Traficul de Fiinte Umane in Republica Moldova

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I. Consideratii generale cu privire la traficul de fiinte umane 3
1.1. Esenta si caracteristicile traficului de fiinte umane 3
1.2. Tipologia victimelor traficului de persoane 7
1.3. Etapele traficului de fiinte umane 8
Capitolul II. Republica Moldova si traficul de fiinte umane 10
2.1. Traficul de fiinte umane din Republica Moldova 10
2.2. Modalitatile de recrutare a femeilor in scopul traficarii lor 19
2.3. Modalitatile de traversare a frontierelor 25
2.4. Traficul de femei in tarile balcanice. Rutele 27
Concluzii 30
Bibliografie 31


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Traficul de fiinte umane este un fenomen global ce vizeaza toate varstele si sexele, dar o mare parte de persoane implicate in traficul de fiinte umane sunt femei si copii. De aceea trebuie luate in consideratie aspectele specifice care tin de genul persoanei si vulnerabilitatea copiilor. 
Victimele sunt traficate prin folosirea numeroaselor mijloace de constrangere sau metode de inselaciune si pentru nenumarate scopuri abuzive si de exploatare. La observarea traficului din Europa Centrala si de Est in tarile de destinatie ale Europei Centrale de Sud si de Vest, si in America de Nord si Asia, femeile care sunt traficate in scopul prostitutiei fortate constituie marea majoritate a victimelor traficului de fiinte umane. Totusi, din cauza caracterului clandestin al acestei infractiuni, orice statistici sau date despre trafic nu denota starea reala a lucrurilor.
Traficul in alte scopuri decat prostitutia, cum ar fi casatoriile fortate si lucrul la domiciliu, nu acapareaza intreaga atentie a organelor de drept, iar capacitatea victimelor aflate in astfel de situatii de a cauta ajutor este restransa.
Politicile si legile multor tari au tendinta de a reduce posibilitatea de luare a unor masuri complexe pe marginea problemei traficului in scopul prostitutiei fortate. Totusi, in ultimii zece ani in cadrul dezbaterii internationale si in special in continutul documentelor ONU a aparut certitudinea ca chiar daca scopurile pentru care sunt traficate fiintele uman si modalitatile in care se efectueaza aceasta sunt diferite si in permanenta schimbate, elementele de baza ale acestui gen de trafic raman aceleasi. De aceea, s-a ajuns la un acord comun in ceea ce priveste definirea traficului, incluzand cel cu femei si barbati si in ceea ce priveste definirea unei game largi de scopuri abuzive si fortate. 
Prima definitie internationale a traficului de fiinte umane a fost elaborata in cadrul Conventiei ONU impotriva crimei transnationale organizate; protocolului de prevenire, suprimare si sanctionate a traficului de persoane, in special femei si copii, adoptat de catre Adunarea Generala in noiembrie 2000.
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE CU PRIVIRE LA TRAFICUL DE FIINTE UMANE 
1.1. Esenta si caracteristicile traficului de fiinte umane
La etapa actuala, traficul de fiinte umane se prezinta drept una din cele mai stringente probleme, constituind o forma odioasa de sclavie. Traficul de fiinte umane, indeosebi de tinere este prostitutia fortata si imposibilitatea de a renunta, este munca impusa in conditii mizerabile si imposibilitatea de alegere; e controlul asupra vietii tinerilor. Asadar, traficul de fiinte umane este violarea grava a drepturilor omului declarate in Conventiile Internationale. 
In conformitate cu prevederile Protocolului cu privire la prevenirea, suprimarea si sanctionarea traficului de persoane, in special femei si copii, care completeaza conventia natiunilor unite pentru combaterea crimei organizate transnationale, traficul de persoane inseamna recrutarea, transportarea, transferul, adapostirea sau primirea persoanelor, prin amenintare sau cu utilizarea fortei sau a altor forme de constrangere, rapire, frauda, inselaciune, abuz de putere sau stare de vulnerabilitate sau darea sau luarea unor plati sau beneficii, in scopul obtinerii consimtamantului unei persoane care detine controlul asupra unei alte persoane in scopul exploatarii. Exploatarea include, cel putin, exploatarea prostitutiei altor persoane sau alte forme de exploatare sexuala, munca sau servicii fortate, sclavia sau practici similare sclaviei, servitute sau prelevarea de organe;
Prin trafic de fiinte umane se intelege "recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea de persoane, prin amenintare sau prin utilizarea fortei sau a altor forme de constrangere, prin rapire, escrocare, inselaciune sau abuz de putere, prin utilizarea unei pozitii vulnerabile, prin darea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obtinerea consimtamantului unei persoane care are control asupra alteia, in scopul exploatarii. 
Din punctul de vedere al drepturilor omului, traficul de fiinte umane include: 
o sclavia; 
o munca fortata; 
o violenta;
o abuzul de incredere; 
o agresiunea fizica si psihica a persoanei. 
Din perspectiva economica, traficul de fiinte umane presupune: 
o interese financiare 
o retele regionale si internationale de trafic de fiinte umane;
o crearea conditiilor in care o persoana poate fi transformata in marfa;
o circulatia ilicita a banilor pe baza carora se realizeaza traficul;
o o stare de saracie accentuata a victimelor care se intorc in tari mai sarace decat au plecat, unele chiar avand datorii acumulate la plecarea in strainatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Fiinte Umane in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!