Liberalismul - de la liga națiunilor la ONU

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I.Liberalismul în relatiile internaţionale 4
1.Liberalismul,natura umană şi libertatea 4
2.Liberalism şi revoluţie 5
3.Liberalism şi capitalism 6
4.Liberalismul în zilele noastre 7
Capitolul II.Liga Natiunilor Unite 8
Capitolul III.Organizarea Naţiunilor Unite 9
1.Noţiunea de organizaţie internaţională 9
2.Organizaţiile internaţionale-forme noi ale diplomaţiei multilaterale 10
3.Rolul Organizaţiei Naţiunilor Unite în dezvoltarea cooperării internaţionale10
4.Convenţia generală asupra privilegiilor şi imunităţilor O.N.U 11
5.Acordul de sediu încheiat între O.N.U.şi S.U.A 12
6.România la Organizaţia Naţiunilor Unite 13
Cocluzii 14


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Ultimile decenii ale secolului nostru se caracterizează printr-o dezvoltare a relaţiilor internaţionale,în cadrul cărora aspectele cooperării interstatale ocupă un loc esenţial.O trăsatură dominantă a acestui proces o constituie numarul mare de state şi popoare care iau parte la aceste raporturi politice, juridice şi economice pentru dorinţa lor de a participa în condiţii în de deplină egalitate la rezolvarea problemelor contemporane.
Tendinţa de organizare socială a omului în sisteme din ce în ce mai cuprinzătoare şi mai complexe pentru ameliorarea continuă a condiţiei umane face parte din natura sa.
Liberalismul interbelic este cel care a privit natura umană ca fiind una bună,înclinată spre pace şi spre cooperare, puterea nefiind un scop,devenind un mijloc spre atingerea idealurilor.
Relaţia dintre individ şi societate apare ca un raport dialectic, evoluţia individului impulsionând evoluţia societăţii în ansamblu, societatea asigurând prin progresele constante, impulsionarea evoluţei individului.Membrii originii Ligii Naţionale au fost cele 32 de state care au semnat tratatele de pace, printre acestea se numără şi România, Pactul Societăţii formând prima parte a acestor tratate. Ulterior numărul statelor membre a crescut.
În sistemul Ligii Naţiunilor şi-au desfaşurat activitatea Organizaţia Internaţională a Muncii precum şi o serie de organizaţii tehnice, comitete şi comisii în domeniul cooperării intelectuale, economice, financiare,socio-umanal transporturilor şi telecomunicaţiilor.
După încheierea celui de al II lea razboi mondial a fost creat O.N.U..Creat în virtutea unor necesităţi obiective a realităţii.După al II lea război mondial, organizaţiile internaţionale cunosc o dezvoltare fără precedent.De la sfârşitul anilor '40 până la sfârşitul anilor '80 apariţia a numeroase organizaţii regionale şi mondiale influenţeaza lumea internaţională, apare antagonismul Est-Vest,lupta dintere blocul occidentral şi cel sovietic.Astfel mecanismul de menţinere a păcii de către O.N.U. este îngreunat de către confruntarea dinte S.U.A şi U.R.S.S. cele două putând bloca orice rezoluţie deoarece erau membre permanente în Consiliul de Securitatea a O.N.U..
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare deţine ansamblul mijloacelor financiare obţinute prin contertibuţii voluntare şi al cărui obiectiv principal este de a ajuta ţările cu venit redus să-si dezvolte poteţialul bogăţiilor de resurse umane şi naturale.
Capitolu I.Liberalismul în relaţiile internaţionale
I 1Liberalismul,natura umană şi libertatea
Termenul ,,liberal"a fost folosit pentru prima dată cu scopul de a desemna o mişcare politică abia la începutul secolului al XIX-lea.În aceste context, el desemna un set de idei politice privind natura umnă,libertăţi şi drepturi acordate individului,guvernarea condiţională, instituţii democratice, progres social.Liberalismul a apărut ca un produs ideologic al modernităţii politice,ca un set de idei, valori,şi argumente plămădite prin conjugarea efectelor reformlor religioase, iluminismului, revoluţiei industriale şi revoluţiei politice desfăşurate pe parcursul secolelor al XVII-lea şi al XVII-lea. 
Liberalismul reprezintă un mod de abordare esenţial pentru individul şi colectivitatea lumii moderne.Liberalismul apre atât ca idologie sau doctrină politică,economică,cât şi ca atituine generală,regim politic asumat de o societate globală.
Marxişti descriu liberalismul ca o teorie politică capitalistă având ca scop economic laissez faire-ul.
La nivel politic liberalismul presupune apărarea instituţiilor populare ale guvernării precum,votul universal,adunările reprezentative şi responsabilităţile executive pentru electorat 
Ideologia liberală reprezintă o idologie cu o identitate doctrinară diferită de alte ideologii politice.Doctrina liberală a apelat la ideile individulismului şi utilitarismului argumentate din perspctiva raţionalismului contractualist,constitutionalismul democratic şi progrsismului social.
Liberalii accentuează libertatea individuală în bună măsură deoarece consideră că oamenii sunt capabili să trăiască liberi.În cazul liberalismului,agentul este individul,liberali doresc promovarea libertăţii fiecărei persoane în parte ca individ,liberali doresc promovarea libertăţii fiecărei persoane în parte ca individ.
Din perspectiva liberală,fiecare individ ar trebui să aibă şanse egale de a se bucura de libertate.Liberalismul promoveazază libertatea individuală prin încercarea se a garanta egalitatea de şanse într-o societate tolerantă.


Fisiere în arhivă (1):

  • Liberalismul - De la Liga Natiunilor la ONU.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!