia, Victima a Violentei Domestice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!