Practici Metodologice Interpretative

Extras din proiect Cum descarc?

Continutul conceptului de metodologie
Sociologia studiaza organismul social ca intreg, ca totalitate. In procesul devenirii sale, ca stiinta autonoma, sociologia incorporeaza in structura sa un ansamblu de modalitati specifice prin care sociologul se raporteaza la natura faptelor sociale atunci cand isi propune sa patrunda in universul specific al acestora. 
Metodologia cercetarii sociologice se defineste ca fiind totalitatea demersurilor teoretice, tehnice si epistemologice pe care le intreprinde cercetatorul faptelor sociale (sociolog sau psiholog) pentru a putea cunoaste geneza, evolutia si dispozitia acestui gen de fapte. Etimologic, metodologia desemneaza ,,stiinta metodelor"; sensul pe care il atribuim metodologiei in acest context este acela de a cuprinde ansamblul demersurilor teoretice, metodico-tehnice si epistemologice pe care le intreprinde un cercetator in vederea cunoasterii stiintifice a unor fapte, fenomeme sau procese sociale. 
Definitia prezentata subliniaza faptul ca in continutul conceptului ,,metodologia cercetarii sociologice" regasim trei niveluri diferite de ordonare a demersurilor pe care le presupune actul cunoasterii stiintifice a faptelor sociale: nivelul teoretic, nivelul tehnic si nivelul epistemologic. 
Demersurile de natura teoretica pe care le intreprinde cercetatorul pentru a desfasura o cercetare concreta a unui anumit domeniu al vietii sociale sunt multiple. El trebuie sa-si clarifice cu exactitate nivelul la care a ajuns cunoasterea sociologica a domeniului pe care il cerceteaza; sa faca o analiza critica a aparatului conceptual in care este reflectata realitatea sociala devenita obiect al cercetarii stiintifice; sa formuleze cu claritate ipoteze generale si ipoteze de lucru in care sunt, de altfel, surprinse raporturile de cauzalitate dintre componentele structurale ale realului social cercetat si alti factori economici, politici, morali intrinseci acestui real sau exteriori acestuia. 
La nivelul teoretic avem in vedere functia cognitiva pe care o indeplineste teoria sociologica. In orice cercetare concreta sociologul porneste de la un sistem de concepte care au intrat deja in patrimoniul stiintei sociologice. Sociologul nu-si propune sa redefineasca conceptele cu care opereaza decat in masura in care analizele proprii il duc la concluzia ca nici una dintre definitiile existente in literatura de specialitate nu exprima corect sau complet realitatea pe care respectivul concept o desemneaza.
In aceasta privinta este semnificativa disputa din jurul continutului conceptului de ,,fapt social" care a inceput la sfarsitul secolului trecut si nu s-a incheiat nici in zilele noastre. Acesta este insa un caz aparte; in general, exista numeroase concepte, ipoteze, teze, principii si legitati (componente ale teoriei) care au relativ aceeasi semnificatie pentru numerosi sociologi. 
Teoria sociologica orienteaza cercetatorul in actul cunoasterii, dar acesta nu se poate limita, in toate cazurile, numai la teorie. Viata sociala presupune existenta unor stari caracterizate prin stabilitate, repetabilitate si rezistenta in timp. Socialul are insa, spre deosebire de toate celelalte forme de manifestare a lumii reale, o accentuata tendinta de schimbare. Tocmai de aceea cercetarea concreta, de teren, asupra modelelor reale de construire si dezvoltare a organismelor sociale este una din principalele surse de imbogatire a teoriei sociologice. 
Nivelul tehnic al metodologiei consta in utilizarea de catre cercetator a unui ansamblu de metode, tehnici, instrumente cu ajutorul carora devine posibila dezvaluirea a ceea ce este esential, stabil in universul faptelor sociale concrete in care se desfasoara viata individului si a grupurilor umane. Etimologic, ,,metoda" provine din cuvantul grecesc methodos, care semnifica mijloc, cale, mod de expunere. Metoda presupune un intreg sistem de reguli si principii care trebuie respectate pentru a realiza cunoasterea riguroasa a obiectului cercetat. 
Pe masura ce s-a dezvoltat ca stiinta autonoma, sociologia si-a creat si metode adecvate studierii faptelor sociale. Emile Durkheim este primul sociolog care abordeaza problematica metodologiei sociologice, in lucrarea sa Regulile metodei sociologice. Sociologul francez foloseste notiunea de metoda in sensul in care astazi specialistii utilizeaza conceptul de metodologie. El insista asupra tuturor demersurilor necesare actului cunoasterii de la rigoarea definirii faptului social si pana la observarea directa a comportamentului uman sau ordonarea meticuloasa a informatiilor din documentele statistice.
In prima jumatate a secolului XX se constituie si se experimenteaza deja toate metodele si tehnicile utilizate astazi in cercetarea sociologica. Vorbim astfel de un ansamblu de metode; pentru cercetarea stiintifica a realitatii sociale se utilizeaza metode cum ar fi: ancheta sociologica, metoda sociometrica, analiza continutului documentelor sociale, metoda experimentala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Practici Metodologice Interpretative.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!