Sociologia Deviantei - Criminalii in Serie

Extras din proiect Cum descarc?

Sociologia deviantei este sa puna in evidenta principiile dupa care se delimiteaza ceea ce este conform de ceea ce este deviant.
,,Devianta este ansamblul conduitelor si starilor pe care membrii unui grup le judeca drept neconforme cu asteptarile, normele sau valorile lor si care in consecinta risca sa trezeasca din partea lor reprobare si sanctiuni"(Raymond Boudon [coord], Maurice Cusson, Tratat de sociologie, Humanitas, 1989)
Pentru a intelege crima si criminalii inseamna mai intai a intelege cum se defineste abaterea care constituie o infractiune sau devianta.
Diversitatea extrem de mare a actelor considerate deviante- forme majore de devianta care au captat atentia publicului dar care reprezinta in acelasi timp subiectul unor investigatii realizate de catre sociologi in domeniul deviantei- (ex. homosexualii/ lesbienele, dependentii de droguri, alcoolicii, prostituatele, ucigasii, delicventii juvenili etc.) arata ca din perspectiva publicului larg aproape orice tip de comportament poate fi considerat deviant.
,,Constatam existenta unui anumit numar de acte care prezinta toate urmatorul caracter exterior: o data savarsite, ele determina din partea societatii o reactie sociala numita pedeapsa.Constituim din ele un grup sui-generis, care cuprinde o anumita categorie de fapte; punem numale de crima oricarui act pedepsit si facem din crima astfel definita obiectul unei stiinte speciale, criminologia."(Emil Durkheim, Regulile metodei sociologice, Polirom, Iasi, 1997)
I.TERMINOLOGIE SI DEFINIRE
In dictionarul limbii romane nu este specificata o definitie pentru notiunea criminal in serie, aceasta nefigurand inca. Totusi, ne putem face o imagine de ansamblu, gasind semnificatiile cuvintelor crima, criminal, (in) serie. Astfel, cuvantul crima semnifica denumirea generica data unor infractiuni care prezinta un grad ridicat de pericol social si pe care legea le sanctioneaza cu pedepsele cele mai mari - omor, asasinat iar pentru cuvantul serie este prevazuta urmatoarea explicatie - insirarea de succesiuni de fiinte, lucruri sau fapte de acelasi fel sau asemanatoare -in serie inseamna un numar mare de fapte dupa acelasi model.
Criminalul in serie nu trebuie confundat cu criminalul ce ucide in masa.
[Definitie- CRIMA, crime, s.f. Infractiune care reprezinta un grad ridicat de pericol si pe care legea o sanctioneaza cu pedepsele cele mai mari.]
,, crima este normala, fiindca o societate in care ar lipsi este cu totul imposibila." (Emil Durkheim, Regulile metodei sociologice, Polirom, Iasi, 1997)
,,Normal este ca pur si simplu sa existe criminalitate, dar sa nu depaseasca, pentru fiecare tip social, un anumit nivel, pe care nu este imposibil sa-l fixam." (Emil Durkheim, Regulile metodei sociologice, Polirom, Iasi, 1997)
[CRIMINAL2 ~a (~i, ~e) m. si f. Persoana care a savarsit o crima. /<fr. criminal, lat. Criminalis ]
,,Contrar ideilor curente criminalul nu mai apare ca un fel de element parazit, ca un corp strain si de neadmis, introdus in mod ilicit in sanul societatii; el este un agent firesc al vietii sociale." (Emil Durkheim, Regulile metodei sociologice, Polirom, Iasi, 1997)
II. TEMA DE CERCETARE - Criminalii in serie 
III. OBIECTIVE
*Determinarea tipurilor de criminali in serie 
* Diferenta intre felul de a actiona a criminalilor individuali si a criminalilor in grup
IV. DESCRIEREA FENOMENULUI
Ideea de crima creeaza repulsie si surprinde de fiecare data cand citim, ascultam sau aflam despre un asemenea caz.Cu atat mai mult are un efect socant cand respectiva fapta este comisa in conditii de dublu asasinat sau in serie.
Asasinul in serie a intrat in constiinta populara, intr-un mod ciudat si nefiresc, aproape ca un erou de folclor- a beneficiat de un adevarat cult al personalitatii - un exemplu edificator este Jack Spintecatorul (Jack The Reaper- cel mai cunoscut si controversat criminal din istorie- modelul de sadic sexual si de ucigas in serie).
"De cand a devenit un ucigas in serie un erou indragit?"(Stuart Weir, The Sunday Times, London, 11 August 1991) Este o intrebare ce pune o problema serioasa in discutie.Mass-media promoveaza materiale ce tin de violenta si crima- filme, publicatii -ce sunt atat de apetisante pentru public si consumate fara a mai reveni acea stare de respingere a fenomenului- ganditi-va doar la filmul ,,Tacerea mieilor" cu doctorul Hanibal Lector.
Se ridica problema motivatiei in cazul acestor tipuri de asasini prin complexitatea devierilor comportamentale- pentru asasinul in serie , motivul se afla atat de adanc inradacinat in psihicul sau - victima trebuie sa apartina unui anumit gen - includerea intr-o categorie anume sau sa fie persona nepotrivita la momentul nepotrivit.
In ultimii ani cercetarile au scos la iveala diversificarea acestei practici cat si a modelelor.Apar tipuri noi- criminalii ce actioneaza haotic- omor la intamplare si fara motiv. Complicatiile se nasc atunci cand , datorita incapacitatii unui criminal de a-i identifica pe membrii grupului sau de tinte,acesta ajunge la atacuri cvasi-intamplatoare.
Tipologia criminalului in masa cat si a criminalului terorist a reaparut in ultimii ani si s-a dezvoltat.
O caracteristica notabila, atat a criminalului in masa, cat si a celui terorist, este relativa lui indiferenta fata de preocuparea de a scape de consecintele gestului sau, sau fata de siguranta personala.In mod frecvent acest gen de ucigasi se sinucid.
Se contureaza doua tendinte contrare: prima considera obisnuintele criminale ca efect direct al conditiilor de viata in care se afla plasate unele grupuri de populatie,iar cea de-a doua pune in evidenta o natura criminala si explica devianta prin cauze individuale:genetice,defecte de personalitate.
In general,se admite ca formele contemporane ale criminalitatii sunt rezultatul industrializarii si al urbanizarii care au insotit aparitia si dezvoltarea statelor moderne.
V. TIPOLOGIA CRIMINALILOR IN SERIE
Cercetarile efectuate sugereaza ca asasinii in serie ,,intra", cu cateva exceptii, in patru mari ,,genuri", dupa motivatia predominanta a omorului:
- Vizionarii- actioneaza ca teleghidat si insarcinat sa ucida necunoscuti de catre voci sau viziuni- de unde rezulta iresponsabilitatea penala.
- Misionarii- este mai curand un psihopat organizat, facandu-si o datorie din a suprima, pefect constient, o anumita categorie de persoane (prostituate, evrei, tineri negri etc.)
- Hedonistii- este inteligent, mobil, si care a facut o conexiune vitala intre violenta personala si rasplata sexuala , aceasta din urma fiind la nivelul sau maxim, infaptuind crimele in deplina cunostiinta de cauza; aici exista 3 subcategorii


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Deviantei - Criminalii in Serie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!