Inegalitati de Gender

Extras din proiect Cum descarc?

I. Prezentarea problemei sociale
1. Problema sociala monitorizata in presa romaneasca.Definitia de lucru a problemei sociale.
In societate, relatiile care determina impartirea rolurilor, obligatiilor/responsabilitatilor intre femei si barbati se numesc relatii gender. Aceste relatii depind nu numai de apartenenta la un sex sau altul, ci, in mare masura, de opiniile, cultura si sistemul de educatie care exista intr-o societate. Femeile si barbatii nu au aceleasi roluri, resurse, nevoi si interese: nu participa in mod egal la luarea deciziilor si nici in viata politica; valorile atribuite "muncii femeilor" si "muncii barbatilor" nu sunt aceleasi si nici rasplata nu este pe merit; se presupune ca barbatul are o autoritate si putere mai mare ,iar lucrul acesta se reflecta in acte de violenta asupra femeii. Aceste diferente variaza de la o societate la alta, de la o cultura la alta si sunt denumite "diferente de gen".
Problemele gender exista nu pentru ca exista barbati si femei, ci pentru ca intre ei este inegalitate!
2. Perioada si regiunea geografica(nivel national,regional,local)de monitorizare a problemei.
Problema sociala am analizat-o la nivel national in perioada 2006-2008 si anume:
art.1 (28 noiembrie, 2006);art.2(29 septembrie, 2007);art.3(3 septembrie, 2006);art.4(28 noimbrie, 2006);art.5(23 noiembrie, 2007);art.6(7 iunie, 2006);art.7(2008);art.8(18 septembrie, 2006).
3. Identificarea actorilor sociali care definesc fenomenul respectiv ca o problema sociala.Cine sunt cei direct afectati?Dar cei indirecti afectati?
Actorii sociali identificati, care definesc fenomenul ca o problema sociala sunt:
Art.1: Vicepresedintele Confederatiei Nationale Sindicale(CNS) Cartel "Alfa", Petru Sorin Dandea
Art.2: CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate impreuna cu membrii Comisiilor Judetene in domeniul Egalitatii de Sanse intre Femei si Barbati si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati - ANES
Art.3: Agentia pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), aflata in subordinea Ministerului Muncii
Art.4: ministrul muncii Gheorghe Barbu; Secretarul general al Consiliului Europei,Terry Davis; presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, Mihaela Mostavi
Art.5: Studiului Sanatatii Reproducerii din 2004,ONU, Center for Global Leadership; UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie
Art.6:raport anual al Administratiei SUA de Departamentul de Stat American.
Art.7:Gallup Organization
Art.8:Vicepresedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbate(CONES), deputatul conservator de Arad, Cornelia Ardelean
Pe cine afecteaza in mod direct(a) si indirect(b)?
Art.1a) Femeile, care alegand sa se pensioneze cat mai devreme pentru a indeplini indatoririle familiale traditionale, vor avea la pensionare o valoare a fondului de pensie acumulat mai mica decat cea a barbatilor care au un stagiu de cotizatie mai mare si mai putine roluri familiale atribuite in mod traditional; in plus, femeile vor trebui sa plateasca costuri mai mari decat barbatii pentru plata regulata a pensiei pe o perioada mai lunga de timp, costuri ce se scad din fondul de pensie acumulat, micsorandu-i acestuia valoarea; b)familia, care trebuie sa sustina material acele persoane care au un venit mic pentru a avea cele necesare mentinerii unei vieti decente.
Art.2a)femeile, care nu isi gasesc un loc de munca mai bine platit deoarece nu au studii superioare, fata de barbati, care se descurca mult mai bine si fara aceste studii si aceasta poate fi o cauza pentru participarea lor redusa in luarea deciziilor in diverse consilii(in politica);
b)lipsa de cultura poate duce la un dezinteres fata de educatie in general,fata de sanatate si acest lucru poate afecta ,in final, intreaga societate.
Art.3a)femeile care isi doresc copii si totodata o cariera si, in acelasi timp, si partenerii lor de viata, care isi doresc sa intemeieze o familie ;
b)statul, deoarece scade natalitatea si creste numarul persoanelor varstnice.
Art.4,5a)femeile victime ale violentei domestice(impact asupra starii fizice,emotionale si asupra relatiilor soaciale) si, daca sunt , copiii;
b)institutia in care lucreaza femeia deoarece aceasta nu mai da randament,eventual,absenteaza mult.
Art.6a) femeile si fetele traficate in scopuri de exploatare sexuala, baietii traficati in scopuri de munca fortata, inclusiv furturi minore fortate;
b)familile acelor persoane traficate.
Art.7,8a)femeile care nu se pot integra usor in viata politica, cele care ajung greu intr-o functie de conducere din cauza unor prejudecati;
b) poate afecta societatea deoarece inlaturand femeile de la luarea deciziilor se risipesc resurse noi si proaspete; femeile,de obicei, pun suflet in ceea ce fac si in ceea ce se pricep cu adevarat si pot aduce un suflu nou in viata politica actuala, prin idei si solutii la problemele existente.
4. Date privind problema sociala furnizate de institutii guvernamentale si non-guvernamentale.
Art.1-organizatia neguvernamentala CNS Cartel "Alfa"
Fondurile de pensii administrate privat vor utiliza tabele biometrice diferite pentru femei fata de cele pentru barbati, ca justificare pentru speranta de viata a femeilor la varsta pensionarii, care, in medie, este mai mare decat cea a barbatilor,astfel daca o femeie are contributii de o valoare egala cu ale unui barbat, fondul total acumulat se va imparti la un numar mai mare de ani decat in cazul barbatului (potrivit datelor actuale, femeile traiesc in medie 15 ani dupa pensionare, de la 60 la 75 de ani, iar barbatii mai putin de 5 ani, de la 65 la 70 de ani).
Pensia medie a femeilor va scadea la aproximativ 55% din pensia medie a barbatilor, tinand seama de diferenta de 5 ani existenta in varsta de pensionare.
Art.2-organizatia neguvernamentala Centrul Parteneriat pentru Egalitate(CPE)
Cea mai mare diferenta se inregistreaza in industrie, unde salariul barbatilor este cu peste 60% mai mare decat cel al femeilor. Chiar si in domenii feminizate, ca administratie publica si comert, salariile barbatilor sunt mai mari decat cele ale femeilor cu peste 15%.
Un numar semnificativ de angajati barbati acceseaza concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului, insa, ponderea majoritara, de peste 70%, ramane reprezentata de femei.
Nivelul de educatie in randul femeilor este foarte scazut: aproape trei sferturi dintre femei au maxim 8 clase si numai 3% au absolvit studii superioare, in timp ce numarul celor care nu au nici un fel de studii se situeaza intre 5 si 12%. Comparativ, nivelul de instruire al barbatilor este mai ridicat decat cel al femeilor, 60% dintre acestia avand maxim 8 clase, iar 4% studii superioare. Discrepanta cea mai mare se inregistreaza in cazul analfabetilor, numarul femeilor fara nici o instruire fiind de 2,8 ori mai mare decat cel al barbatilor in judetul Botosani si de peste 4 ori mai mare in judetul Giurgiu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inegalitati de Gender.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!