Nevoia de dezinstitutionalizare a copilului

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Pana de curand, intregul domeniu al protectiei copilului din Romania era tratat in conformitate cu o legislatie in continua schimbare, supusa permanent amendamentelor sau abrogarilor, unele probleme erau tratate de legislatia privitoare la educatie, altele de legile din sistemul de sanatate sau din domeniul muncii, iar alte legi se refereau numai la copiii dezavantajati. Institutii diferite erau responsabile de implementarea anumitor prevederi ale legii, astfel incat intregul proces de rezolvare a problemelor copiilor era complicat, incet si neclare. O alta problema era faptul ca, din anumite motive, chestiunile legate de copii erau privite ca fiind independente sau fara legatura cu cele ale familiei. Din aceste cauze exista nevoia reala de a integra politicile de protectie a copilului si cele privind protectia familiei si de a revizui legislatia pentru a avea in final o lege a copilului completa, cuprinzatoare si usor de aplicat.
(https://www.unicef.org/romania/ro/protection_3099.html).
1. Identificarea si descrierea problemei de politica publica
Problema: Problema dezinstitutionalizarii copilului pana in 2020 in Judetul Buzau.
Problemele reale care impiedica implementarea politicii de dezinstitutionalizare sunt multe, insa cele mai importante indentificate de noi sunt: lipsa resurselor pentru construirea caselor de tip familial, numarul insuficient de asistenti maternali si procesul de adoptie care este destul de dificil. Ne vom axa pe problema caselor de tip familial si anume lipsa resurselor atat materiale cat si umane pentru construirea acestora.
Guvernul Romaniei a plasat problematica reformei sistemului de protectie a copilului ca una dintre prioritati pe agenda de lucru, care vizeaza reforma in domeniul sistemului de protectie a familiei. In ciuda numarului mare de copii aflati in sistemul de protectie, Guvernul Romaniei a recunoscut faptul ca ingrijirea de tip rezidential are efecte negative, mai ales asupra dezvoltarii copilului mic, si a reusit sa imbunatateasca substantial serviciile de protectie a copilului prin dezvoltarea alternativelor de tip familial. Astfel, la ora actuala, doua treimi din copiii din sistemul de protectie se afla in servicii de tip familial.
In 2013, Comisia Europeana (CE) a recomandat tuturor statelor membre sa elaboreze si sa implementeze politici pentru reducerea saraciei si a excluziunii sociale a copiilor, in baza unor strategii multidimensionale care vizeaza asigurarea bunastarii copiilor alaturi de promovarea sanselor egale, astfel incat toti copiii sa isi poata atinge potentialul maxim. In acest scop, CE recomanda mentinerea unui echilibru adecvat intre politicile universale, menite sa promoveze bunastarea tuturor copiilor, si abordarile tintite, menite sa ii sprijine pe cei mai dezavantajati, cu accent pe copiii care prezinta un risc crescut din cauza unor dezavantaje multiple, precum copiii cu nevoi speciale sau
dizabilitati, copiii ce beneficiaza de ingrijire alternativa, copiii de etnie roma si cei din gospodariile cu venituri mici.In conformitate cu aceste recomandari, Romania a elaborat Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020, care urmareste sa promoveze investitia in dezvoltarea si bunastarea copiilor, sa asigure respectarea drepturilor copilului, acoperirea nevoilor copiilor si accesul universal la servicii. Aceasta strategie nationala a fost conceputa cu scopul de a actiona ca un catalizator pentru implementarea la nivel national a principiilor prevazute in Conventia ONU cu privire la drepturile copilului.
Totusi, dupa criza globala care a afectat situatia copiilor din intreaga regiune, reducerea numarului de copii institutionalizati a incetinit sensibil, atat in Romania, cat si in alte tari din regiune. Pe de o parte, pe fondul serioasei deteriorari a conditiilor de trai si al saraciei accentuate, numeroase familii isi lasa copiii in institutii, ca o masura temporara sau permanenta. Pe de alta parte, capacitatea sistemului a scazut ca efect al blocarii posturilor in sistemul public si al bugetului limitat, mai ales cel destinat serviciilor familiale.
Prin urmare, reducerea numarului de copii din cadrul sistemului de protectie a copilului ramane o prioritate si pentru anii urmatori. Ca raspuns la evolutiile recente, Guvernul s-a angajat sa accelereze procesul de dezinstitutionalizare, o prioritate stabilita in diverse documente strategice, inclusiv in Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020, Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei 2015-2020 si Acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2014-2020.In Romania cadrul legal este dat deLegea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului cu modificarile si completarile ulterioare. (Stanculescu et al., 2016).
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau a elaborat Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din judetul Buzau in perioada 2014 -  2020,care reprezintao sinteza a nevoilor existente la nivelul judetului si a stabilit directiile strategice de actiune pentru perioada 2014 - 2020, care sa conduca la o imbunatatire a serviciilor in domeniul acordarii de sprijin adecvat familiilor vulnerabile precum si in domeniul reabilitarii si integrarii in comunitate a persoanelor cu handicap sau al ingrijirii in familie /comunitate a persoanelor varstnice. Prioritatea acestei strategii o constituie asigurarea accesului la o gama extinsa de servicii sociale, adaptate nevoilor individuale si de grup identificate in fiecare comunitate, prin incurajarea implicarii autoritatilor, institutiilor publice si organismelor private, pentru diversificarea serviciilor sociale comunitare atat in vederea prevenirii intrarii copilului in dificultate, implementarii si monitorizarii drepturilor acestuia cat si a combaterii riscului de excluziune sociala pentru persoanele cu handicap si cele varstnice din judet.(Strategia DGASPC Pahova)


Fisiere în arhivă (1):

  • Nevoia de dezinstitutionalizare a copilului.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Stanculescu, M., Grigoras, V., Tesliuc, E., Pop, V., (coord), Marin, M., Iamandi-Cionaru, Blaj, G., Corad, B., Trocea, A., Romania: Copiii din sistemul de protectie a copilului, Volum de conferinta, 2016, Bucuresti, Banca Mondiala.
Politici publice si sectorul de afaceri. Curs 4. Partile intersate. Oana Mateescu
Politici publice si sectorul de afaceri. Curs 5. Colaborarea cu sectorul de afaceri. Oana Mateescu
Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din judetulBuzau in perioada 2014 -  2020.Disponibil lahttps://www.copilbuzau.ro/despre-noi/strategii/strategia-de-dezvoltare-a-serviciilor-sociale-din-judetul-buzau-in-perioada-2014-2020.
Disponibil la https://www.copilbuzau.ro/protectia-copilului.
Disponibil lahttps://www.copilbuzau.ro/date-statistice.
Disponibil la https://www.unicef.org/romania/ro/protection_3099.html. Accesat in 22 mai 2019.
Disponibil la http://regio-adrcentru.ro/a-fost-lansat-unvulnerabil-copii/. Accesat in 4 iunie 2019
Disponibil la (http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=16360)
Disponibil la http://www.copii.ro/anpdca-content/uploads/2019/01/Lista-Centrelor-de-plasament-eligibile-pentru-inchidere-1.pdf.
Manual de drept european privind drepturile copilului, Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene si Consiliul Europei, 2015. Disponibil la https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-ecthr-2015-handbook-european-law-rights-of-the-child_ro.pdf. Accesat in 20 mai 2019.
https://povestiri.net/in-lume/in-canada-au-fost-combinate-orfelinatele-cu-azilurile-de-batrani-rezultatul-a-depasit-toate-asteptarile/
http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/ro/be-heard/coordinator-on-children-rights/children-rights
https://www.facebook.com/search/top/?q=constructie%20casa%20tip%20familial&epa=SEARCH_BOX)
(http://www.socialnews.ro/hope-and-homes-for-children-romania-a-inaugurat-casa-petru-rares-din-targu-frumos-cea-de-a-cincea-casa-mobilata-de-jysk/
(http://www.socialnews.ro/100-de-angajati-kaufland-romania-s-au-inscris-pentru-construirea-a-8-case-in-5-zile/)
https://www.copilbuzau.ro/parteneriate?limit=10&start=60
https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-22174801-10-ani-responsabilitate-sociala-omv-petrom-49-milioane-euro-investiti-comunitatile-din-romania.htm)
https://www.csrmedia.ro/csr-brand-holcim-romania/
https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_MarketingDocument/rum/54/22/Asset_1885422.pdf)


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!