Responsabilități sociale

Extras din proiect

Rezumat
Cu toate ca scopul primar al fiecarei organizatii economice este acela de a obtine profit, acestea isi pot aduce contributia si la atingerea obiectivelor socio-ecologice. Pe o astfel de baza, responsabilitatea sociala a fost inclusa in strategia de baza a intreprinderii, in instrumentele manageriale si, nu in ultimul rand, in activitatile firmei. Responsabilitatea sociala cuprinde un proces dupa care firmele isi modeleaza relatiile in raport cu diferiti factori implicati care au o influenta reala asupra libertatii de actiune a companiilor. Firmele analizate in acest raport nu au dezvoltat inca un sistem managerial bine definit de responsabilitate sociala, in primul rand datorita dimensiunii reduse, lipsa resurselor si a conditiilor de criza actuala. Insa, putin cate putin, fiecare face pasi marunti catre respectarea unui principiu esential al diversitatii culturale, protejarii mediului si solutionarea problemelor sociale.
Scopul acestei cercetări este investigarea gradului de implicare a întreprinderilor româneşti în acţiuni de responsabilitate socială, prin aplicarea unor chestionare la patru intreprinderi.
Responsabilitatea socială este un subiect foarte dezbătut în literatura de specialitate. Însă, în România implicarea firmelor în acţiuni responsabile social este încă la început de drum, iar criza economică actuală pare să fie o piedică pentru dezvoltarea acestui sector în ţara noastră. 
Intreprinderile dispun de diferite alternative atunci cand isi stabilesc obiectivele strategice pe care administrarea intreprinderilor – ca stiinta – le-a clasificat in diferite optiuni precum: maximizarea profitului, crestrea veniturilor si a cotei de piata, imbunatatirea productivitatii, sau cresterea succesului competitiv. Managementul, ca stiinta, a oferit doua alternative teoretice pentru a explica obtinerea acestor obiective. Prima consta in utilizarea oportunitatilor si descoperirea amenintarilor care deriva din interactiunea intreprinderii cu mediul inconjurator. A doua se fundamenteaza pe coordonarea si utilizarea, intr-o forma adecvata si eficienta, a resurselor de care dispune intreprinderea in comparatie cu intreprinderile rivale. 
Unul dintre elementele esentiale pentru a genera o buna reputatie corporativa este comportamentul adecvat in ceea ce priveste responsabilitatea sociala, fapt ce a fost demonstrat de literatura proprie a comportamentului organizational. 
In general, directorii intreprinderilor considera ca responsabilitatea sociala corporativa este benefica pentru imaginea intreprinderii lor desi nu se disting clar actiunile cele mai adecvate pentru atingerea obiectivelor corporative pe care si le propun. Este normal ca responsabilii si proprietarii IMM-urilor sa fie interesati sa cunoasca daca actiunile de responsabilitate sociala corporativa au intr-adevar rezultate pozitive si, mai ales, sa aleaga cea mai buna solutie de responsabilitate sociala corporativa, in concordanta cu interesele sale. Scopul principal al acestei lucrari se fundamenteaza pe analiza diferitelor dimensiuni proprii RCS si implicatiilor sale asupra succesului competitiv al intreprinderii. Cu alte cuvinte, ipoteza cercetată este dacă IMM-urile româneşti se implică sau nu în activităţi de responsabilitate socială şi în ce măsură.
ANALIZA LITERATURII DE SPECIALITATE
Responsabilitatea sociala corporativa se poate defini precum “recunoasterea si integrarea operatiilor in cadrul intreprinderilor, a preocuparilor sociale si de mediu (medioambientale) facand loc unor practici empresariale care sa satisfaca anumite preocupari si sa configureze relatiile sale cu interlocutorii sai” (De la Cuesta y Valor, 2003) . De asemenea Asociatia Spaniola de Contabilitate si Audit (2004, p. 21) defineste RSC precum “compromisul voluntar al intreprinderilor in ceea ce priveste dezvoltarea societatii si protectia mediului, avand in vedere componenta sa sociala si comportamentul responsabil in interactiunea sa cu persoane si grupuri sociale. Prin urmare, intreprinderile nu indeplinesc doar obligatii economice, legale, etice si sociale in ceea ce priveste actionarii sai, ci si in ceea ce priveste angajatii, clientii, comunitatile locale, mediul inconjurator, producatorii si distribuitorii. 
Exista numeroase definitii ale acestui concept, fiecare autor raportandu-se la un anumit punct de vedere. In esenta, responsabilitatea sociala desemneaza o atitudine a companiei fata de societate prin care obtinerea succesului se realizeaza prin respectarea legii, prin asumarea unui comportament etic, prin acordarea unei atentii deosebite mediului inconjurator si prin luarea in considerare a nevoilor si intereselor tuturor partenerilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Responsabilitati Sociale.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!