Munca pe timpul facultății

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Fenomenul muncii in randul studentilor inscrisi la cursurile de zi este unul relativ nou in Romania, inexistent inainte de 1990 si slab prezent inainte de anul 2000. Cauzele care au determinat indivizii sa munceasca si sa studieze in acelasi timp sunt diverse, asa cum se va observa pe parcursul lucrarii, implicati fiind nu doar studentii-muncitori, ci si universitatile si angajatorii. Universitatile din Romania, in principal cele de stat, nu sunt pregatite sa 'isi imparta' studentii cu angajatorii, in acelasi timp fiind in incapacitatea de a opri studentii sa munceasca. Dat fiind faptul ca termenul 'munca' este unul care lasa loc interpretarilor, avand o arie de acoperire difuza, va fi necesara stabilirea sensului sau in prezenta lucrare inca de la inceput; asadar, prin 'munca', in situatia de fata, vom intelege "doar acea activitate care este facuta in mod voluntar in schimbul remunerarii monetare". Atat scolarizarea, cat si munca fac parte din viata indivizilor la un moment dat, ele fiind "doua dintre institutiile de baza ale oricarei societati" pe care din ce in ce mai multi studenti sunt pusi in situatia de a le gestiona in acelasi timp. 
Munca este in primul rand un proces intre om si natura, un proces in care omul mijloceste, reglementeaza si controleaza prin propria sa activitate schimbul de substante dintre el si natura. El insusi se opune naturii ca una din propriile ei forte. Fortele naturale care apartin trupului sau, bratele si picioarele, capul si mainile, el le pune in miscare pentru a lua in stapanire intr-o forma utila propriei sale vieti substantele din natura.
Asadar, in procesul muncii, activitatea omului efectueaza, cu ajutorul mijlocului de munca, o modificare voita a obiectului muncii. Procesul dispare in produs. Produsul sau este o valoare de intrebuintare, o substanta din natura adaptata, prin schimbarea formei, trebuintelor omului. Munca s-a combinat cu obiectul ei. Munca s-a obiectualizat in obiect, iar obiectul a fost prelucrat.
Plecand de la o abordare de tip inductiv, atentia cercetarii se va indrepta in primul rand asupra studentilor si a problemelor cu care se confrunta acestia in incercarea lor de a sustine in acelasi timp doua statusuri.
Prezenta lucrare pleaca de la date empirice, obtinute prin realizarea interviurilor cu studentii care au ales sa munceasca inca din timpul facultatii.
In consecinta, populatia de studiu o reprezinta studentii, interesul indreptandu-se in mod special asupra celor care lucreaza.
2. Obiectivele cercetarii
1. Identificarea factorilor care l-au determinat pe student sa isi caute un loc de munca
Dorim sa vedem care sunt factorii pentru care studentii isi cauta un loc de munca. Dorim sa aflam daca tinerii isi cauta cu ardoare un job pentru a castiga bani; sau daca isi doresc sa acumuleze experienta in domeniu, sa-si aprofundeze cunostintele de natura teoretica, punandu-si bazele unei cariere inca din timpul facultatii. De asemenea, ne propunem sa aflam daca se simte independent avand un job. 
2. Influenta locului de munca asupra procesului scolar
Prin acest obiectiv ne-am propus sa aflam in ce mod influenteaza locul de munca activitatea scolara a stundentului. Dorim, in principal, sa aflam conditiile de munca ale studentului si daca aceste sunt multumitoare, daca prezentul loc de munca constituie un impediment in prezenta acestuia la cursuri au aparut dificultati intre cele doua alegeri ale studentului si cum s-au solutionat.
3. Identificarea rolului pe care il are locul de munca asupra studentului in procesul de maturizare.
Acest obiectiv vizeaza contributia pe care il are jobul pe timpul facultatii asupra procesului de maturizare al studentului. Dorim sa aflam in ce masura l-a schimbat aceasta experienta de viata din momentul in care s-a angajat si a intrat in painea muncii, daca a inceput sa priveasca lucrurile dintr-o perspectiva diferita, daca acest fapt a ajutat studentul sa treaca cu bine de etapa copilariei si sa paseasca cu incredere in lumea adultilor. 
4. Aflarea modului in care influenteaza munca pe timpul facultatii relatiile personale ale stundentului.
Prin acest obiectiv ne propunem sa identificam modul prin care munca desfasurata in timpul facultatii influenteaza sau nu relatiile personale create de catre student, daca reprezinta un impediment in crearea unor relatii noi sau ii ofera studentului oportunitatea de a crea mult mai mult, avand o arie mai ampla de desfasurare a actiunilor sale. In acelasi timp dorim sa identificam daca relatiile personale ale studentului au influentat in vreun fel decizia acestuia de a lucra in timpul facultatii si daca are parte de suport sau este descurajat.


Fisiere în arhivă (1):

  • Munca pe timpul facultatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Comsa, M., Rughinis, C., Tufis, C., Atitudini fata de munca in Romania, Fundatia Soros Romania, 2008
2. Dumitru, G., Dezvoltarea psihica umana
3. Druta, F., Motivatia economica, editura Economica, Bucuresti, 1999
4. Gavreliuc, A, De la relatii interpersonale la comunicarea sociala, editura Polirom, 2007
5. Gidden, A., Sociologie, editua All, Bucuresti, 2000
6. Fratiman, L., Psihologia dezvoltarii, suport de curs
7. Wilson, Edward, O., Despre natura umana, editura Herald, 2013
8. http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/?fbclid=IwAR1u8-FySITxLI7ze5zqgp8oU-TUBrrOLZONbPM5-XOyjqPX8XnimOj1qyU
9. https://www.edu.ro/descriere-0?fbclid=IwAR2lwgEzwb8j1hEtrUj3PLsX1z1QfiwV1-HQEqEIwfdHyM-IoFr9I7MiXQY
10. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Munc%C4%83?fbclid=IwAR3EhJTecoO87Cx4qm_aUfa_XqOcvpr-OEau5kZf2ph-R_fnCFerUkWnYdI


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!