Violenta la Televizor

Extras din proiect Cum descarc?

o Introducere
Nimeni nu poate nega faptul ca televiziunea ocupa un loc foarte important in viata 
oamenilor . Aproape in fiecare gospodarie exista cel putin un televizor si aproape ca nu exista persoana care sa nu se uite la televizor . 
Dintre toate mijloacele media , televiziunea este principalul si cel mai accesibil mijloc de informare . Prin urmare , programele tv pot influenta relativ usor comportamentul si atitudinile oamenilor si mai ales ale copiilor si adolescentilor care nu si-au format inca un sistem de valori . De accea , ideile si valorile promovate de televiziune au o importanta cruciala in dezvoltarea ulterioara a copiilor . Televiziunea influenteaza si formarea opiniilor si atitudinilor oamenilor maturi , majoritatea dintre ei isi formeaza o opinie in legatura cu o anumita problema in functie de informatiile oferite de programele tv . De altfel , conform unui studiu realizat in perioada 6 - 28 septembrie 2007 de catre institutul de cercetare INSOMAR la cererea Consiliului National al Audiovizualului , televiziunea domina preocuparile culturale si informationale ale romanilor in proportie de 82% . 
O problema generala si de importanta majora generata de televiziune o constituie prezentarea a foarte multe acte violente . In intreaga lume exista aproximativ 4000 de studii pe aceasta tema , violenta in televiziune fiind un subiect controversat si de care opinia publica a fost intotdeauna preocupata . 
Rezultatele unor studii realizate in Franta si Statele Unite ale Americii au aratat ca peste 50% din programele tv analizate contineau scene de violenta . Din pacate , canalele de televiziune din tara noastra se situeaza pe o pozitie negativa in raport cu cele americane si europene in ceea ce priveste violenta , iar aceasta tendinta de a promova scenele de violenta pare sa se accentueze tot mai mult . Acest lucru nu se datoreaza faptului ca lumea a devenit mai violenta , pentru ca lumea a fost mereu violenta ;chiar si Biblia contine scene de violenta , chiar si povestile pentru copii contin violenta ( Fetii - Frumosi omorau zmei , le taiau capetele etc ) , insa violenta avea un scop , acela de a face dreptate si de a pedepsi raul . In zilele noastre , insa , mediatizarea si promovarea violentei a devenit mai puternica , iar violenta a devenit sursa de amuzament si divertisment . Aproape ca nu mai exista program tv care sa nu contina scene de violenta , incepand cu stirile , filmele , emisiunile de divertisment si terminand cu desenele animate.
Un studiu realizat de Anca Velicu (Sociologie romaneasca , p. 84 - 89) privind violenta la care este supus un copil care se uita la desene animate a relevat faptul ca frecventa scenelor de violenta la doua posturi de desene animate a fost de mai mult de o scena pe minut , ceea ce este extraordinar de mult . De altfel , numeroase studii au confirmat accentuarea comportamentelor agresive ale copiilor care au urmarit emisiuni cu continut violent . Este de mentionat aici cazul unui baietel care a fost refuzat de trei gradinite din cauza faptului ca era foarte agresiv in relatiile cu ceilalti copii si ii ameninta pe acestia folosind replici din desenele animate . 
Accentuarea comportamentului agresiv este observabila si in cazul adolescenttilor,acestia urmarind programele tv in proportie de peste 53% mai mult de trei ore pe zi . Prin urmare , copiii si adolescentii sunt influentati cel mai mult de violenta la care sunt expusi , avand tendinta sa imite ceea ce vad la televizor . La acest lucru contribuie si promovarea de catre televiziuni a ideii ca actele agresive sunt mijloace de a obtine ceea ce iti doresti fara a fi pedepsit . Chiar si adultii sunt tentati sa imite comportamentele violente vazute la televizor , mai ales datorita faptului ca violenta nu este blamata si pedepsita , ci mai curand ,incurajata . 
Un studiu realizat de Center for Communication Policy din Los Angeles a relevat principalele elemente negative ale programelor tv care incurajeaza violenta : prezentarea unor personaje atractive implicate in actele de violenta , fie ca agresori , fie ca victime ; folosirea in exces a armelor ; absenta oricaror sanctiuni ; evitarea prezentarii consecintelor reale ale violentei . In consecinta , violenta nu mai este perceputa de catre public ca fenomen deviant si negativ , ci ca un mijloc de a obtine beneficii sau ca un mijloc de amuzament . 
Efectele expunerii indelungate la violenta sunt de asemenea foarte grave : desensibilizarea (pana si copiii ajung sa fie indiferenti in fata unei scene de violenta , ba chiar se si amuza ) ; imitatia (atat adultii , cat si copiii si adolescentii au tendinta sa foloseasca comportamentele violente observate in relatiile cu ceilalti ) ; frica (fiind permanent expusi la scene de violenta , oamenii dobandesc sentimente de teama si nesiguranta ) ; perceperea violentei ca pe un mijloc de divertisment si nu ca pe un fenomen deviant . 
Dinu Hanibal Dumitrascu (Sociologie Romaneasca , p. 135-146 ) sustine ca procesul de imitare a comportamentelor violente vazute la televizor se realizeaza in mai multe etape , etape descrise de Melvin L. Defleur si Sandra Ball-Rakeach (1999) . Aceste etape sunt :


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta la Televizor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!