Analiza Statistica a Riscului la Nivel de Firma

Extras din proiect Cum descarc?

Bancile sunt institutii financiare care concentreaza mijloacele de plata si acorda credite, facilitand solutionarea problemei pietei. Aceste institutii au aparut din timpurile cele mai vechi. 
Creditarea este o activitate de baza intr-o banca, care daca este practicata corect aduce profituri importante. Procesul de creditare are un rol important economic, deoarece bancile pun la dispozitie astfel banii necesari dezvoltarii economice. Intr-o economie competitiva, activitatile specifice sectorului tertiar trebuie sa se concentreze asupra nevoilor clientilor si sa dezvolte aceste produse si servicii pentru satisfacerea noilor cerinte, mereu diversificate, ale acestora. 
Intr-adevar, intre plasamentele bancilor pe primul loc se afla creditele. Felul in care banca aloca fondurile pe care le gestioneaza poate influenta in mod hotarator dezvoltarea economica la nivel local sau national. Pe de alta parte, orice banca isi asuma, intr-o oarecare masura, riscuri atunci cand acorda credite si, in mod cert, toate bancile inregistreaza in mod curent pierderi la portofoliul de credite, atunci cand unii debitori nu isi onoreaza obligatiile. 
Riscul de creditare este riscul cel mai important, el datorandu-se deprecierii valorii, ca o consecinta a falimentului sau a nerambursarii imprumutului. 
Determinarea riscului de firma este necesara atat la acordarea creditului si la analizarea garantiei cat si pe parcursul derularii contractului de creditare.
Riscul de firma este determinat in urma analizei agentului economic solicitant si se obtine prin insumarea scorurilor de risc financiar, comercial si managerial si incadrarea agentului economic in clasa de risc de firma corespunzatoare scorului total astfel obtinut.
Scorul de risc total RT este compus din scorul de risc financiar RF, scorul de risc comercial RC si scorul de risc managerial RM.
Riscul financiar caracterizeaza variabilitatea indicatorilor de rezultat, sub incidenta structurii financiare a intreprinderii. Riscul financiar apare in momentul apelarii la credite pentru a finanta o activitate, fiind legat, deci, de strtucura pasivului bilantier, in special a datoriilor. Daca decizia de a investi determina riscul activitatii economice (de exploatare), atunci decizia de finantare genereaza riscul financiar. Capitalul unei firme este format din doua componente - capitalul propriu si imprumuturi, componente care se deosebesc fundamental prin costul pe care il genereaza fiecare. O firma care recurge la imprumuturi trebuie sa suporte sistematic si cheltuielile aferente. De aceea, indatorarea, prin marimea si costul pe care il presupune, antreneaza o variabilitate a rezultatelor si, prin urmare, modifica substantial riscul financiar la care se supune firma.
Analiza situatiei financiare a societatii se efectueaza pentru a se putea caracteriza traiectoria societatii in perioada studiata si a previziona trendul pentru urmatoarele 12 luni. In acest sens, societatea se poate afla in una din urmatoarele situatii: 
-pe o traiectorie descendenta, caz in care societatea se afla in declin si are nevoie de lichiditati pentru a incerca o revenire, echilibrare. 
-pe o traiectorie stabila, societatea are nevoie de credite din diferite motive ca urmare a unei lipse temporare de lichiditati datorate unei creante neincasate la timp. 
-pe o traiectorie ascendenta, cand societatea se afla intr-un proces de crestere, expansiune si are nevoie de lichiditati pentru a-si pune in aplicare planurile legate de contractele incheiate. 
Riscul comercial este corelat cu pozitia firmei pe piata, cu tendintele pietei, cu furnizorii si beneficiarii. Riscurile comerciale apar odata cu capacitatea firmei de a creste cifra de afaceri, de a schimba pozitia concurentiala a produselor si de a creste rentabilitatea.
Riscurile comerciale pot fi: cauze accidentale si reversibile, insolvabilitatea, deteriorarea situatiei financiare a cumparatorului privat, fapt care il pune in imposibilitatea de a efectua la scadenta plata sumei datorate, etc.
Riscul managerial se refera la abilitatile de conducere ale managerului economic. Asumarea riscului managerial presupune invingerea opozitiei individuale si aceea a contextului deciziei nefavorabile. Opozitia managerilor la asumarea riscului se presupune ca este rezultatul experientei fiecaruia in domeniu si influentei diferentiate a unor factori motivationali asociati riscului. Dintre acestia se pare ca sunt importanti factorii intrinseci asociati riscului ca o parte a personalitatii fiecaruia si cei ce rezulta din normative ale comportamentului managerial.
Scorul de risc financiar RF este calculat, in functie de competenta specifica, prin insumarea scorurilor individuale corespunzatoare indicatorilor de standing financiar, utilizand ultimele doua bilanturi anuale sau ultimul bilant anual si ultima raportare financiara trimestriala.
Conducerea moderna si eficienta a unei firme trebuie sa fie evaluata cu ajutorul unor criterii de performanta financiara, care sa vizeze pe de-o parte activitatea operationala, iar pe de alta parte activitatea financiara propriu-zisa desfasurata pe parcursul unei perioade de timp determinate de obicei de exercitiul financiar. 
Cu ajutorul standingului financiar managerii pot sa se informeze in orice moment, de ce firma nu si-a achitat datoriile fata de furnuzori, de ce nu si-a achitat obligatiile bugetare, de ce clientii nu au fost somati sa plateasca servicile de care au beneficiat si care sunt cauzele care au condus la o lipsa de resurse banesti. 
Indicatorii de standing financiar calculati pentru determinarea riscului sunt grupati in 4 categorii: 
-indicatori de lichiditate - rata curenta, rata rapida, rata imediata; 
-indicatori de solvabilitate - rata de acoperiere a datoriilor totale, rata de acoperire a datoriilor pe termen mediu si lung; 
-indicatori de profitabilitate - rata capitalului propriu, rata activelor, rata marjei brute; 
-indicatori de activitate - durata medie de stocare, perioada medie de incasare a creantelor, perioada medie de plata a furnizorilor, rotatia activelor; 
Pentru determinarea riscului financiar, indicatorii din primele trei grupe sunt cuprinsi si evaluati intr-o matrice, in functie de valorile lor acordandu-li-se unul din cele trei calificative stabilite conventional si anume: 
-bun = 0 puncte;
-satisfacator = 30 puncte;
-nesatisfacator = 60 puncte;
Pe baza analizei comerciale a operatiunilor desfasurate de firma, ofiterul va atribui firmei un scor de risc comercial RC situat intre -50 si +50:
--50 puncte - operatiuni comerciale coerente, clienti cunoscuti si de incredere, cash-flow pozitiv in operatiune;
-+50 puncte - operatiuni comerciale incoerente, cash-flow negativ in operatiune, legalitate indoielnica a operatiunilor. 
Atribuirea scorului managerial de catre ofiterul de credit se va baza pe cunoasterea directa a conducerii societatii solicitante.
In urma analizei de determinare a riscului de firma, societatile sunt incadrate in clase de risc. Incadrarea se efectueaza in urma scorului acordat firmei si anume:
-Clasa I => 0-90 de puncte
-Clasa a II-a => 91-180 puncte
-Clasa a III-a =>181-270 puncte
-Clasa a IV-a => 271-360 puncte
-Clasa a V-a => peste 360 de puncte
In functie de clasa de risc in care este incadrata firma, ofiterul de credit ia decizia de creditare: aproba eliberarea creditului catre firma, cere garantii suplimentare sau refuza creditarea.
Cele patru firme ce vor fi analizate sunt PETROM S.A., ROMPETROL RAFINARE S.A., BAT S.A. BASCOV, ROMPETROL WELL SERVICES S.A. si au ca domeniu de activitate industria extractiva, diviziunea - extragerea hidrocarburilor si servicii anexe. Se va determina scorul de risc total a acestor firme pentru a putea analiza posibilitatea acordarii unui credit bancar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Statistica a Riscului la Nivel de Firma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!