Sociologia Familiei

Extras din proiect Cum descarc?

Rolurile conjugale reprezinta o componenta importanta a vietii de familie, asigura unitate si coeziune familiei. Sunt marcate de relatiile natural-biologice ale cuplului, de complexitatea si profunzimea celor spiritual-psihologice, morale, juridice si economice.
A. Bérge spunea: “Familia constituie un soi de personalitate colectiva a carei armonie generala influenteaza armonia fiecareia dintre parti.” Un rol important intr-o familie este realizarea descendentei. Acest rol contribuie la implinirea rosturilor fundamentale ale familiei, antreneaza obligatii si responsabilitati noi, modalitati diverse de raportare la ei insisi, unul la celalalt si la proprii lor copii. 
R. Vincent realizeaza o clasificare a modelelor de conduita conjugala si a efectelor acestora pentru descendenti: 
1. Parinti excesiv de preocupati doar de dragostea lor
2. Parinti indiferenti preocupati de ei insisi
3. Parinti infantili 
4. Parinti conflictuali.
Rolurile conjugale sunt extreme de complexe. Viata de familie este marcata de relatiile spiritual-psihologice si morale care sunt intemeiate pe sentimente de dragoste. Acestea se pot impartii in:
- Dragoste conjugala
- Dragoste maternal si paterna
- Dragoste filiala (a descendentilor fata de ascendenti)
- Dragoste fraternala.
Relatiile conjugale depend foarte mult si de moralitatea cuplului, de religie, traditii, obiceiuri, tabu-uri, interdictii. 
In societatile traditionale, familia reprezenta o unitate de productie in cadrul careia sarcinile si responsabilitatile erau foarte bine precizate in functie de sex, varsta, rangul nasterii.
Din perspective rolurilor conjugale, se disting doua tipuri de familii:
1. Familii in care rolurile conjugale sunt asumate corespunzator cerintelor si exigentelor normalitatii functionale a cuplului
2. Familii in care rolurile conjugale sunt realizate partial si nesatisfacator ducand la indiferenta si tensiuni in familie.
Reusita maritala depinde in mare masura de capacitatea partenerilor de a-si asuma rolurile conjugale. In familia conjugala se resimt si actioneaza influente ale modelelor de rol din familile de origine ale celor doi soti.
Autoritate joaca un rol important si ea in familie.
Se disting mai multe forme de autoritate:
- Autoritatea ascendentilor asupra descendentilor
- Forme secundare de autoritate – se intalnesc in societatile moderne in care are loc un accentuat proces de emancipare economica si sociala a tinerilor.
Tipul autoritar este dominat in regula de barbat. In societatea moderna se practica tipul egalitar intr-o familie, in care autoritatea este impartita intre cei doi parteneri. Aceasta familie mai este numita si “familia de parteneri”.
Intr-un studio realizat de Elizabeth Bott sunt depistate cateva tipuri de familii dupa modul in care sunt asumate rolurile si autoritarea partenerilor:
- Familii in care ambii soti indeplinesc separat si independent o serie de roluri familiale
- Familii in care ambii soti indeplinesc cat mai multe din treburile casnice impreuna.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sociologia Familiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!