Politici pentru Prevenirea Infectiei cu Virusul HIV, SIDA

Extras din proiect Cum descarc?

I. Generalitati privind dimensiunile fenomenului - problema al infectiei cu HIV/SIDA in Romania
Mai mult de 7.200 de copii si tineri romani intre cincisprezece si nouasprezece ani traiesc cu HIV  cel mai mare grup de acest fel din orice stat european. Ei sunt copiii minune ai Romaniei, supravietuitorii unui grup de 10.000 de copii care au fost infectati cu HIV intre 1986 si 1991 in spitale si orfelinate ca rezultat direct al unor politici guvernamentale care au avut drept consecinta expunerea unui grup mare de copii la ace de seringa contaminate si la micro-transfuzii cu sange netestat. Un aspect esential al acestui miracol medical a fost asigurarea timpurie si extinderea progresiva a accesului la antiretrovirale.
Romania a fost in mod justificat laudata pentru ca a fost prima tara din Europa de Est care a asigurat accesul universal la terapia anti-retrovirala. Dar angajamentul pentru accesul universal la terapia anti-retrovirala nu a fost dublat de un angajament similar pentru combaterea stigmatizarii generalizate si a discriminarii persoanelor care traiesc cu HIV care impiedica in mod frecvent accesul acestora la educatie, ingrijire medicala, servicii guvernamentale si angajare. Si mai ingrijorator este faptul ca nu exista niciun plan guvernamental pentru a garanta ca pe masura ce cresc si depasesc varsta pentru programele de protectie sociala pentru copii, persoanele care traiesc cu HIV au deprinderile si sustinerea necesara pentru a deveni adulti productivi, integrati in societatea romaneasca.
La nivel mondial, in 2007, sunt 33,2 milioane de persoane cu HIV/SIDA, din care 30,8 milioane adulti. Dintre acestia, femei sunt 15,4 milioane si copii - 2,5 milioane. La 30 septembrie 2007, numarul persoanelor cu HIV/SIDA in Romania era de 10.550, din care copii cu SIDA - 7.428. Infectati cu HIV sunt 4.490 de copii si 2.218 de adulti. Tara cea mai afectata de HIV/SIDA este India cu aproximativ 5.7 milioane de persoane infectate cu HIV sau bolnave de SIDA. 
Tinerii si copiii care traiesc cu HIV/SIDA in Romania au fost discriminati intotdeauna. Daca la inceput discriminarea era determinata de absenta cunostintelor cu privire la HIV/SIDA si a serviciilor medicale si sociale adresate copiilor infectati cu HIV,mai tarziu acesti tineri si copii au fost discriminati din cauza faptului ca au fost perceputi ca fiind << diferiti >> si << periculosi >>.
Ce este inseamna HIV?
HIV (adica Virusul Imunodeficientei Umane) este numele virusului care ataca sistemul imunitar, reducand capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor.
Ce inseamna SIDA?
SIDA - Sindromul Imunodeficientei Dobandite (AIDS  Aquired Immunodeficiency Syndrome) nu inseamna doar o singura boala, ci o suma de boli care afecteaza in mod specific persoanele infectate cu HIV. Pe masura ce slabeste forta de actiune a sistemului imunitar,afectiunile apar in forme din ce in ce mai severe si conduc, in ultima instanta, la declansarea stadiului SIDA si, in final, la decesul persoanei infectate.In prezent ,medicamentele anti-retrovirale incetinesc multiplicarea virusului si pot imbunatatii in mod substantial calitatea vietii ,darn u elimina infectia cu HIV.
Teoria modului de formare a virusului
Astazi exista o ipoteza unanim acceptata, conform careia virusul a trecut la inceputul secolului al XX-lea de la maimuta la om.Exista referiri la cazuri care arata ca aceasta mutatie de la primate la om a avut loc (pentru cazuri izolate) deja inaintea secolului trecut. Virusul HI provine probabil de la virusul SI gasit la cimpanzeii salbatici din sudul Camerunului. Virusul descoperit la cimpanzei, numit SIV(SIV, engl. simian immunodeficiency virus, simian=maimuta), aproape identic cu virusulHIV. Virusologii din Birmingham, Alabama au elaborat teoria aparitiei virusului HI. Virusul SI de care se imbolnavesc cimpanzei este compus din doua virusuri, gasite ambele la macaci (lat. cercopithecus) o specie de maimute vanate si mancate de cimpanzei. Teoria elaborata spune ca acesti doi virusi s-au unit in corpul cimpanzeilor, dand nastere virusului SI. Transmiterea virusului la om a avut loc conform parerii cercetatorilor deja in anii 30 a secolului XX prin consumul carnii de cimpanzeu.
Istoria aparitiei la om
Primele seruri sanguine la care s-a demonstrat existenta virusului HI la om dateaza din anul 1959 la un adult din Kongo, 1969 de la un pacient din SUA si un marinar norvegian in 1976. Compararea virusului HI a probei din 1959 cu cel din 1976 arata existenta unui precursor comun din anii 40 inceputul anilor 50. Se presupune ca transmiterea virusului HI-1 la om s-a facut cu ani inaintea acestei perioade, iar diferenta genetica a tipurilor HIV1 si HIV2 lasa banuiala dezvoltarii cu multi ani inainte. In luna august al anului 1982 a primit denumirea de AIDS (Acquired immune deficiency syndrome) iar pentru zona francofona SIDA (Syndrome d'Immuno-Deficience Acquise).


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici pentru Prevenirea Infectiei cu Virusul HIV, SIDA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!