Prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării sexuale

Extras din proiect Cum descarc?

Definirea problemei sociale
,, Traficul de persoane este un fenomen care a evoluat rapid in ultimul deceniu,devenind un fenomen global care afecteaza tari si comunitati din toata lumea. Nici o tara nu poate pretinde ca granitele sale nu sunt afectate intr-un fel sau altul de acest fenomen. Alaturi de traficul de droguri si cel de arme ,traficul de persoane este un fenomen deosebit de important,o ,,afacere" prin ntermediul careia sunt rulate miliarde de euro/dolari. Traficul de persoane incalca flagrant drepturile omului ,avand efecte grave asupra victimelor,dar si asupra familiior lor si nu in ultimul rind asupra intregii societati."(Dumitrascu,2012,223)
,,Documentele ONU definesc traficul de persoane ca find un ansamblu de activitati de recrutare,transport,transferare,adapostire sau primire de persoane,prin amenintare sau prin utilizarea fortei sau a altor forme de constrangere,prin rapire,escrocare,inselaciune sau abuz de putere ,prin utilizarea une i pozitii vulnerabile ,prin acordarea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obtinerea consimtamantului unei persoane care are control asupra alteia,in scopul exploatarii. Din punctul de vedere al drepturilor omului,traficul de fiinte include sclavia,munca fortata,violenta,abuzul de incredere,agresiunea sexuala,fizica si psihica."(Buzducea,2005,75)
,,Tratamentul la care sunt supuse victimele traficantilor este inuman maltratari,violuri repetate,abuz fizic si psihic,amenintari la adresa lor si a familiilor lor,sechestrare,expunerea la boli cu transmitere sexuala. ,,(Buzducea,2005,76)
Prostitutia,traficul de fiinte umane si consecintele acestora raman o problema grava a societatii contemporane
Exploatarea sexualaa unei persoane consta in obtinerea unui profit material in mod abuziv de catre traficant si presupune obligarea victimei sa practice prostitutia sau alte activitati ce implica servicii sexuale. Victimele cel mai des intalnite sunt femei tinere,care dn dorinta de a avea un nivel de trai mai ridicat,cad prada falselor promisiuni facute de traficanti. Acestia le fac victimelor promisiuni de angajare false,punindu-le la dispozitie slujbe precum cele de menajera,chelnerita,baby-sitter,dansatoare. In ultima perioada,urmarind stastisticile ANITP cu privire la traficul de persoane,se poate constata ca din ce in ce mai multe victime exploatate sexual sunt minore.. Mecanismul fenomenului de trafic este unul simplu,de cerere si oferta. Daca nu ar exista cererea,nu ar exista nci oferta. Dn pacate,sunt destui barbati care cauta servcii sexuale oferite de fete minore. Abuzurile suferite de victime sunt de natura fizica si emotionala. (Dumitrascu,2012,230) 
Grupul tinta
Proiectul are ca grup tinta tinerele din mediul rural care au o situatie educationala, familiala sau materiala dificila,beneficiarii directi sunt 30 tinere cu varsta cuprinsa intre 14-24 ani ,si ca beneficiari indirecti parintii acestora, sotii si copiii celor care au. 
Prezentarea proiectului
Principalul rol al acestui proiect este constientizarea riscului traficului de persoane, informarea cu privire la acest fenomen,implicatiile pe care le are, modurile de aparare si evitare a acestui pericol si informarea asupra metodelor de contraceptie. 
Participantele la proiect vor afla ca nu e obligatoriu ca recrutorul sau traficantul sa fie un necunoscut, el putand fi chiar cineva apropiat, un prieten sau o ruda (apropiata sau indepartata). Cel mai important este sa afle, ca de multe ori recrutorul este chiar prietenul/iubitul/logodnicul. Vor invata si faptul ca forma de trafic cea mai intalnita in cazul lor este exploatarea sexuala si care sunt riscurile la care se expun, atat fizice(boli cu transmitere sexuala, abuzuri fizice si sexuale) cat si psihice.
Proiectul se va desfasura pe o perioada de doua luni si va avea in vedere organizarea unor sedinte de consiliere si informare cu privire la riscurile traficului de persoane in scopul exploatarii sexuale,dar de asemenea si a metodelor de contraceptie pentru evitarea sarcinilor nedorite.
Participantii vor fi: 30 de fete cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani. Situatia familiala, educationala si financiara a fetelor este una deficitara, unele dintre acestea deja au renuntat la liceu, nu au luat bacalaureatul, provin din familii dezorganizate sau cu o situatie financiara deficitara. Fetele sunt din comuna Galbenu, judetul Braila.
Este bine cunoscut faptul ca situatia educationala precara, provenienta din familii dezorganizate si conditia materiala proasta sunt printre principalele cauze si factori favorizanti ai traficului de persoane. In acest caz, persoanele intr-una sau mai multe situatii de genul acesta sunt predispuse traficului de persoane si abuzului sexual. 
Tinerele vor fi alese cu ajutorul Consiliului Local al primariei si primarului Comunei Galbenu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Prevenirea traficului de persoane in scopul exploatarii sexuale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Doru Buzducea, Aspecte contemporane in Asistenta Sociala, editura Polirom, Iasi, 2005
2.Dumitrascu Hanibal, Consilierea in Asistenta Sociala, editura Polirom,Iasi, 2012


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!