Impactul știrilor cu conținut negativ asupra psihicului uman

Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE. ALEGEREA TEMEI DE CERCETARE 
Tematica aleasa pentru proiect se refera la modul in care mintea umana este influentata de expunerea constanta la stiri cu continut negativ.
Scopul cercetarii este sa afle daca expunerea la acest tip de stiri are un efect negativ asupra mintii umane, precum si explicarea motivelor ce determina acest fapt. Consider ca acest studiu este relevant, deoarece fiecare persoana este expusa unei anumite forme de mass-media, iar aceasta are puterea de a influenta si modela perceptia publica. Acest lucru este posibil doarece mass-media este principala sursa de informare a populatiei, castigand de-a lungul timpului increderea publicului convins de veridicitatea informatiilor oferite de ea.
Pentru a aduna informatii despre acest subiect si pentru a le prelucra, analiza si interpreta, voi analiza in primul rand teroriile si cercetarile deja existente despre acest subiect in literatura de specialitate. Voi analiza si complet golurile din aceste studii in cazul in care acestea exista, iar apoi voi formula ipotezele aferente pentru aflarea si atingerea obiectivelor acestei cercetari. Pentru a culege informatiile necesare voi aplica drept instrument de cercetare, un chestionar ce i-l voi aplica unui esantion format din persoane cunoscute. Am ales sa-l aplic unor persoane cunoscute deoarece in asa fel pot afla informatii diversificate venite de la persoane diferite ca varsta, ocupatie, gen si mediu de provenienta. 
2.CADRU TEORETIC: CERCETARI SI EXPERIMENTE
Mass-media cuprinde toate sursele de informare publica, prezentandu-se sub diferite forme precum audiovizuale (televiziune, radio), scrise (ziare, reviste), online (articole). Produsele mass-media sunt concepute in asa fel incat sa fie accesibile pentru toate grupurile sociale avand ca scop transmiterea de informatie, educarea populatiei, asigurarea de divertisment, dar si formare, influentarea si manipularea opiniei publice in functie de interese. Observabil este faptul ca media tine catre o abordare negatovista si pesimista cand vine vorba de oferirea de informati. Stirile prezinta adesea evenimente cu continut depresiv, violent si care induc o stare de anxietate si disperare.
Conform sociologului Shana Gadarian, in domeniul mass-mediei exista o concurenta mare, ceea ce inseamna ca jurnalistii si editorii trebuie sa se foloseasca de informatii si materiale audiovizuale cu o incarcatura emotionala puternica, astfel incat sa castige o audienta cat mai mare. Spre exemplu, terorismul este un subiect preferat de catre mass-media, deoarece in opinia sociologului, acesta dispune de un dramatism aparte datorita emotiilor de frica si pericol pe care le insufla populatiei.
Oamenii au o inclinatie naturala de a-si focusa atentia asupra lucrurilor periculoase sau amenintatoare. De asemenea, in opinia unor psihologi, expunerea la evenimente negative si violente poate avea efecte de durata lunga asupra psihicului, precum crearea sentimentelor puternice de pesimism, frica, putand duce pana la depresie. Doctorul Graham Davey, si-a dedicat munca pentru a studia efectele psihologice cauzate de media violenta. Acesta propune o terorie conform careia expunerea la acesta poate contribui sau exacerba aparitia si dezvoltarea stresului, anxietatii depresiei sau chiar a sindromului post-traumatic.
Conform lui Davey, violenta din media are efecte si asupra modului in care vedem, interpretam si interactionam cu lumea inconjuratoare. La nivel neurologic, oamenii internalizeaza stimulii negativi ajungand sa-si creeze o perceptie mai negativa asupra tuturor aspectelor.
Un studiu din 2001 a aratat ca vizualizare live a operatiunilor sustinute de politie au fost suficiente pentru a declansa sindromul post-traumatic in numeroase persoane. Alt studiu recent a adus in lumina faptul ca cu trecerea timpului, expunerea la violenta grafica si imagini necenzurate creeaza un discomfort emotional pentru jurnalisti. Acei jurnalisti care au fost expusi in mod regulat la aceste tipuri de materiale au inregistrat scoruri mai mari de anxietate sau comportament evitant, precum si o crestere in consumarea de alcool, depresie sau somatizare (simptome fizice ale emotiilor negative).
Cercetatorii studiului au notat faptul ca alte efecte ale expunerii la violenta asupra publicului pot fi ori sensibilizarea acuta la astfel de continut sau desensibilizare, adica individul devine obisnuit cu astfel de informatii si imagini incat ajunge sa le normalizeze fara a-i mai trezi vreo emotie.
Cu toate acestea, Davey mentioneaza ca stirile violente nu pot duce la aparitia anxietatii, depresiei si alte afectiuni, decat daca acele persoane sunt deja predispuse la astfel de probleme psihice. In schimb, e dovedit ca acestea cauzeaza aparitia sau accentuarea pesimismului si formarea unei vizuni sumbre si negative asupra lumii in care traim., ignorand si multele aspecte pozitive ale acesteia.
Concluzia acestei cercetari este aceea ca media ar trebui sa prezinte si informtii pozitive, pentru a crea un echilibru si apentru a evita efectele nocive ale celor negative si violente. Dupa cum psihologul Steve Pinker si profesorul de studii internationale Andrew Mack au spus, nu lumea pare a fi pe cale de a se distruge, in ciuda a ceea ce titlurile sugeraza, ci, de fapt, in prezent ne aflam in cea mai pasnica perioada din istoria umanitatii. In cadrul conferintelor TED Talks, fondatorul stirilor pozitive Sean Dagan Wood a declarat ca: ,,O forma mai pozitiva de jurnalism nu numai ca va contribui la starea noastra de bine, dar ne va face sa ne implicam mai activ in societate si va ajuta la catalizarea potentialelor solutii la problemele cu care ne infruntam."


Fisiere în arhivă (1):

  • Impactul stirilor cu continut negativ asupra psihicului uman.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Carolyn Gregoire, "What constant exposure to negative news is doing to our mental health" [Online] la adresa:
https://www.huffingtonpost.com/2015/02/19/violent-media-anxiety_n_6671732.html , accesat la data de 12.05.2018
2. Peter H. Diamandis, "Why we love bad news: Understanding negativity bias" [Online] la adresa: 
http://bigthink.com/in-their-own-words/why-we-love-bad-news-understanding-negativity-bias , accesat la data de 12.05.2018
3. Steven Pinker, "The media exaggerates negative news. This distortion has consequences" [Online] la adresa:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/17/steven-pinker-media-negative-news , accesat la data de 13.05.2018
4. Graham C.L. Davey, "The psychological effects of TV news" [Online] la adresa:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/why-we-worry/201206/the-psychological-effects-tv-news , accesat la data de 14.05.2018
5. Tom Stafford, "Psychology: Why bad news dominates headlines" [Online] la adresa:
http://www.bbc.com/future/story/20140728-why-is-all-the-news-bad , accesat la data de 14.05.2018


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!