Violenta si Abuzul asupra Minorului in Familie

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Optiunea pentru tema " Violenta in familie si abuzul asupra copilului" presupune asumarea in mod inerent a unor provocari de factura epistemologica si metodologica deoarece subiectul este nu numai de actualitate ci si de o complexitate aparte. Constientizand faptul ca spiritul stiintific in cadrul caruia ma plasez, presupune o anumita rigurozitate si implicit etapizare, in travaliul deopotriva analitic si sintetic, teoretic si aplicativ la care am recurs, voi pune accent pe urmatoarele aspecte. 
In capitolul I, sugestiv intitulat "Violenta in familie- perspective teoretice" imi propun sa trec in revista principalele teorii referitoare la violenta in familie. Amintindu-le din perspectiva punctelor tari si a celor slabe voi avea posibilitatea sa le reliefez contributiile; totodata creez premizele pentru propria mea perspectiva asupra acestui fenomen anomic cu un impact deosebit inca, in societatea romaneasca de la inceput de mileniu III. In cuprinsul acestui capitol imi propunem sa prezint formele de manifestare ale violentei domestice in cadrul carora se regaseste abuzul asupra copilului. Aspectul amintit va reprezenta continutul celui de-al II-lea capitol, "Abuzul asupra copilului in familie" care va avea o pondere aparte in economia lucrarii. Voi pune accent pe aspectele individualizante ale abuzului asupra copilului pe care le consider apriori abateri de la functiile familiei. In momentul in care aceasta cultiva atitudini neadecvate fata de viitorul adult este condamnata in timp la aneantizare. Impactul desi nebanuit de simtul comun este insa cu mult mai mare intrucat pune sub semnul dubitativului chiar functionarea in conditii optime a organismului social.
Intrucat constientizam faptul ca un copil abuzat poate deveni la randul sau un subiect al unui astfel de comportament, in cuprinsul celui de-al III-lea capitol, "Prevenirea si combaterea violentei asupra minorilor in familie", voi prezenta factorii implicati in prevenirea si combaterea acestui flagel. Cum individul se realizeaza prin si in cadrul societatii, aceasta are datoria sa promoveze politici publice sociale avand drept deziderat protectia copilului. Deoarece in orice societate democratica mass-media este considerata a patra putere in stat consider ca se impune sa prezint rolul acesteia in formarea unor comportamente prosociale in cadrul carora se regasesc si aspectele ce constituie obiectul lucrarii mele. Implicare organizatiilor publice si private este conditionata intr-o anumita masura de cadrul legislativ
centrat pe protectia copilului; tocmai de aceea imi propun sa le prezint, desi intr-o ordine inversata, una in completarea celeilalte. 
Cel de-al IV-lea capitol va fi un studiu de caz in care voi prezenta cum se poate realiza reinsertia sociala a copilului abuzat. Procesul amintit are un impact deosebit asupra personalitatii in formare, dar si asupra sistemului social in integralitatea sa, caci individul si societate nu se pot inchipui decat edificandu-se unul pe celalalt dupa cum ar spune adeptii interactionalismului simbolic la ideile carora ader.
Intrucat ma plasez intr-o perspectiva stiintifica voi recurge la o metodologie teoretica si aplicativa adecvata cercetarii mele. Tocmai de aceea aspectele abordate se raporteaza la principiul coerentei si implicit la exigenta abordarii graduale, adica de la simplu la complex. Pentru a ajunge la anumite concluzii voi recurge la o perspectiva analitica si la corelatul sau, perspectiva sintetica. Imi propun sa valorizez nu doar modalitatea algoritmica de abordare a temei intrucat va exista riscul sa ma situiez pe cai batatorite de altii cu mult inaintea mea; de aceea ori de cate ori voi avea prilejul ne voi plasa intr-o perspectiva euristica din dorinta de a Studiul de caz in cel de-al IV-lea, va constitui metoda de cercetare pe care o voi analiza. 
Nu am pretentia sa ajung la adevaruri ultime caci astfel m-as instraina de esenta spiritului stiintific. Lucrarea mea se doreste a fi mai intai de toate o actualizare a unei probleme perene pentru civilizatia umana si implicit pentru ethosul romanesc. Daca voi reusi, este posibil ca pe viitor copilul sa fie intr-o mai mica masura o expresie a constintei nefericite.
CAP I VIOLENTA IN FAMILIE - PERSPECTIVE TEORETICE
1.1 DEFINIREA VIOLENTEI IN FAMILIE
In demersul nostru, deopotriva explicativ si comprehensiv, plecam de la premisa ca ,,familia constituie o forma de relatii sociale intre indivizi uniti intre ei prin casatorie sau rudenie. Intr-o familie exista sotii, parintii si copii, dar uneori, se afla si alte persoane intre care exista legaturi de rudenie, inclusiv sotii singuri si fara copii alcatuiesc o familie"( I.M. Ropotica, 2007, p. 34). In cadrul familiei se instituie relatii mai degraba de comuniune sufleteasca; cu toate acestea apar si situatii in care starile conflictuale predomina.
La intrebarea: ,,ce este violenta?" raspunsurile cunosc diferentieri de nuanta, dar in esenta lor apreciaza ca ,,presupune utilizarea fortei si a constrangerii de catre un individ, grup sau clasa sociala in scopul impunerii asupra altora" ( S.M. Radulescu, 1993, p. 670 in C. Zamfir si L. Vlasceanu coord.). Violenta in familie se individualizeaza printr-un ansamblu de actiuni fizice sau verbale, cu un anumit grad de forta fizica, savarsita cu intentie de catre un membru al familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care produce suferinta fizica, psihica, sexuala sau paguba materiala. Se poate observa ca din perspectiva juridica, violenta desemneaza folosirea fortei fizice sau a altor mijloace coercitive pentru a produce daune sau vatamari celor apropiati. Actul de violenta genereaza, intentionat sau nu, o suferinta fizica, psihica altei persoane. Psihologii considera ca violenta caracterizeaza comportamentul agresiv exprimat, cel mai adesea, ca urmare a unor frustrari (S.M. Radulescu, 1993, p. 670 in C. Zamfir si L. Vlasceanu coord). Este considerata un exces de putere, o modalitate de constrangere exercitata asupra celorlalti, dar in mod paradoxal infatiseaza uneori si lipsa de putere; in cea de-a doua ipostaza, aspiratia persoanei agresive de a se afirma intr-un anumit fel este atat de intensa, incat manifestarile se schimba in agresivitate distructiva care genereaza violenta. (M. Voinea si I. Apostu, 2008, p.118).
Facand recurs la istorie se poate observa ca violenta in familie a existat dintotdeauna in cadrul societatilor, insa, a fost recunoscuta ca problema sociala abia in a doua jumatate a secolului XX, pe fondul mutatiilor paradigmatice, economice si ideologice produse in Occident si mai apoi, in tarile foste comuniste. (Idem, p.114). Problema ce constituie obiectul analizei mele a fost constientizata tarziu in ethosul romanesc, datorita faptului ca familia este privita ca un spatiu privat in care nu pot fi acceptate interventii din exterior. Situatia a avut o intensitate cu mult mai mare in fostele tari comuniste, care nu recunosteau existenta cazurilor de violenta manifestate la nivelul familiei. (E. Zamfir, 2005, p.9). ,,Odata recunoscuta ca problema sociala, violenta in familie a fost conceptualizata in mod gradual, folosind termeni precum: bataia sotiei, violenta domestica, violenta in relatia de cuplu, conflict conjugal, violenta in familie, violenta impotriva familiei" ( M. Voinea si I. Apostu, 2008, p. 115).


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta si Abuzul asupra Minorului in Familie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!