Traficul de Fiinte Umane - Aspecte Generale

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei. Traficul de fiinte umane reprezinta o realitate complexa a zilelor noastre, fiind considerat un domeniu prioritar de actiune in lupta impotriva criminalitatii.
In ultimii ani traficul de fiinte umane ia amploare in comunitatea internationala, manifestindu-se in special in Republica Moldova si noile state ale CSI?. Conform datelor prezentate de mai multe ONG-ri din strainatate, active in domeniul anti-trafic in special cele care ofera asistenta persoanelor traficate, circa 50 la suta din benificiarii lor sunt femei din Republica Moldova. 
La ora actuala, traficul de fiinte umane reprezinta una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta umanitatea. In fiecare an, sute de mii de femei, copii si barbati devin victime ale traficului. Raportul cu privire la Traficul de Persoane, publicat de catre Departamentul de Stat al SUA estimeaza ca anual sunt traficate intre 800 000 si 900 000 de persoane. In ultimii ani, a sporit si numarul de barbati traficati, in special, in scopul muncii fortate.
Raportul Organizatiei Internationale a Muncii cu privire la Munca Fortata (publicat in iunie 2005) indica faptul ca, in prezent, in lume sunt peste 12 milioane de persoane traficate, dintre care peste 7 milioane in scopul muncii fortate, iar peste 1,5 milioane - in scopul exploatarii sexuale.
Desi existenta problemei traficului de fiinte umane in general, precum si a traficului de femei in particular a fost recunoscuta de putere si chiar actuala guvernare si-a asumat anumite obligatiuni privind combaterea fenomenului, se resimte necesitatea unei implicari mai active a Guvernului, intreprinderea unor masuri mult mai concrete si de lunga durata. Mai activa in aceasta ordine de idei se dovedeste a fi societatea civila, in particular organizatiile neguvernamentale care au drept obiectiv direct sau indirect, contracararea acestui fenomen. 
In acest sens in ultimii ani, perioada de tranzitie, tot mai simtita se face problema respectarii drepturilor universale ale omului. Una din cele mai grave forme de incacare a drepturilor omului, care se face tot mai simtita in lumea contemporana, este traficul de fiinte umane.
Scopul tezei- este de a prezenta fenomenul traficului de femei in Republica Moldova, precum si care sunt consecintele acestui fenomen,. La fel si despre metodele si mecanizmele de prevenire si combatere a lui. Pentru a atinge acest scop avem nevoie de urmatoarele obiective:
- Difinirea fenomenului traficului de femei; 
- Determinarea cauzelor aparitiei traficului de femei;
- Indentificarea formelor a tipurilor trficului de fiinte umane;
- Indentificarea legislatiei internationale si nationale in domeniul traficului de femei;
- Determinarea modalitatilor de recrutare;
- Analiza rolului ONG-urilor in prevenirea traficului de femei;
- Analiza formelor de protectie pentru femeile traficate.
Gradul de investigare a problemei o cuprind urmatoarele surse : 
1) ,, Prevenirea traficului de femei", Centrul International pentru Protectia si 
Promovarea Drepturilor Femeii ,,La Strada", Chisinau 2003 - aceasta lucrare impune unele precizari referitoare la notiunea ,,traficului de femei" si ,,trafic de fiinte umane", pentru a nu trezi confuzii in ceea ce priveste utilizarea corecta a acestui termen in sens juridic;
2) ,,Traficul de femei- fenomen si crima", Centrul International pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Femeei ,,La Strada", Chisinau 2004-lucrarea reflecta cauzele, premisele si factorii favorizanti ai traficului de femei. 
3) ,,Contracararea traficului cu fiinte umane", Centrul International pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Femeei ,,La Strada", Chisinau 2004 - aceasta lucrare contine repere legislative internationale si nationale in combaterea traficului cu fiinte umane.
Baza metodologica - in aceasta lucrare am folosit metodele pe care leam elaborat este ancheta sociologica si tehnica chestionarului. Am folosit aceasta metoda deoarice aplicarea acestor metode de cercetare, ne-au servit in mare masura in prelucrarea informatiei privind traficul de femei si prezentarea acesteia intr-o forma mai accesibila, sintetica si relevanta.
Structura lucrarii. Lucrarea este compusa din introducere, doua capitole, incheiere si anexa. In introducere este argumentata actualitatea temei investigate, se analizeaza gradul de cercetare stiintific, sunt determinate scopul si obiectivele lucrarii, este semnalata originalitatea stiintifica a lucrarii. 
Capitolul intii denumit ,,Traficul de fiinte umane - abordari teoretice" cuprinde trei paragrafe: paragraful intii ,,Delimitari conceptuale ale traficului de fiinte umane" cel de-al doilea ,,Premisele aparitiei si cauzele extinderii traficului de femei" si cel de-al treilea ,,Modalitatile de recrutare ale victimelor traficului de femei". Acest capitol cuprinde diferite concepte privind traficul de fiinte umane in general, precum si a traficului de femei in particular din diverse modalitati de abordare, pecum si cauzele si factorii favorizanti ai aparitiei traficului de femei, actorii si mecanismul de recrutare. Aici sunt mentionate si categoriile de femei care devin victime ale traficului de femei.
Al doilea capitol numit ,,Mecanismul de prevenire si combatere al traficului de femei" cu paragrafele ,,Prevederile legislative internationale si nationale in prevenirea si combaterea traficului de femei", si ,,Rolul ONG - urilor in prevenirea traficului de femei in Republica Moldova" si cel de-al treilea "Protectia si asistenta victimelor traficului de fiinte umane,, relateaza diverse modalitati de prevenire si combatere a traficului in prisma tratatelor internationale la care Republica Moldova este parte precum si a propriilor eforturi si ne ofera posibilitatea de a studia fenomenul din punct de vedere al legislatiei internationale in comparatie cu cea regionala. In capitolul doi sunt de asemenea evedentiate structurile neguvernamentale care sau inclus in contracararea acestui fenomen si presupun activitati de prevenire prin informarea grupurilor de risc, si - a publicului larg, acordarea asistentei necesare persoanelor traficate, stabilirea si mentinerea relatiilor cu organizatiile internationale, colaborarea cu structurile de stat si alte modalitati de persecutare cu ajutorul organelor de politie, bisericii, mass-media etc.
CAPITOLUL I. TRAFICUL DE FIINTE UMANE- ABORDARI TEORETICE
? 1.Delimitari conceptuale ale traficului de fiinte umane
Pentru o mai buna intelegere a fenomenului de trafic de persoane si pentru a-i da o definitie clara si fara echivoc, vom face o scurta incursiune istorica privind evolutia conceptului trafic de fiinte umane.
Notiunile femeie sclava, femeie vinduta, femeie luata in robie nu sunt deloc noi; pe parcursul istoriei aceste fenomene s-au manifestat la noi si in timpul jugului turcesc, dar si in relatiile diplomatice ale domnitorilor moldoveni cu suveranii statelor vecine. 
In epoca contemporana, acest fenomen a capatat o formula mult mai concreta, devenind chiar o intreaga industrie supranumita si ,,comert cu sclave albe". Drept rezultat, in 1904, la Paris, majoritatea statelor din Europa au semnat o Conventie Internationala ce prevedea lupta cu comertul de sclave albe. La acel moment, traficul insemna miscarea sau transportarea femeii pentru scopuri imorale, adica prostitutie. Initial, definitia presupunea traversarea hotarelor, insa in 1910, o noua definitie recunostea ca traficul de femei poate avea loc si in cadrul hotarelor unei tari.
Mai tirziu acest termen - comert cu sclave albe - s-a extins si asupra notiunii de trafic in general: importul de femei dintr-o tara in alta sau in calitate de ,,mirese prin corespondenta", de servitoare, chelnerite, dansatoare, fotomodel, care de cele mai dese ori sfirsesc cu ,,angajarea" fortata prin inselaciune sau amenintare, in industria sexului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Fiinte Umane - Aspecte Generale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!