Monoparentalitatea ca opțiune

Extras din proiect Cum descarc?

Familia, prin definitie, este un grup social ce are la baza casatoria si este alcatuita din doi soti de sexe opuse si copii ce au rezidenta comuna. Intr-o familie nu este necesara indeplinirea rolurilor de sot, sotie si copii deocarece din diverse motive exista si familii fara copii sau monoparentale.
Societatea actuala atribuie familiei monoparentale o eticheta negativa deoarece idealul unitatii familiale il constituie uniunea dinte doi parinti. Am putea considera ca acest tip de familie este condusa de mame, tati sau bunici dar in toate cele tei cazuri, din pacate, unicul parinte intr-un anumit punct cedeaza in fata responsabilitatilor. 
Introdusa sub influenta feminismului notiunea de ,,familie monoparentala" in ciuda limtelor sale este peferata celor de "familie dezorganizata", ,,familie dezmembrata", ,,familie incompleta". E. Stanciulescu considera ca ,,termenul de <familie parentala> ar fi, poate, mai adecvat: el afirma normalitatea sociologica a unitatii constituite dintre un adult si copii sai, respectiv a existentei relatiei parentale independent de cea conjugala". 
Din punct de vedere sociologic, familie monoparentala poate fi definita ca un grup social constituit pe baza relatiilor de rudenie, intre unul dintre parinti (cel singur) si copilul sau copiii sai, grup carcateizat prin stari afective, aspiratii si valori comune. Intr-o astfel de abordare, familia monoparentala este un grup primar, iar membrii sai intretin relatii directe, informale. 
Din perspectiva juridica, familia monoparentala apare ca ,,un grup de persoane intre care s-au stabilit depturi si obligatii, reglementate prin norme legale." Familia monoparentala tinde sa constituie o abatere, in sensul producerii efectelor juridice nu in urma incheierii 
unor contracte, cum ar fi cazul in casatoria legala ci ,,preponderent ca urmare a unor relatii de adoptie sau descendenta".
In legea cea mai recenta care reglementeaza suportul social al statului pentru aceste familii sunt definite ca ,,familiile formate din persoana singura si copii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta".
Monoparentalitatea poate rezulta ca urmare a unor experiente diferite: 
-  divort;
-  decesul unuia dintre parteneri;
-  cupluri cu copii, necasatoriti;
-  nasterea precoce a unui copil fara a se casatori cu tatal copilului ( mame adolescente) 
-  decizia unor femei (trecute de 30 de ani) de a avea un copil in afara unei casatorii legale;
Observam in lumea moderna incercarea femeii de a fi independenta, de a se sustine singura, dar cu toate acestea femeia isi doreste in continuare sa daruiasca viata, sa isi asume rolul de mama. 
Desi mare parte din aceste femei dornice de a-si exercita rolul de mama au varste cuprinse intre 25-35 de ani, exista si exceptii, iar studiile sociologice indica o crestere in randul tinerelor mame necasatorite. Situatia lor nu e deloc de neglijat cu atat mai mult cu cat adesea nasc copii la varste mici (adolescenta) si datorita copilului, in cele mai multe din cazuri nu reusesc sa-si temine sutdiile si sa dobandeasca o calificare pentru a se angaja. 
Odata cu cresterea numarului de familii monoparentale creste si numarul femeilor care au dobandit statutul de mama singura. In 1986 Norton si Glick apreciau ca 88% din totalul familiilor monopaentale din S.U.A erau conduse de femei. Pe de alta parte, Jane Millar (1992) concluyiona ca exista un milion de mame singure in Marea Britanie, o treime din ele traind in conditii de saracie. Din 1971 numarul mamelor singure a crescut de 2,4 ori, ajungand la 1.200.00, reprezentand 17,5% din totalul familiilor cu copii si 93% din familiile monoparentale. ( C. Oppenheim, 1990) 
Printre principalele cauze ale monoparentalitatii se enumera decesul unuia dintre parteneri. Numarul mamelor vaduve in totalul mamelor singure este aproape neinsemnat, majoritatea acestora fiind cazuri de femei care au fost casatorite ( au trait impreuna ) cu tatal copiilor lor. 
In ceea ce priveste divortul, in majoritatatea cazurilor, potrivit studiilor, mama are castig de cauza in defavoarea tatalui atunci cand vine vorba de preluarea custodiei copilului existand astfel perioade mai lungi sau mai scurte de monoparentalitate pana cand mama va incerca sa reintre intr-o relatie. 
Desi copilul va ramane in grija mamei si tatal va trebui sa-si asume in continuare responsabilitatile legate de educatia copilului. Separarea partenerilor care nu demult formau un cuplu poate duce la aparitia mai multor tipuri de probleme: dificultati finaniciare, probleme de sanatate, gasirea unei linii de mijloc intre viata profesionala si cea familiala, probleme de autoritate, de educatie, de responsabilitate.


Fisiere în arhivă (1):

  • Monoparentalitatea ca optiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Codul Familiei, Editia a IV-a, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004
-  Gherghel, A., Familiile monoparentale, in ,,Revista Romana de Sociologie", nr. 5-6 Ed. Academiei Romane, Bucuresti, 1999
-  Kaumon, J.C., Famille et pauvertee en Europe, Rapport a la Commission des Communaute Euopeennes, 1990
-  Stanciulescu, E., Sociologia educatiei familiale, vol. I, Ed. Polirom, Iasi, 1997


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!