Participarea și activitatea tinerilor în Republica Moldova

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere .3
Capitolul 1. Participarea tinerilor la viata civica si politica . ..4
Capitolul 2. Accesul tinerilor la educatie si formare ..6
Capitolul 3. Analiza succinta a compartimentelor studiului. ..9
Concluzii si recomandari .13
Bibliografie ...14


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Tinerii (16-30 ani) in Republica Moldova reprezinta 26% din totalul populatiei. Ei alcatuiesc grupul de populatie care prezinta interes deosebit in promovarea politicilor de tineret la nivel national si local. Din aceasta categorie de varsta fac parte: elevii claselor superioare, studentii, absolventii institutiilor de invatamant preuniversitar si universitar, tinerii ocupati pe piata muncii, tinerii calificati si necalificati aflati in cautarea unui loc de munca, familiile tinere etc. Orasul este mediul cel mai atractiv pentru tinerii din Republica Moldova. Ponderea tineretului in mediul urban este de 33,7%, fata de 20,4% in mediul rural. Satele raman a fi neatractive pentru tineri, desi 60% din populatia tarii locuieste in mediul rural. In functie de varsta, cele mai reprezentative grupuri de tineri sint categoriile de varsta 15-19 de ani si 20-24 de ani -  37% si 36%, respectiv. Circa 40% din tinerii din aceste categorii de varsta sint incadrati in procesul de educatie si pregatire profesionala. Tinerii (25-29 de ani) alcatuiesc 27%. Aceasta categorie de varsta reprezinta forta de munca activa, persoane care au deja o pregatire profesionala, in mare parte au si o familie creata. Astfel, interesele si problemele acestei categorii de tineri tin de bunastarea familiei si angajarea in campul muncii.
Potrivit datelor statistice oficiale, ponderea somerilor tineri este de 40,9% in totalul somerilor inregistrati. Dintre acestia 62% constituie tinerii cu studii medii si medii de specialitate. Datele neoficiale denota insa faptul ca rata somajului in mediul tineretului este mult mai mare. Somajul tineretului este un fenomen caracteristic tuturor tarilor cu economie de piata, iar solutionarea problemei date depinde, in mare masura, de calitatea politicilor de ocupare a fortei de munca.
Participarea tinerilor la viata comunitatii le permite sa simta apartenenta la localitatea si regiunea lor. Este una din conditiile esentiale pentru ca tinerii sa participe activ la transformarile sociale din comunitatea in care locuiesc. 
Scopul cercetarii. Este de analiza a politicii de tineret si implicarea tinerilor in calitate de operatori si respondenti ce constituie un factor important in participarea tinerilor la identificarea nevoilor. Implicarea tinerilor la colectarea datelor a consolidat colaborarea cu acestia si au asigurat consensul privind compartimentele de baza ale studiului si domeniile de interventie. Scopul prezentului studiu este de a identifica nevoile si gradul de participare si implicare al tinerilor in viata politica, sociala, economica, si culturala a statului.
Obiectivele urmarite de noi in aceasta lucrare sunt:
-  Analiza gradului de participare si implicare a tinerilor la viata civica si politica a comunitatii;
-  Evaluarea respectarii drepturilor tinerilor si asigurarii principiilor non discriminatorii
-  Analiza participarii tinerilor la viata economica
-  Asigurarea accesului tinerilor la educatie si informare 
-  Analiza gradului de participare a tinerilor la viata culturala a comunitatii
Capitolul 1. Participarea tinerilor la viata civica si politica
Incepand cu schimbarile politice din RM, rolul participarii tinerilor a crescut mult in ultimii ani si aceasta impune o schimbare de mentalitate si o modificare a comportamentului civic si politic. In acest sens, rezultatele sondajului arata ca 53,3% din tinerii respondenti considera implicarea tinerilor in viata politica foarte importanta, 22,9% destul de importanta, 19,9% importanta si numai 1,5% deloc importanta. Totusi, o parte din tinerii cetateni ai tarii noastre nu au fost si nu sunt pregatiti sa raspunda noilor cerinte ale societatii democratice si ale dezvoltarii societatii civile, iar procesul de democratizare se confrunta in continuare cu problema tinerilor pasivi (2,4%) care nu cunosc avantajele implicarii lor in viata politica a Republicii Moldova.
Cele mai des intalnite modalitati de participare a tinerilor la viata politica respondentii au mentionat: participarea la vot, participarea la actiuni politice (mitinguri, marsuri politice, actiuni de protest), aderarea la organizatiile de tineret ale partidelor politice, participare la elaborarea politicilor de tineret si participarea la luarea deciziilor la nivel de comunitate. Potrivit Strategiei Nationale pentru Tineret educarea civica si patriotica a tinerei generatii reprezinta o investitie pe termen lung pentru orice societate. Numai un tanar activ, responsabil, informat, instruit poate deveni un partener activ pentru autoritatile publice. Rezultatele sondajului arata ca nivelul de participare al tinerilor la viata politica ramane a fi scazut, numai 47,9% din tinerii respondenti au mentionat ca se implica activ in viata politica a statului, in mare parte prin participare la vot. Implicarea tinerilor la viata politica la nivel de comunitate presupune nu doar participare la vot, dar o implicarea activa a tinerilor si a autoritatilor locale la elaborarea politicii de tineret. Aceeasi rezolutie cheama guvernele sa incurajeze participarea tinerilor in elaborarea de politici si la viata asociativa, sa consolideze societatea civila prin dezvoltarea educatiei pentru cetatenie democratica. Participarea directa a tinerilor la elaborarea politicilor publice favorizeaza intelegerea mai buna a continutului politicilor si sustinerea implementarii lor. Participarea tinerilor la decizia politica este forma cea mai potrivita prin care se pot manifesta si implica tinerii in viata comunitatii. Astfel de practici sunt si un exercitiu de invatare util pentru formarea lor profesionala si civica. Cat priveste gradul de multumire al tinerilor fata de politica de tineret din Republica Moldova, rezultatele sondajului arata ca mai mult de jumatate din respondenti (57,8%) sunt multumiti in mica masura de politica de tineret, 18,7% din respondenti au mentionat ca nu sunt deloc multumiti, iar 16,6% au mentionat ca sunt multumiti in mare masura. Pentru 6,6% din tinerii respondenti, politica de tineret nu prezinta un subiect important, de aceea nu au putut sa-si exprime gradul de multumire vis a vis de acest subiect. Participarea tinerilor la elaborarea politicilor de tineret constituie o prioritate la 25,8% dintre tinerii participanti la sondaj. Elaborarea si implementarea deciziilor este una dintre conditiile functionarii si consolidarii democratiei. Tinerii sunt implicati direct la elaborarea si discutarea publica a Strategiilor Locale de Tineret. In cadrul forumurilor raionale si nationale au posibilitatea sa-si exprime opiniile si asupra strategiei nationale de tineret.


Fisiere în arhivă (1):

  • Participarea si activitatea tinerilor in Republica Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Academia de Studii Economice / Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca // Studiu ,,Situatia tinerilor pe piata muncii", Chisinau, 2008
-  Sondaj de opinie ,,Vocile tinerilor" realizat cu Suportul UNICEF, 2003, Tinerii pe piata muncii
-  Datele Biroului National de Statistica
-  Studiul situational al fortei de munca in mediul rural, inclusiv prin prisma de gen / realizat de Institutul de Dezvoltare Urbana cu suportul UNIFEM si PNUD Moldova, Chisinau 2010
Surse Internet:
-  www.gov.md
-  https://www.unicef.org/moldova/ce-facem/educa%C5%A3ie/implicarea-tinerilor


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!